sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. szeptember 07. 22:36 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes magánélete 14-én a Francia Intézetben

Rendkívüli hír - 2022.09.08:

Elhunyt Sherlock Holmes koronás rajongója

" Vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön,
Mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön.
Vannak emberek, akiknek csillogó emléke világít,
Amikor ők maguk már nincsenek köztünk.
Ezek a fények csillognak és különösen,
Ha sötét az éjjel: mutatják az utat az embernek."

(Szenes Hanna magyar költő, brit ejtőernyős és izraeli nemzeti hős)  

II. Erzsébet a nagy detektívhez hasonlóan a remény és a stabilitás jelképe volt.

Isten óvja a Királynőt,
akire korábbi írásunkkal emlékezünk:

erzsebet-kiralynodetektiv-sherlock.jpg

 

SHERLOCK HOLMES MAGÁNÉLETE 14-ÉN A FRANCIA INTÉZETBEN 

sherlock-holmes-maganelete-mozi.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Egy kedves nő, Hayashi Tünde különleges eseményre hívta fel a figyelmünket. Mielőtt bemutatnánk előbb köszönjük szépen Tündének. És íme az esemény:

Az egyik legjobb Sherlock Holmes vígjáték mozivászonra kerül az 5. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, egy hét múlva a Budapesti Francia Intézetben. Ez pedig a Sherlock Holmes magánélete, magyar felirattal. Méghozzá baráti jegyáron: vagy ingyen IF Pass kártyával vagy kártya nélkül jelképes 500 Ft-ért, igen csak ötszáz forintért 

(Az IF Pass a Budapesti Francia Intézet tagsági kártyája egy évre váltható ki. )

Helyszín: Budapesti Francia Intézet - 1011 Budapest, Fő u. 17.

GPS koordináták: É 47.50099 K 19.03945

Tömegközlekedéssel való megközelítés:
86-os autóbusz, 990-es éjszakai autóbusz, 19 vagy 41-es villamos

Sherlock Holmes magánélete
amerikai krimi-vígjáték, feliratos, 125 perc

Szereplők: Robert Stephens (Sherlock Holmes),
Colin Blakely (Dr. Watson),
Christopher Lee (Mycroft Holmes)

Időpont: 2022. szeptember 14., szerda

Kezdés ideje: 17:30 (fél hat)

Jegyár: IF PASS kártyával ingyenes, kártya nélkül 500 Ft

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS ITT

Sajnos mi klubvezetők nem tudunk részt venni rajta, de ismerjük a filmet és szívesen ajánljuk. Holmes-nak amúgy sok kötődése van a franciákhoz: A Görög Tolmács novellában említi, hogy jó megfigyelőképességét nagyanyjától örökölte, aki a híres francia festő Vernet húga volt... vagy gondoljunk csak a Hat Napóleonra, illetve más esetnél Napóleon aranyakra meg az előkelő Francia Sherlock Holmes Társaságra. Szóval a Francia Intézet tökéletes hely egy sherlockian mozizásra. 

A Sherlock Holmes magánélete című film magyar vonatkozása, hogy zenéjét Rózsa Miklós magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző komponálta. Rózsa Miklós " az intellektus, a régi iskola úriembere, a filmzene művészetéhez óriási mértékben hozzájáruló művész volt. Zenéje könnyed tónusú és erősen drámai érzés. A művész egyike volt azon kevés filmzeneszerzőnek, akit már életében elég nagyra becsültek ahhoz, hogy elfogadják a klasszikus színpadon és a mozgóképstúdióban." - idézet a soundtrackbeat.com "A Tribute to the Legendary Composer Miklos Rozsa (1907-1995)" cikkéből. Innen a kép a legendás zeneszerzőről:

rozsa-miklos-zeneszerzo.jpg

" Utolsó igen jelentős muzsikája 1970-ben íródott, Billy Wilder Sherlock Holmes magánélete című mozijához. Wilder (a rendező) beleszeretett Rózsa 1954-es hegedűversenyébe, s azt kérte a szerzőtől, hogy adaptálja ezt a koncertművét a filmjéhez. A komponista nem filmzenés munkásságának jelentős része tökéletesen beillene egy mozi aláfestésének is, hiszen dallamosak, színesek és témagazdagok, így hegedűversenyét is könnyen át tudta formálni score-rá. Egy kivételesen nagy zene született meg, hiszen a versenymű Rózsa egyik legkiemelkedőbb alkotása, ráadásul kifejezetten lelkes volt, hogy végre egy Holmes-történethez írhat muzsikát. E két tényező szerencsés találkozásából pedig minden idők egyik legszebb hegedűs filmzenéje született meg. Rózsa azonban nem teljesen azt valósította meg, amit Wilder kért, mivel a hegedűversenyét csak mint kiindulási anyag kezelte, s csupán egy ahhoz hasonló muzsikát dolgozott ki, melynek igazából dallamvilágában nem sok köze volt régi alkotásához." - idézünk most "A filmzene legendái: Rózsa Miklós" cikkből, Gregus Péter a Filmzene.net-en megjelent írásából. - Tehát Rózsa Mikós Sherlock Holmes számára jelentősen továbbfejlesztette saját hegedűversenyét.

A soundtrackbeat.com másik tisztelgésében a magyar komponistáról, melynek címe “The Private Life of Sherlock Holmes” – Miklos Rozsa ez szerepel: "Az utolsó pillanatban a stúdióban felmerült gondok miatt Wilder kénytelen volt hatalmas vágásokat eszközölni, így a futási idő 210 percről 125 percre csökkent. Az így készült film, Robert Stephens, Colin Blakely, Geneviève Page és Christopher Lee nagyszerű alakításai ellenére, nem tudott lángra lobbanni a kasszáknál, bár az elkövetkező évek során csodáló kultikus közönségre tett szert."

Bizony, igazi Sherlock Holmes klasszikus lett.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása