sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. augusztus 07. 08:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

Illúziók a koponyákkal

Szép napot! Ígértünk egy több optikai illúziót bemutató művészeti cikket. Ennek most eljött az ideje. Kezdjük Olga Beliaeva két képével. Az első egy faszénnel készült akvarell, mely két ballerinát mutat, akik balettcipőikkel együtt egy koponyát formálnak:

olga-beliaeva-skull-illusion-1.jpg

olga-balieva.jpgOlga Baliaeva - egy bájos és tehetséges művész

Aztán itt egy másik Olga Beliaeva alkotásai közül, amely még lenyűgözőbb. Ezen a festményen két tarot kártyát olvasó fiatal hölgy jelenít meg egy koponyát.

olga-beliaeva-skull-illusion-2.jpg

Menők, igaz?

Tudtátok, hogy ezeket a képeket tilos lenne bemutatni?

Komolyan. Nem szabadna.

Nem, nincs rajtuk olyan átok, hogy megnézésük halállal járna a megtekintőire. Sőt! Nyugodtan írhatjuk ide hozzájuk, hogy reméljük még sok szép műalkotást szemlélhettek meg életetek során. Viszont manapság a  "cancel culture", azaz az eltörléskultúra diszkriminatív és agyromboló időszakát éljük, mely szerint az alkotót, ezt a tehetséges nőt ki kéne közösíteni, hiszen ő egy orosz művész. Milyen szerencse, hogy mi Sherlock Holmes rajongók vagyunk és a nagy detektív azt tanítja nekünk: "Ne legyünk előítéletesek és gondolkodjunk! Csak azért ne kövessünk valamit, mert divat és megvezetett emberek tömegével hódolnak neki." A most élő vagy korábban élt orosz művészek vagy sportolók nem tehetnek arról a politikai és humanitárius krízisről, amely az orosz-ukrán háború során amerikai mesterkedésre kialakult. Az orosz művészet elutasítása nem az Orosz Föderációnak árt, hanem a művészek és gyermekeik megélhetésének és legfőképp az elutasítóknak, akik számtalan csodálatos alkotásról maradnak így le, sok örömtől meg érdekességtől (, esetleg inspirációtól) fosztják meg magukat s utódaikat. - Fontos és idevágó megjegyzés, hogy az egyik legjobb Sherlock Holmes tévésorozat ugyancsak orosz, Vasily Livanov főszereplésével. Maga II. Erzsébet angol királynő szintén nagyon kedveli és Livanov-ot kitüntetéssel ajándékozta.vasily-livanov-sherlock.jpg

Korábban már politikamentesen foglalkoztunk az orosz-ukrán háborúval, de most is tartsuk magunkat a politikamentességhez és maradjunk a művészet pártján! Már több bejegyzésben foglalkoztunk vele, hogy a koponya vagy koponyák mennyire kapcsolódnak Sherlock Holmes alakjához. Mint tudjuk ő egy brit nemzeti ikon és az angolok szívesen gondolkodnak a "To Be Or Not To Be?" vagyis a "Lenni vagy nem lenni?" kérdésen. Az emberi természetből adódóan nyilván már Shakespeare előtt is érdekelte őket ez, de a világhírű drámaíró foglalta össze ilyen nemes egyszerűséggel és tette közismertté.

Biztos van, aki azt feltételezi a művészet már Holmes korában is foglalkozott a halállal, de az optikai megtévesztések a nagyon modern idők vívmányai. Nos, ez nem igaz. A viktoriánus korban bizony léteztek már ilyen izgalmas művészeti megjelenítések. Mielőtt egy szép, ideillő példát prezentálnánk azért büszkén említsük meg, hogy Victor Vasarely az op art mozgalom "nagyapja" magyar-francia művész volt. Pécsen született született Csiszár Győző néven, 1906-ban.

vasarely-muvesz-alkotas.jpg

Charles Allan Gilbert, ismertebb nevén C. Allan Gilbert, kiemelkedő amerikai illusztrátor volt. All Is Vanity (Minden hiúság) című művén jól tükröződik, hogy a szépség múlandó, az élet elillan. Ahogy ezt jeles költőnk Petőfi Sándor fogalmazta szépen: "Elhull a virág, eliramlik az élet".

Az All Is Vanity 1892-ben készült, mikor a gyakran betegeskedő Gilbert még csak 19 éves volt, ám tíz évvel később jelent meg műve a Life magazinban.

c-allan-gilbert-minden-hiusag.jpg

A Minden Hiúság a halál allegóriája, amely egy elbűvölő nőt mutat be, amint tükörbe néz, miközben pipereasztalánál ül. A kerek tükör az asztalon lévő ruhával összekapcsolva emberi koponya képét kelti.

A képen látható koponya helye csak távolról nézve értékelhető. A koponya szemeit jobb oldalon a női arc tükröződő képe, bal oldalon pedig a hölgy valódi feje hozza létre. Úgy tűnik, hogy az orr néhány közeli drapéria tükröződése.

Ha alaposan megnézzük a képet, látható, hogy számos palack sorakozik a pipereasztalkán. Ezek a koponya fogainak megjelenését keltik. Miközben ezt nézzük mozdítsuk el a tekintetünk egy kicsit jobbra és egy magányos égő gyertyát látunk az asztal szélén. Valószínűleg az életet jelképezi. Gondoljunk csak bele, milyen könnyen el lehet oltani!

Amikor ránézünk a nő arcára, már-már viccessnek tűnik, amikor látjuk, hogy mennyire hasonlít szinte minden más nőre, akit ennek a korszaknak a reklámjaiban láthattunk. Ugye nagyon hasonlít a nőkre a korai Coca-Cola reklámokban és fogporok promócióiban? C. Allan Gilbert valószínűleg szándékosan ábrázolta így, korszakos ideának.

Persze az All Is Vanity nem csupán világhírű lett, de számos inspirációt adott:

minden-hiusag-kep.gif

Nemcsak tetoválások készültek belőle, hanem olyan luxus szépségmárka, mint a Dior is felhasználta:

dior-poison-parfum.jpg

A BBC Sherlock jólismert koponyás posztere pedig az ikonikus képpé változik a Baker Street 221B-ben, mikor Benedict Cumberbatch nyomozója a viktoránus korba csöppen, A szörnyű menyasszony eseténél.

minden-hiusag-sherlock.jpg

C. Allan Gilbert amúgy tájjal is készített optikai illúziós képet. Íme a művész meg az alkotása, melyben egy vízpartnál bontakozik ki halálfej:

c-allan-gilbert-skull.jpg

Halandónak születtünk, mégis tehetünk jót a világban, hagyhatunk nyomot magunk után. Mert bár élhetünk röviden, mint a gyertyaláng, azért ebben az életben is rálelhetünk a boldogság, a dicsőség fényére és mi is sugározhatjuk ezt mások felé. A munka, melyet Sherlock Holmes végez beteljesedést ad az életének. Hozzá hasonlóan mindannyian kiteljesedhetünk egy hasznos hivatásban. Ahogy pedig Titus Lucretius Carus, ókori római költő és filozófus mondta: "Ami megszületett, nem térhet a semmibe vissza." Szánjunk hát a mai napból 5-10 percet arra, hogy elmélkedjünk saját életünkön! Gondoljunk arra milyen jó dolgokat értünk el, mikben segítettünk és segíthetünk másoknak! Miken dolgoztunk és miben fejlődhetünk még!

michio-kaku.jpg

" A munka nemcsak szerkezetet és rendezettséget ad életünknek, hanem biztosítja nekünk azt, hogy büszkék lehessünk magunkra, lássuk az eredményeinket és megkapjuk a beteljesülés érzetét. A szeretet adja gyökereinket. Szeretet nélkül elveszettek, gyökértelenek és üresek vagyunk. Szeretet nélkül a saját földünkön sodródunk, és senkihez sem tartozunk. A munkán és a szereteten túl van még két dolog, melyek véleményem szerint értelmet adnak az életnek. Az első az, hogy használjuk ki azt a tehetséget, ami velünk született - mindegy, miben vagyunk tehetségesek. Meg kell próbálnunk maximálisan kihasználni adottságainkat, ahelyett, hogy hagynánk őket elsorvadni. A második dologként pedig próbáljuk meg jobb helyként itt hagyni a világot, mint amilyen volt mielőtt beléptünk. " 

Michio Kaku (világhírű tudós,) japán származású amerikai elméleti professzor,
a legendás húr-térelmélet egyik megalkotója, író, műsorvezető, filozófus

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club



FORRÁSOK:
feltmagnet.com - All Is Vanity cikk
sherlockology.tumblr.com/post/136460947400/victorian-skull-print
Michio Kaku: Parallel Worlds ... (könyv)

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz 

A voksolás állása a poszt írásának idején:

voksolas-allasa.jpg

sherlock-mobile.gif

- Azért én azt, hogy optikai illúzió megjegyezném az őszi játékra. SH

Kapcsolódó cikk: Nézd itt kezdődött minden! Conan Doyle az optikus

Tipp: Ha megkeresed neten az All Is Vanity képet és kinyomtatod fekete-fehérben vagy barnás árnyalattal máris van egy új BBC Sherlock tárgyad a sherlockian gyűjteményedbe. Egy szép keret nagyon feldobhatja.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása