sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 23. 09:43 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kis interjú Jeremy Black professzorral

jeremy-black-professzor-interju.jpg

Sziasztok! Jeremy Black professzor munkásságát évek óta ismerjük, egyik előadása pedig angol nyelvű lapunkon megtekinthető. 2022. június 4-én jelent meg új könyve, melynek a címe The Game Is Afoot, azaz A játszma elkezdődött. Oldalunk szerkesztője, Revati 2021-ben azt a megtisztelő felkérést kapta, hogy írjon rövid ajánlót a műhöz, amely megjelent a könyv borítóján. A szerzővel mi még abban az évben megkezdtünk szervezni egy interjút, és a professzor beleegyezett, hogy számos elfoglaltsága mellett a könyv megjelenése után időt szakít rá, hogy röviden válaszoljon néhány kérdésünkre. Ez igazán megtisztelő.

Az MBE címmel kitüntetett Jeremy Black brit történész, író, az Exeter-i egyetem volt történelemprofesszora. A Cambridge-i King’s College-ban diplomázott, posztgraduális tanulmányait pedig az oxfordi St. John’s és Merton College-ben végezte. 1980-tól előadóként, később professzorként tanított a Durham-i egyetemen. Itt 1983-ban PhD fokozatot kapott. A professzor több mint 180 könyv szerzője, melyek fő, de nem kizárólagos témája a 18. századi brit politika és nemzetközi kapcsolatok, és azt mondják róla, ő korunk legtermékenyebb történettudósa. Számos műve foglalkozik hadtörténettel és politikatörténettel. További témái a 18. századi brit, európai és amerikai történelem harcászati, politikai és diplomáciai vonatkozásai; a sajtó, a térképészet, a hadviselés és a kultúra története, valamint a történelem természete és felhasználási területei. A professzor a hadtörténet, a diplomácia és a térképészet szaktekintélye, és nagy segítséget nyújtott a briteknek abban, hogy szembe tudjanak nézni országuk történetével, és a külföld is sokat megtudhat az ő műveiből Nagy-Britanniáról. 2000-ben tüntették ki az MBE címmel, elismerve 1997-től nyújtott szolgálatait az angol posta, a Royal Mail tanácsadójaként és közreműködéséért a bélyegtervezésben. 2008-ban megkapta a Samuel Eliot Morison díjat a Hadtörténeti Társaságtól, életműve elismeréseképpen.

Interjú kérdések

1. Mikor kezdett érdeklődni a történelem és a politika iránt?
Már gyerekkoromtól kezdve nagyon érdeklődtem a történelem iránt.

2. Mikor találkozott először Sherlock Holmes nevével?
Erre tinédzserkoromban került sor. Édesapámnak megvolt néhány a detektív történeteiből, így ismerkedtem meg vele.

3. Melyik a kedvenc Holmes története?
Mivel Devonban élek, számomra a legkedvesebb kaland A Sátán kutyája.

4. Ki a kedvenc színésze és melyik feldolgozást szereti a legjobban?
A kedvenc Holmes-színészem Jeremy Brett. Úgy gondolom, ő tudta a legjobban ábrázolni a nyomozó személyiségét. Nekem Benedict Cumberbatch alakítása nem tetszik.

5. Mikor merült fel az ötlet, hogy Sherlock Holmes-ról írjon könyvet? És minek a hatására?
Párhuzamosan írtam ezt a könyvet a Poirot-ról szóló művemmel (megj.: a címe The Importance of Being Poirot). Az irodalomtörténeti témájú könyveimben, abban is, amelyik James Bond-ról szól (megj.: a címe The World of James Bond: The Lives and Times of 007 - megjelenési év: 2017), azt próbáltam átadni, mennyi örömet okoznak számomra ezek a személyiségek.

6. Mi az apropója annak, hogy a művet Dan Hannan-nek ajánlotta?
Dan Hannan a barátaim egyike, ilyen egyszerű az indok.

7. Megtudhatunk valamit a jövőbeli terveiről?
Az idő felettem sem állt meg. Öregszem, de reménykedem abban, hogy még nagyon sokáig tudom folytatni az írást.

Köszönjük szépen az interjút. Munkájához sok erőt és jó egészséget kívánunk!

jeremy-black-sherlock-holmes-konyv.gif

Vannak könyvek, amikről már az elolvasásuk előtt érezzük, hogy nem fogunk bennük csalódni. Ilyen Jeremy Black új könyve is, melynek címe The Game Is Afoot, magyarul A Játszma Elkezdődött. A Rowman & Littlefield kiadó megtisztelt azzal, hogy felkértek, még a megjelenés előtt olvassam el és írjak róla rövid ajánlót/véleményt. Az együttműködésért cserébe kaptam egy példányt. A szerző élvezetes, választékos stílusban veszi végig a Kánon különböző vonatkozásait. Elképesztő az az információmennyiség, amit a mű tartalmaz, mégsem lesz egyetlen percre sem unalmas adathalmaz. A professzor arra mutat rá, hogy a nyomozó kalandjaiban milyen rengeteg és milyen sokrétű információ lelhető fel a korról, amelyben Holmes fiktív életét élte. Ugyanakkor ezek az adatok nemcsak a korról mondanak el meglepően sokat, hanem Sherlock városáról, az akkori Londonról is. Doyle megmutatja, hogy a városnak megvannak a maga csodálatos és szörnyű részei is, és közben felvillant néhány pillanatképet az akkori társadalomról. Black professzor ezt részletesebben teszi, aprólékos munkával tárja elénk azokat az adatokat, amiket a kalandok olvasásakor sokan esetleg mellékesnek tekintenek és azt gondolják, ezek kevésbé fontosak, lássuk inkább a fantasztikus dedukciót. Azonban ezeknek a mellékes adatoknak köszönhető, hogy átfogóbb és még emberközelibb lesz az a kép, amit Sherlock koráról nyerhetünk. A professzor rámutat, hogy a Conan Doyle által felvillantott apró részletekben milyen sok szociológiai vonatkozás található. A társadalom tagozódása, a kulturális és jövedelmi különbségek, az egészségügy állapota – ezekről mind-mind kapunk információmorzsákat. Black professzor ezeket részletezi, bontja ki roppant élvezetes stílusban, könnyen olvasható, választékos nyelvezetet használva.

Különösen érdekes a vidéki Angliáról, a társadalomról és a politikáról olvasni. Örvendetes, hogy a szociológiai fejezeten belül kiemelt hangsúlyt kap az akkori nők helyzete. Hiszen a detektív ügyfelei között szép számmal voltak hölgyek, szinte minden társadalmi osztályból. Munkája során sokszor találkozik sanyarú sorsú, nehéz helyzetben lévő emberekkel, és jól érzékelhető, hogy sokkal inkább érez rokonszenvet ezek, mint a felsőbb osztálybeliek iránt. 

Nagyon tetszik az is, ahogyan a szerző felfedi, kik lehettek a modelljei a kalandokban szereplő híres vagy befolyásos embereknek – előkelőségeknek, politikusoknak, közismert személyeknek. Ez azt jelzi, Doyle érdeklődéssel követte a politikát, és mesterien szőtte bele a kalandokba az éppen aktuális helyzetet. 

Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik többet akarnak megtudni arról, milyen lehetett Sherlock Holmes korában a mindennapi élet. Bízom benne, hogy az elolvasása után lesz, aki jobban figyel majd a számos apró részletre és utalásra, amikor elmerül a detektív érdekes eseteiben. 

Hálával és köszönettel tartozunk Jeremy Black professzornak, aki értékes idejéből szánt arra, hogy röviden megválaszolja néhány kérdésünket. 

A könyvajánló és a mini interjú elérhető angol oldalunkon:

sherlockian-sherlock.com/jeremy-black-the-game-is-afoot-book.php

A professzor úr könyve az Amazon.com oldalon rendelhető meg.

Az interjút és a könyvajánlót készítette: Marincsák Zsófia (Revati) *

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz

* Megjegyzés: kérdéseinkre Jeremy Black professzor iPhone-on válaszolt. A Jeremy Black érdemeiről szóló adatok  például a Wikipedia "Jeremy Black (historian)" szócikkében is ellenőrizhetők.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása