sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. január 02. 16:25 - SzerzoiJogvedettTartalom

Conan Doyle - Watson megtanulja a trükköt (Sherlock Holmes paródia)

doyle-sherlock-parodia.jpg

Ígéretünkhöz híven közöljük Conan Doyle egyik Sherlock Holmes paródiáját. Magyarra fordítva, változtatás nélkül. Viszont mikor utána néztünk a történet hátterének, olyan csodálatos történelmi és művészeti vonatkozásokra leltünk, amiket szintén szeretnénk megosztani veletek, így a történethez informatív képes, videós bevezetőt tettünk:

Conan Doyle-t és leghíresebb karakterét, a legnagyszerűbb detektívet gyakran csak Viktória Királynővel kötjük össze képzeletünkben, ha a korabeli brit királyi házra gondolunk. Ennek oka lehet, hogy Viktória nagyon jelentős uralkodónő volt, aki igen sokáig volt hatalmon. Conan Doyle művében pedig a zseniális nyomozó igen tisztelte őt. (Ennyit arról a tévhitről, hogy Sherlock Holmes utálta a nőket, de erről a tévhitről majd máskor ejtünk szót bővebben.) Ismert, hogy egyszer unalmában Sherlock csak úgy V.R. betűket lőtt otthonának falába, a V.R. jelentése Victoria Regina, azaz Viktória Királynő. Később golyózáporának nyomai a legendás lakhely egyik jellegzetessége lett. (A V. R. már múzeumok Baker Street-i szobáiban, diorámákon illetve posztereken, könyvekben, filmekben is megjelenik Holmes kapcsán.)

221b-vr.jpg

Bár Viktória királynő az, aki Sherlock mellett akár mozifilmekben is megjelenik, mégis Viktória Királynő sajnos 1901-ben megboldogult, míg Conan Doyle egészen 1930-ig élt. (Doyle a királynő halálát követően is folytatta Sherlock Holmes kalandjait.)

Viktória trónját fia, VII. Eduárd brit király foglalta el. Ő hosszú életű édesanyja mellett sokáig csak herceg volt és sokan nem tartották alkalmasnak az uralkodói feladatokra. (Mivel sokáig elég csapodár életet élt.) Viszont, mikor trónra lépett, már meglett korú és érett mentalitású férfi volt, így ügyesen rácáfolt a róla kialakított negatív képre. Jó királynak bizonyult. Sőt, rideg neveltetése ellenére szerető apja volt fiának, akit őt követte a trónon. Eduárd sarja V. György király feleségül vette Mária tecki hercegnőt, akiből így lett Mária brit királyné. - Itt azon egészen fiatal olvasóinknak, akik még nem tudják meséljük el mi a különbség a királynő és a királyné között. A királynő, mint Viktória, vagy I. és II. Erzsébet uralkodónők, hatalmat gyakorolnak, maguk a birodalmuk vezetői, míg a királyné csak egy király felesége. - Ugyan Mária hivatalosan nem volt uralkodó, azért érték örömök az életben. Igaz politikai okokból kerestek neki férjet, de végül V. Györggyel kölcsönösen megszerették egymást és harmonikus életet éltek, több gyermekük született. Ráadásul Mária kapta meg a világ legnagyobb, legszépségesebb és leghíresebb babaházát. Ennek neve Queen Mary's Dolls' House.

teck-maria.jpg

Mária még hercegnőként (Kép: Wikipedia)

A mesés babapalotát 1921 és 1924 között a vezető brit építész Sir Edwin Lutyens készítette Marie Louise hercegnő, V. György király unokatestvére számára. Eredetileg az 1924-es Brit Birodalmi Kiállításon (The British Empire Exhibition) tervezték bemutatni, így számtalan angol jellegzetességgel van tele. Marie Louise azonban gyerekkora óta jó barátnője volt a későbbi Mária királynénak, és úgy döntött csak a királynénak ajándékozva kerülhet a remekmű méltó környezetbe. Mária a nemzet egyfajta megbecsüléseként kapta.

A kifinomult műremek, az építő Lutyens munkája mellett 1500-nál több művész, kézműves és iparos közreműködésével készült. A házban villany, hideg – és meleg víz, illetve működő liftek találhatók. Egy lenyűgöző angol nyelvű videót itt lelhettek róla. Aki nem tud angolul, annak is érdemes megnéznie a mesebeli látvány miatt:

(A Queen Mary's Dolls' House ma is létezik és az angol Királyi Ház tulajdona.)

Mint észrevettétek a házban csodálatos könyvtár található. Amiben 588 könyvtári tétel lelhető fel. Shakespeare teljes műveitől, a Bibliától és a Korántól a regényekig, versekig és prózai cikkekig terjed; több mint 700 speciálisan készített akvarell, nyomat és rézkarc; meg 24 miniatűr kotta. A kottákat neves zenészek alkották. Tehát a piciny könyvtár a korszak művészeti életének páratlan archívuma.

A babaházakban használt könyveknek 3 fajtája van:

1, csak egy borítós dobozka (általában becsomagolt gyufásdoboz)

2, a könyv kinyitható és lapokkal rendekezik (az oldalak általában üresek, néha mintásak)

3, az értékesebb, legigényesebb verzió, mikor a  miniatűr valódi könyv, ami apró betűkkel kis történetet tartalmaz

Természetesen az előkelő kis kastélynak a legjobb minőségű verzió járt, így a kor neves íróit kérték fel kis történetek megírására az ici-pici könyvekbe. Ilyen elismert író volt Rudyard Kipling, A. A. Milne, vagy Sir Arthur Conan Doyle. A felkértek jól tudták, hogy mini alkotásaik megbecsültek lesznek és túléli őket. Ugyanakkor igen művészi teljesítmény volt rövid, de stílusos történetet megalkotni, ám az irodalmárok megbirkóztak ezzel a feladattal. Soraik pedig parányi lapocskákra kerültek.

dollhouse-konyv.jpg

Sir Arthur Conan Doyle pontosan tudta, hogy mindenki Sherlock Holmes alkotásait értékei nagyra, a zseniális, különc nyomozó kalandjait várja tőle, így ezt tartotta méltó ajándéknak a különleges gyűjteménybe. A remek humorérzékkel megáldott, csupaszív író egy paródiát készített. Címe „Watson megtanulja a trükköt” (How Watson Learned the Trick).

Ennek magyarra fordítását Revati, a Magyar Sherlock Holmes Club társelnöke végezte. Fogadjátok szeretettel:

 

SIR ARTHUR CONAN DOYLE: WATSON MEGTANULJA A TRÜKKÖT

(Fordító: Revati, a Magyar Sherlock Holmes Club társelnöke

Ajánlás: "TeveLacinak és a detektív többi rajongójának szeretettel" )

Watson le nem vette a szemét a barátjáról, amióta az lejött reggelizni. Amikor Holmes felnézett, elkapta a doktor fürkésző tekintetét.

watson-reggeli.jpg- Nos, mi foglalkoztatja, Watson? – kérdezte.

- Ön.

- Én?

- Igen, Holmes. Azon gondolkozom, milyen felszínesek is az Ön trükkjei, és az emberek mégis milyen kíváncsiak rájuk még mindig.

- Egyetértek – felelte Holmes. – De ha jól emlékszem, ezt már jómagam is megjegyeztem egyszer.

- Az Ön módszerei – válaszolta hevesen Watson. – igazán könnyen elsajátíthatóak.

- Minden bizonnyal – mosolyodott el Holmes. – Lenne szíves saját példával alátámasztani ezt?

- A legnagyobb örömmel – felelte Watson. – Arra a következtetésre jutottam, hogy nagyon foglalkoztatta valami ma reggel.

- Nagyszerű! Hogy jött rá?

- Úgy, hogy elfelejtett megborotválkozni, pedig Ön nagyon ad a megjelenésére.

- Nahát! Ez lenyűgöző! Mégsem gondoltam volna, Watson, hogy ennyire kiváló tanítvány. A sasszeme észrevett még mást is?

- De mennyire. Van egy új ügyfele, a neve Barlow, és nem boldogul az ügyével.

- Hát ezt meg honnan tudja?

- Láttam a nevét a borítékon, amit Önnek küldött. Amikor kinyitotta, felnyögött, és összevont szemöldökkel a zsebébe gyűrte az üzenetet.

- Csodálatos! Ön tényleg elsőrangú megfigyelő. Mi egyébre következtetett még?

- Attól tartok, Holmes, hogy pénzügyi spekulációkra adta a fejét.

- Ezt meg miből gondolja?

- Az újságban rögtön az üzleti hírekhez lapozott, és érdeklődésre utaló hangot hallatott.

- Nagyszerű, Watson. Van még valami?

- Igen, van. A fekete felöltőjét vette fel a háziköntöse helyett, ez pedig arra utal, hogy fontos látogatóra számít.

- Még valami?

- Kétségtelenül tudnék még sorolni dolgokat, de érje be most ennyivel. Ezeket is azért mondtam el, hogy rávilágítsak: mások is vannak olyan okosak, mint Ön.

- És vannak, akik kevésbé okosak – mondta Holmes. – Igaz, hogy kevesen vannak ilyenek, de attól tartok, Watson, hogy Ön közéjük tartozik.

- Ezzel mire céloz, Holmes?

- Nos, kedves barátom, félek, hogy a következtetései nem a helyes irányba vezették.

- Tehát azt állítja, hibáztam?

- Csak egy egészen kicsit. Vegyük sorba a pontokat: azért nem borotválkoztam, mert elküldtem a borotvámat éleztetni. Azért vettem felöltőt, mert sajnos időpontom van a fogorvosnál, akit Barlow-nak hívnak. A levél az időpontot tartalmazta. Az újságban a tőzsdei hírek mellett vannak a krikett eredmények – Surrey állta a sarat Kenttel szemben. De ne csüggedjen, Watson! Kitartás! A trükköm nagyon felszínes, kétségtelen, hogy hamar elsajátítja majd. 

(Lejegyezve: 1924-ben, Szerző: Sir Arthur Conan Doyle, Fordító: Revati)

© Minden jog fenntartva.

jeremy-brett-trukk.gif

Doyle másik a Kánonban nem szereplő története: A jótékonysági vásár

watson-jotekonysagi-vasar.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása