sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. június 08. 08:01 - SzerzoiJogvedettTartalom

Conan Doyle a kultúráról

kultura.jpg

Jó napot! Tegnap volt 131 éve, hogy 1891-ben a The New York Herald közzétette Arthur Conan Doyle véleményét a „Tökéletes férfiasság és hogyan lehet elérni” című sorozathoz, amelyben a kultúra és az oktatás értékéről szólt. Most ezt osztjuk meg Veletek, Revati fordításában, aztán két Sherlock Holmes csemegével szolgálunk. Előbb azonban közöljük a skót író értékes gondolatait:

Szimpátia az élet minden aspektusával szemben

Büszkeséggel tölt el, hogy csatlakozhatok egy ilyen fontos téma kibeszéléséhez, de egyben jelzem azt is, hogy abban az egy esetben, amikor aktív résztvevője lehettem egy fiatalember fejlődésének, nem voltam megelégedve az eredménnyel, ezért nem hiszem, hogy én lennék a legmegfelelőbb személy, aki a példa követésére sarkallhat. Számomra aforizmának tűnik az a kijelentés, mely szerint a kultúra legjobb formája egyben a legszélesebb körű is - az a kultúra, amely nem korlátozza, nem szűkíti le magát egy területre, egy bizonyos témára, hanem az élet minden aspektusával szimpatizál és mindezekről árfogó tudásanyagot nyújt. A kultúra ideális állapota az lenne, amikor az elme be tudja fogadni az egész univerzumot, már amennyit képesek vagyunk belőle megérteni, és az emberi tudásban vagy tapasztalatokban bekövetkező mindennemű változásra reagálni tudna. Kétségtelen, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy a létezés valamennyi tényével kapcsolatba kerüljünk, de ez lenne az ideális, mert minél nagyobb fokú az elfogadás, az előítéletmentesség, annál fejlettebb a kultúra.

Ahhoz, hogy a jövőben magasabb fejlettségi szintet érjünk el, a teljes oktatási rendszert javítani kell – és erre a javításra nagyon rá is szolgál ez a rendszer.  

Arthur Conan Doyle

(Megjegyzés: 1891-ben az írónak még nem volt gyermeke, így valószínűleg a levél elején önkritikát fogalmazott meg, vagy talán egyetemi évei alatt taníthatott valakit, de mi az előbbire tippelünk.)

Korábban ígértünk bejegyzést egy varázslatos könyvesboltról. Nincs elfeledve, dolgozunk rajta, de hosszabb írás lesz, mert a város Sherlock Holmes-hoz való egyéb kötődéseiről is szeretnénk benne teret adni. Ugyanakkor, ha már a híres detektívnél és az írott szavaknál járunk, mutatunk két érdekes tárgyról képet:

arthur-conan-doyle-iroeszkozei.jpg

A piros toll a Parker cég terméke, a Parker Duofold, 1921-es kiadás. A Londoni Sherlock Holmes Társaság (The Sherlock Holmes Society of London) ismeretei szerint Sir Arthur Conan Doyle ilyen tollal írta későbbi Sherlock Holmes történeteit. (Itt már nyugodtan nevezhetjük Sir-nek, hiszen 1902-ben lovaggá avatták. Az időrend alapján Doyle a tollat Sherlock Holmes esetnaplójához vette igénybe.) 

A neves irodalmár után azonban maradt egy szétnyitható utazóláda is, ami írószekreterré volt alakítható. Arthur azért rendelte, hogy sűrű utazási során is tudjon írni. A szekreter Goyard műhelyében készült és igen praktikusnak bizonyult. Úgy tudjuk bár Doyle rendelte, később azonban készült még néhány példány, így összesen 7 utazóládikót gyártottak le. Megmaradt példányai múzeumokban vagy magángyűjteményekben találhatók. Bemutatjuk azt is, hogy a hordozható iroda összezárva hogyan nézett ki:

goyard.jpg

A Goyard műhelyt 1853-ban alapították Párizsban, 1885-től 1937-ig Edmond Goyard vezetésével bővült, majd 1998-ban Jean-Michel Signoles vásárolta meg, aki a magántulajdonban lévő céget nemzetközileg is elismert márkává változtatta. A vállalat titoktartásról híres, kerüli az önreklámozást. A minőségi termékeket gyártó cég napjainkban is létezik. Több helyen vannak üzleteik, így Párizs, Monaco vagy Milano is büszkélkedhet boltjaikkal.

"1925-ben Edmond Goyard különleges megrendelést kapott a skót írótól és orvostól, amely technikai és esztétikai kihívásnak bizonyult." - mondta Jean-Michel Signoles, a Goyard elnöke - "Egyedi bőröndöt kért, amivel kényelmesen folytathatja írásait folyamatos világméretű utazásai során. A Goyard műhelyeiből adódó megoldás egy csodálatos íróláda volt, amely nagyjából akkora méretű és súlyú volt, mint egy közönséges utazóláda, de tetszés szerint képes volt valódi íróasztallá alakítani." 

Érdekesség még, hogy 2016-ban a New York-i Park Avenue Armory-ban megrendezésre került Salon Art + Design kiállításon megtekinthető volt Doyle ezen mobil irodája. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Felhasznált források:
doingsofdoyle.com - Twitter hír
ihearofsherlock.com
architecturaldigest.com
goyard.com

Ajánlott oldalak:

Conan Doyle és Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

Ajánlott voksolás: Szavazás a következő nyereményjátékunkhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása