sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. január 16. 06:50 - SzerzoiJogvedettTartalom

A királynő és a nagy detektív - avagy: II. Erzsébet Őfelsége és Holmes

erzsebet-kiralynodetektiv-sherlock.jpg

A világhírű detektívről, Sherlock Holmes-ról sok tévhit kering. Akik nem ismerik az eredeti történeteket, azok közül akadnak olyanok, kik azt hangoztatják, a detektív megvetette a hatalmi pozícióban lévő embereket. Holott Sir Arthur Conan Doyle írásaiból egyértelműen kiderül, hogy logikusan gondolkozó hőse nem mások származását, bőrszínét, vallását vagy kinézetét ítélte meg. Ő mások szándékai és cselekedetei szerint állapította meg; ki a jó és ki a rossz. (Ha a mai világunkban is ementén élne az emberek zöme, akkor sokkal igazságosabb, humánusabb világban élnénk.) Sherlock számára csak aljas cselekedetei miatt nem volt értékes ember Bohémia Királya, míg Viktória királynőt nagyon tisztelte. (Utóbbira már korábbi írásunkban is felhívtuk a figyelmet: Watson paródia)

Van azonban még olyan rendkívüli asszony, egy lenyűgöző brit királynő, akihez pipás nyomozónk sok szállal kötődik, ő II. Erzsébet Őfelsége. Nálunk, itt Magyarországon erről a szálról kevesen tudnak, de a királynő rajongója a neves brit szimbólumnak, aki a világirodalom egyik leghíresebb karaktere is.

Talán a BBC Sherlock rajongói emlékeznek arra, hogy a Benedict Cumberbatch által megformált detektív járt a Buckingham Palotában, ahol egyértelmű utalás hangzik el a királynőre, vagy Jim Moriarty megszerzi az angol királyi ékszereket. Az viszont már nyilván kevesebbeknek tűnt fel, hogy a Mark Gatiss által játszott, idősebb Holmes testvér, Mycroft irodájában a királynő portréja látható.

mycroft-holmes-queen-elisabeth.jpg

A filmkellék nyilvánvalóan replika, hisz a valódi alkotást a neves kulturális értékeket őrző londoni Fishmongers' Hall-ban tartják. A gyönyörű, értékes eredeti képet 1955-ben Pietro Annigoni olasz művész készítette, aki amúgy több alkalommal is vászonra festette a királynőt. A BBC Sherlock sorozatban is feltűnő kép valódi mását II. Erzsébet kiránynő azon megjegyzése ihlette, amelyben a királynő elmesélte magáról, hogy gyermekként imádta - akár órákon át - az ablakon kinézve figyelni az embereket. Bár Annigoni képén festői tájba helyezte a királynő alakját, mégis ez a kijelentés inspirálta. Festményén II. Erzsébet valóban úgy néz, mintha egy épület emeletéről tekintene lefelé.ii-erzsebet-kiralyno.jpg

illusztracio-kiralyno-cikk.jpg

Az ablak kitekintős momentumról máris eszünkbe juthat, hogy Conan Doyle tanácsadó detektíve saját emberismeretét például azzal növelte, hogy rendszeresen az ablakon keresztül figyelte járókelők viselkedését. Többek közt a Jeremy Brett brit színész főszereplésével készült legendás sorozatban is bemutatták az ifjabb Holmes ezen szokását:

jeremy-brett-granada.png

A Görög Tolmács epizódból kiderül, hogy ezzel az időtöltéssel a Baker Street-i bűnmegfejtő zseniális bátyja, Mycroft is szívesen élt - ez egyébként Kánonhű megjelenítés, hiszen Doyle így írta.

A BBC Sherlock sorozatának egyik jelenete Mycroft Holmes házában játszódik. Sajnos sejtelmesen sötét van, de az egyik falon lévő kép (John Watson fejénél) körvonalai alapján - a rajongók szerint - megfelel Leonard Boden brit festő 1957-es királynői portréjának.

mycroft-holmes-house.jpg

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy a BBC tévétársaság amúgy nem mindig udvarias Őfelségével, ami azért sem szép, hiszen elfelejtik: a BBC azért lett világhírű, mert II. Erzsébet 1953-ban engedélyezte, hogy királynővé koronázását közvetítsék. - Ez volt az első televízió által közvetített koronázási ceremónia a történelemben és rengeteg országban nézték. - Ezenkívül az uralkodónő a BBC más műsorait is segítette közreműködésével.)

További királynős kötődés még azon Sherlock Holmes bélyegek és érmék sora, melyeken a nagy detektív mellett természetesen Őfelsége arcmása, sziluettje vagy királyi monogramja látható. Ezekből most néhány impozánsabb Sherlock Holmes példányt mutatunk be:

sherlock-coints-stamps-with-queen.jpg

Ezenkívül már hazánkban is közismert, hogy 2015 novemberében II. Erzsébet uralkodó a Brit Birodalom érdemrendjének (CBE) parancsnoki fokozatát adományozta Benedict Cumberbatch-nak. A színész az előadóművészetekben végzett kiemelkedő tevékenységéért illetve jótékonysági feladatvállalásaiért érdemelte ki rangját.

benedict-cumberbatch-dij-kituntetes.jpg

Arról viszont már kevesebben tudnak náluk, hogy mennyire kedveli Erzsébet az oroszok által készített Sherlock Holmes és Dr. Watson (Шерлока Холмса и доктора Ватсона) sorozatot. Ebben Vasily Livanov alakította Holmes-t, és Vitaly Solomin szerepelt a jó doktorként, a rendezője pedig az elismert rendező Igor Maslennikov volt.

Sajnos a sorozat hazánkban már nem igazán ismert. Jóval az ezredforduló előtt (az 1980-as években) vetítette a magyar köztévé, ám később a szinkronjog lejárta miatt már nem ismételték. (Információink szerint a nyomozó magyar hangja neves színészünk, Gáti Oszkár volt.) Mi magyarok szerencsések vagyunk, amiért élvezhettük Jeremy Brett csodálatos Sherlock Holmes-át, ám kétségtelen, hogy ha van még a Granada sorozathoz hasonló, viszonylag Kanonikus remekmű az a Livanov-féle orosz sorozat. Lassú, békésebb történelemfolyamú, ám Doyle írásaihoz méltó feldolgozás, akkor is, ha - akár Granadás társában - vannak eltérések az eredeti történetektől. A nyomozás mellett nagyon szépen ábrázolja a Baker Street 221b-ben lakó két férfi igaz barátságát.

II. Erzsébet királynő Sherlock Holmes alakításásért tüntette ki Vasily Livanovot. Méghozzá lovaggá ütötte (MBE tagság). Őfelsége által ugyan olyan detektívet játszó színészek is lovaggá lettek ütve, mint Ian McKellen és (eredeti nevén Maurice Micklewhite-ként kitüntetett) Michael Caine vagy Ben Kingsley, ám náluk pályafutásuk egyéb érdemei is számítottak az elismerésben. Tehát ők életművükért kaptak kegyes jutalmat, míg Vasily Livanov magáért a nagy detektív megformálásáért.

Livanov az egyetlen orosz, aki külföldi származása és a kommunizmus ellenére is elismerést kapott a királynőtől, méghozzá fantasztikus Sherlock Holmes-a miatt. 

Megtisztelve érezhetjük magunkat, hogy a Brit Birodalom élén álló rendkívüli nő -, hozzánk hasonlóan -, szereti Conan Doyle hősét. Isten óvja a Királynőt!

Cikkünk szerzőjogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása