sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. december 16. 17:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK HOLMES NYOMÁBAN könyvtárhasználati vetélkedő

sherlock-holmes-nyomaban.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Mindig örvend a szívünk, mikor újabb szálat találunk, amivel a világhírű detektív kapcsolódik hazánkhoz, pláne ha ez a vonatkozás kulturális jellegű. Most egy ilyenről számolhatunk be:

A magyar könyvtárosok igen kreatívak és jó ideje vetélkedőkkel is csábítják könyvtárba az embereket. Ilyen volt a Szombathelyen játszott "Digitális erőd". Erre a  rendezvényre Horváth Péter, a kaposvári Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár igazgatója figyelt fel és honosította meg Kaposváron. 2011-ben zajlott az első játék,  akkor még az  "Elveszett jelkép" címmel. 2013-tól a program neve Sherlock Holmes nyomában.

A könyvtárhasználati vetélkedő célja, hogy a résztvevők játékos formában fejlesszék könyvtárhasználati ismereteiket: jól tudjanak tájékozódni a könyvtárban, ismerjék meg annak minden részét, képesek legyenek egyedül vagy csoportmunkában, együtt gondolkodás során megoldani a feladatokat, megtalálni a keresett válaszokat, dokumentumokat, meg tudjanak tájékozódni a digitális információk világában.

A játékot 4–5 fős csapatokban játsszák, amely csapatok állhatnak fiatalokból, tinédzserekből vagy családok tagjaiból. A játék során a csapatok megismerik a könyvtár állományegységeit, részlegeit, a feladatsoron végighaladva különböző dokumentumtípusokat kell megkeresniük különböző keresési technikák és szabad gondolkodás, asszociációk segítségével. (Hm, ez igazán méltó Sherlock Holmes-hoz.)

A játékhoz minimális számítógépes ismeret szükséges, a játszma két órás izgalmat rejt. A remek kezdeményezés állami támogatást kapott, a Széchenyi  Terv részese lett. Mivel "Az én könyvtáram" ( EFOP-3.3.3- VEKOP-16- 2016-00001 ) uniós projektbe került, a könyvtáraknak ajánlott mintaprogramok közé. Ezt a játékot aztán a projekten belül - tudomásunk szerint-, a Gyomaendrődi Könyvtár játszotta is. Mivel a mintaprogramok között szerepel, azóta több könyvtár is felhasználhatta.

Reméljük tovább folytatódik ez a nagyszerű kulturális program az olvasók és a könyvtárosok örömére.

Az információkat a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtártól kaptuk. Köszönjük szépen a tájékoztatást.

 

Kedves Sherlockian! Tudod, hogy van könyvtár, ami többet kínál, mint a londoni Sherlock Holmes Múzeum?

Sherlock Holmes nyomában: Külföldi könyvtár

A világ egyik legnagyobb, közönség által elérhető gyűjteménye, mely Sir Arthur Conan Doyle életével és munkásságával foglalkozik; Torontóban található. A Torontói Nyilvános Könyvtár (Toronto Public Library) páratlan kollekciója több, mint 25 000 tételből áll. Ebből sok természetesen Conan Doyle leghíresebb karakteréhez Sherlock Holmes-hoz kapcsolódik.

sherlock-holmes-toronto-library.jpg

Idővel mi is szeretnénk hazai kiállítást a nagy detektívről. Ha szeretnél ehhez posztert, könyvet, képeslapot, matricát vagy bármi mást felajánlani, akkor itt lelhetsz információkat: 

Tárgyi vagy egyéb támogatási lehetőségek: Adományok

Kapcsolódó oldalunk: Conan Doyle és Sherlock magyar vonatkozásai

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása