sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. július 26. 04:43 - SzerzoiJogvedettTartalom

Philip Showalter Hench - avagy a Nobel-díjas tudós és a világ legnagyobb Sherlock Holmes gyűjteménye

nobel-dijas-tudos.png

Üdvözlet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az idei esztendő nagyon a világ leghíresebb nyomozójáért lángoló mániának az éve. Sherlock Holmes filmek, könyvek, színdarabok fokozottabb megjelenése mellett, elképesztő áron keltek el külföldi aukciókon a detektívhez kapcsolódó tárgyak, ritka ezüstérem jelent meg róla, valamint Sherlock Holmes szobával bővült Barcelonában a Közkönyvtár. Idén 40 esztendős évfordulóját ünnepli Jeremy Brett legendás "Sherlock Holmes kalandjai" sorozata, és ugyancsak 40 éves jubileumát tartja a Sherlock Holmes, a mesterkopó rajzfilmsorozat. Maga a népszerű nyomozó pedig a 170. születésnapját töltötte be 2024-ben.

És bár a legtöbb magyar tévesen azt hiszi, hogy a zseniális detektívről a Londoni Sherlock Holmes Museum-ban lehet a legtöbbet megtudni, mi a Magyar Sherlock Holmes Club most a eláruljuk, hogy ez közel nincs így. Az angol múzeum sehol sincs a Kandában lévő Torontói Nyilvános Könyvtár (Toronto Public Library) több, mint 25 000 tételéből álló gyűjteményéhez vagy a most bemutatandó bibliotéka kincseihez képest.

Idén félszáz esztendős a világ legnagyobb Sherlock Holmes gyűjteménye, melynek az amerikai Minnesotai Egyetem (University of Minnesota) nyújt otthont. Igen különleges kollekció, mely  60 000-nél is több sherlockian tárgyat tartalmaz. Látogatók számára ritkán elérhető, csak 3 évente látható. Viszont ehónapban kuriózumként megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, így ünnepelve az 50. születésnapot, hiszen az intézet a neves irodalmi alakkal fogalalkozó gyűjteménye 1974-től kezdett gyűlni.

A Minnesottai Egyetem könyvtárában (Elmer L. Andersen Library) biztonságos földalatti termekben, főleg fémpolcokon őrzik a termetes kollekció darabjait. Ebben az évben szeptember 20-áig megtekinthető a páratlan gyűjtemény. Látható itt a nyomozó képmásával ellátott pipa, Sir Arthur Conan Doyle levelei, első kiadású Sherlock Holmes nyomtatványok, szobrok, Sherlock babák, a nyomozó fejével díszített fabotok, vikoriánus korabeli bilincs meg rendőrsíp. Dorothy Rowe Shaw miniatűr másolata Sherlock nappalijáról pedig a könyvtári irodában található, benne apró pipával és egy medvebőr szőnyeggel. A kis dioráma összeszerelése 6 évig tartott. A Baker Street 221B életnagyságú rekonstruált nappalijával szintén lehet találkozni (alsó kép):

a-minnesottai-konyvtar.png

Az Elmer L. Andersen Library, amely korábban a Sherlock Holmes 221 tárgyban kiállításnak is otthont adott, vagy a detektívről szóló előadásoknak biztosít teret, mindig csodálatos élményt nyújt a kitalált nyomozó rajongóinak. Ugyanakkor létrejöttét is 5 elkötelezett Sherlock Holmes rajongónak köszönheti: Ez az öt alapító Sherlock rajongó – két dékán, két kémiaprofesszor és az egyetem főkönyvtárosa – indította el az archívum tervét.

A gyűjtemény kialakulásáért 3 ember tette a legtöbbet: EW McDiarmid, John Bennett Shaw és Dr. Philip Showalter Hench. EW McDiarmid vetette fel, hogy ritka Sherlock Holmes könyveknek meg kéne jelennie az egyetem polcain. Kezdésnek 1974-ben a bibliotéka megvásárolta James C. Iraldi sherlockian könyvtárát, mely 160 könyvből, 150 folyóiratból állt, köztük a Kánon brit és amerikai első kiadását is tartalmazta.

John Bennett Shaw (1913-1994) "a világ legnagyobb Sherlock Holmes gyűjtője", aki miután látta az egyetem milyen jól őrzi Hench sherlockian gyűjteményét számtalan tárgyat hagyott az Elmer L. Andersen könyvtárra és még életében másokat is adományozásra buzdított.john-bennett-shaw.png

Míg Shaw mindent gyűjtött kedvencéről, addig Dr. Philip Hench kizárólag az igényesebb sherlockian tárgyak beszerzésére szentelte figyelmét.

nobel-dijas-tudos.png

Dr. Philip S. Hench (1896-1965), akit "a reumatológia Sherlock Holmes-a" jelzővel emlegettek olyan reumatológus volt, aki az Arkinsas állambeli Hot Springs-i Haditengerészeti Általános Kórház egészségügyi szolgálatának vezetője és a Reuma Központ igazgatója, majd mint a világhírű Mayo Klinika elismert orvosaként szolgált. Fő érdeklődési köre az izületi gyulladás, illetve a sárgaság betegsége volt. 1950-ben kapta meg a Fiziológiai és orvosi Nobel-díjat „a mellékvesekéreg hormonjaival, azok szerkezetével és biológiai hatásaival kapcsolatos felfedezéseikért”.

mellekvese.png

A vesék tetején található két kis mirigy, a mellékvese. Funkciójuk sokáig ismeretlen volt, de ha megsérültek, hiánybetegségek alakultak ki, amelyek halállal végződtek. Az 1930-as évek közepén Edward Kendall és Tadeus Reichstein vegyészeknek számos a mellékvesekéregből származó hormon összetételét sikerült elkülöníteni és elemezni. Majd ezek váltak a kortizonkészítmények alapjaivá, amelyeket Edward Kendall meg Philip Hench közreműködésével az 1940-es évek végén rheumatoid arthritis és más gyulladások kezelésére használtak.

Az első Sherlock Holmes-történet 1887-ben jelent meg először nyomtatásban, a Beeton's Christmas Annual újságban. Mindössze 34 példánya ismert még Földünkön ennek a kis folyóiratnak. Hench ebből négy példányt birtokolt.

beeton-s-christmas-annual.png

A Study in Scarlet (A bíborvörös dolgozószoba) - 1887

Ezekhez és más ritkaságokhoz jutott a Minnesota Egyetem, mikor 1977-ben megvásárolták Philip S. Hench csodálatos könyvtárát, amely 1750 könyvet és 1400 folyóiratot tartalmazott.

A kollekció rendelkezett Arthur Conan Doyle néhány eredeti kézirataival is, így az emberek hamar felfigyeltek rá, hogy mi történik Minnesotában. Mint tudjuk a különlegességekkel induló gyűjtemény, azóta a világ legnagyobb Sherlock Holmes kollekciója lett és idén 50 éves. Ehhez pedig az első jelentős gyűjtemény a Nobel-díjas tudós és felesége Mary Kahler Hench tárgyaiból került bele. - Kívánunk még sok évszázadot az egyetemnek és páratlan sherlockian összeállításának!

KAPCSOLÓDÓ POSZT: 

nobel-dij-sherlock-holmes.jpg

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, Minnesota Public Radio, MPRnews - mprnews.org:
Largest Sherlock Holmes collection in the world celebrates 50 years at University of Minnesota
2, University of Minnesota - libnews.umn.edu:
Sherlock Holmes at 50: Celebrating the Golden Anniversary of the Sherlock Holmes Collections
3, University of Minnesota Foundation (YouTube Channel):
Gifts at Work: U of M Libraries: Why does the U have the world's largest Holmes collection?
4, THE NOBEL PRIZE (A Nobel-díj hivatalos oldala) - nobelprize.org:
Philip S. Hench Facts
5, Arthritis & Osteoporosis Western Australia - arthritiswa.org.au:
Hench’s Hunch: Rheumatology’s Sherlock Holmes
6, JOHN BENNETT SHAW - johnbennettshaw.com:
- The LIBRARY: Treasured Sources
- A Personal View
7, AP Archive (YouTube Channel):
The largest collection of Sherlock Holmes memorabilia doesn''t sit anywhere near where the fictional
+ Pinterest fotók

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása