sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. október 11. 02:45 - SzerzoiJogvedettTartalom

Illetéktelen névhasználat - klubhírek

klub-kibic.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Zártkörű klub vagyunk, ám eljött az idő, hogy működésünk meg indokaink kapcsán újra némi betekintést adjunk döntéseink, tetteink okaiba. Több esetet említünk meg ebben az írásunkban.

Jelzést küldtünk egy magyar tárhelyszolgáltatónak egy honlapról, mely nevünket illetéktelenül használta. Az oldalon amúgy egy Sherlock Holmes-ról szóló mondat sem volt vagy egyetlen Sherlock Holmes színész neve sem volt kiírva, viszont a weblap a detektív nevével ellátott klub oldalaként volt feltüntetve, mind webcímében, mind leírásában. A tárhelyszolgáltató észrevételeinket jogosnak vélte és a tegnapi napon, 2022.10.10-én az említett oldalt elérhetetlenné tette.  

Nem tudjuk az oldalt ki hozta létre, de ha tudnánk sem közölnénk a nevét. Mi nem nyilvános sárdobálásba akarunk kezdeni, és nem kivánjuk az illetőt nyilvánosan megalázni. Fogalmunk sincs volt-e ártó szándéka felénk vagy csak meggondolatlan volt; azt hitte így látogatókat szerezhet, ( - bár volt nyom, ami arra utalt a készítő bizony tudott rólunk), mi azonban biztos nem kívánunk ártani neki. Emailben próbáltunk megegyezni vele arról ne használja klubunk nevét, ám több udvarias levelünkre sem kaptunk választ. Csak számos próbálkozás és jelentős türelmi idő adása után fordultunk a tárhelyszolgáltatóhoz - jogosnak ítélt - panaszunkkal.

Az illetéktelen névhasználat ellen a továbbiakban is élni fogunk, saját jóhírünk, munkánk és főleg klubtagjaink, meg Tahi Tóth László színművész ötletének és emlékének védelmében. 

A KLUBUNKRÓL:

2010-ben alakultunk, már jó 12 év tapasztalata áll mögöttünk, bár egyeseknek ez semmit se jelent. Így megszoktuk már, hogy külsős személyek rendszeresen bele kívánnak szólni klubunk ügyeibe. 

Voltak, akik helyettünk és a mi nevünkben akartak a mi egykori fórumunkon Sherlock Holmes klubtalálkozót szervezni. Ismeretlenül és aznap este, mikor mi sikeresen megtartottuk az eseményt, melyre bár - megtehették volna, de - ők nem jöttek el, csak sikereinket megirigyelve szerveztek volna sajátot - kéretlen viselkedésükkel elvágtak minket attól is, hogy melegében foglalkozzunk a találkozónk utóteendőivel (beszámoló írása, klubképek feltöltése, már nem aktuális klubtalálkozó online hirdetéseinek eltávolítása, meg kicsit eseményünk örömének feldolgozása stb.). - Persze az ő találkozójuk nem jött össze és rég nem foglalkoznak a nagy detektívvel. Fotelhuszár meg szájkaratés hazánkban sok van. - Amúgy az általuk tervezett eseményen csak internetezés lett volna a program egy falubeli művelődési házban, pedig ehhez nem kell másokkal találkozni egy messzi helyen, költséges utazással, mivel internetezni otthon is lehet. - Olyan fővárosi, kocsmás összejöveteli szándékról is tudunk, amit a BBC Sherlock sorozat sikerének idején egy népszerű könyves oldalon vetett fel valaki. Online 16 fő körül jelentkeztek "biztosra" vagy "majdnem biztosra" ígérve magukat tinik, de az alkalom napján már csak egy valaki írta, hogy elmenne, a többiek addigra sorra lemondták... Míg mi a Magyar Sherlock Holmes Club ritkán szervezünk találkozókat, de figyelünk rá, hogy kellő időben előre jelezzük és amit mi szervezünk az igenis Sherlock Holmes-os programokat kínáljon meg legyen étel-ital, társalgás. Sir Arthur Conan Doyle tisztelete miatt pedig sosem találkoznánk kocsmában. (Utóbbiról bővebben a SherlockExtra interjúban lehetett olvasni.)

Volt, aki új weblap design-t küldött, bár mi nem kértünk ilyet (, szerintünk jó ideje működünk honlapokkal, így ezt már megoldottuk), aztán az illető megharagudott, mert nem fogadtuk el, amit ő elképzelt. Nos, nem szeretnénk vitát abból, hogy XY meg Z mely Sherlock Holmes színészek rajongója és ki kit látna a fejlécben. Ha pedig egy évben 3-4 új Sherlock film vagy sorozat jelenik meg, mi nem kívánjuk annyiszor meg-megváltoztatni fejlécünket s küllemünket. A mi klubunk hagyományokra és következetességekre épül, stabilitást kívánunk magunkról jelezni. Sherlock Holmes is következetesen követi a munkájában magának felállított szabályait, melyeket a racionalitás jegyében alkotott és alkalmaz - így ezen elvünk kedvenc nyomozónkhoz igazán méltó. Azt is tudjuk, hogy a magyar rajongók jórésze megosztott a különböző Sherlock Holmes színészek miatt és nem kívánjuk a rossz érzéseket, esetleges vitákat szítani köztük. Fejlécünk több okból egyszerű: a klubcímer és nevünk szerepel benne. (A design amúgy a blog.hu informatikusát vagy informatikusait dicséri. A blog.hu Magyarország vezető blog platformja, az Indamedia Sales csoport tagja. Szerintünk értenek hozzá mit csinálnak és tetszetős ez a küllem - nem mobilon kell nézni ! -, illetve tagolódásában praktikus is nekünk.) A címerünkben látható Sherlock sziluettbe mindenki saját kedvenc színészét képzelheti. Ráadásul ez a címer szerepel már legyártatott s használt kitűzőinken és klubkártyáinkon, meg Sváb József úr által tervezett Klubkönyveinken. (A kitűzőnk még nem jelent klubtagságot, tagságot az egyedi azonosítóval ellátott klubkártyánk igazolja. Illetve a klubtagsághoz - VIP tagok és szerkesztők kivételével - mindenkinek tagfelvételi kérdőív kitörtése is kötelező. Tagjaink Klubkönyvünkben regisztráltak.)

klubkonyv.jpg

Továbbá mi egy olyan magyar Holmes rajongó társaság vagyunk, amely büszke nemzetiségünkre és arra, hogy Conan Doyle meg Sherlock Holmes magyar vonatkozásokkal bír, így illik hozzánk, hogy egykor szimbolumunkat magyar nő, ShelockExtra, a klubelnökünk tervezte. Később pedig kedves és tehetséges illusztrátorunk, saját VIP Tagunk, Sváb József a Korcsmáros Pál-díjas grafikusművész tervezte újra klubcímerünket, sokkal jobb minőségben - mely számunkra igen nagy megtiszteltetés. A címerrel a Művész Úr érdemei előtt is tisztelgünk, felénk való önzetlen munkáját pedig hálával köszönjünk.

Ha pedig voltunk elég kreatívak saját jelképhez, engedtessék meg nekünk, hogy saját kluboldalunk fejlécében jelezzük. Ez klubunk szimbóluma, erről vagyunk ismertek meg szeretnénk erről azok maradni.

Valahogy sokan, helyzetünkbe bele se látva, ám kapásból tudnák miként kell irányitani klubunkat. Azonban az, hogy hazánkban sem előttünk, sem megalakulásunk óta - rajtunk kívül - nem volt tartósan összefogó és valamit elérő társasága a detektívnek, az azt mutatja, hogy szóban, röpke ideákban könnyebb "rajongani", mint folyamatosan tanulni, kitartóan dolgozni meg anyagi kiadásokat és felelősséget vállalni érte. Mivel sokan nincsenek benne és nem érzik át a mindezzel járó terheket, talán bele sem gondolnak mit jelent ez. Azt sem szeretnénk, ha valaki tévesen azt hinné, hogy mi csak rosszul irányítunk és ezért nem könnyű a klubunk helyzete. Más, nálunk sokkal nagyobb taglétszámmal, illetve valóban jelentős anyagi forrásokkal létező rajongói klubok helyzete szintén nagyon nehéz. Ezt igazoló cikkek: Interjú a Magyar Tolkien Társaság elnökeivel vagy külföldi Sherlock rajongók esetei A rajongók története posztunkban - érdemes mindkettőt elolvasni, nagy tapasztalatot nyújt az emberismerethez, meg ahhoz milyen komoly problémák merülnek fel klubokban. (Ezek pedig közel sem az összes gondok összefoglalói, a magyar sherlockian világban vannak egyéb akadályok is.)

Azt pedig, hogy kellően jól irányítjuk saját klubunkat azt tartós működésünk, médiaszerepléseink és a külföldi Sherlock Holmes társaságoknál elért sikereink egyaránt bizonyítják - melyekért temérdeket dolgoztunk. (Nem nyafogunk amiatt, hogy webmesterünknek vele született genetikai betegségei miatt napi rosszullétei, fájdalmai vannak, látását zöldhályog nehezíti, illetve többi szerkesztőnk vagy VIP tagunk is kemény magánéleti helyzettel küzd. Mi szívvel-lélekkel vállaltuk ezt, amibe belekezdtük és ameddig az élet engedi végezzük.)

Szívesen fogadunk ötleteket, erre jó példa, hogy Revati és Zleszik Pál András olvasónkból lettek szerkesztők. Azonban kapacitásunk illetve lehetőségeink végesek, mindig mindenki óhaját sajnos képtelenség lenne teljesíteni és sosem ígértünk ilyet. Erre  továbbra sem törekszünk. Többen dolgozunk össze, okkal kialakult elvek és megfontolt döntések mentén ügyködünk. Sok társaság létét pecsételte meg az emberiség történetében kibicekre hallgatás. Mi a bennünk felmerülő vagy nekünk ajánlott ötleteknél a hasznosság meg a megvalósíthatóság kérdéseit vesszük figyelembe. Nincs bennünk rossz érzés azért, ha egy-két vagy több minket s helyzetünket nem ismerő külsős illúziókat talál ki rólunk, aztán neheztel, mert amit ő elképzelt secc-pecc alatt nem valósítjuk meg. Saját lehetőségeink határait s tagjaink igényeit mi ismerjük.

Amennyiben valaki mégis ilyen nagy és főleg a mai romló kulturális- és szociális helyzetben olyan reménytelen vállalkozásra adja a fejét, hogy valamilyen új csoportosulást szeretne a semmiből kiépíteni Conan Doyle hőséről, ahol csak az ő elképzelései érvényesülnek, úgy nyugodtan megteheti. (Bevételeket viszont ne nagyon várjon az illető, mert ebből nem fog megélni. Mi sem ilyen céllal ténykedünk. Meg úgy véljük több ember együttműködése esetén nem kizárólag az egyedi elképzelések dominálnak, hanem szükséges a kompromisszum.) Szóval a bátor kezdeményező: Szánja rá az időt, pénzt, energiát és képezze magát, meg dolgozzon rendszeresen az ügyben. (Azon gondolkodjon el, hogy képes lesz-e hosszabb távon hasonló kulturális értékeket közvetíteni, mint mi, mert ha nem, akkor utánunk csak másodhegedűs lesz, hiszen a vérbeli Sherlock Holmes rajongók igényesek.) Nem leszünk féltékenyek. (A fentiekben sok olyan információt megosztottunk, melyeket régen nekünk saját bőrünkön kellett megtapasztalni és nem volt, aki figyelmeztetett ezekre, szóval olyan segítséget is nyújtottunk most, ami nekünk egykor nem volt.) Saját rajongói bázisunk van, aki látja munkánkban a tudást, kitartást, minőséget, szereti a stílusunkat, nem fog nekünk hátat fordítani csak úgy. Közös bennünk Sherlock Holmes szeretete. Mi amúgy sem versenynek érezzük a sherlockian világ kedvelését, hanem egy csodálatos kulturális élménynek. Amerika és számos más ország is elbír több Sherlock Holmes társaságot. Viszont, ha már valaki a nagy detektív kedvelője s saját útján jár, kérjük legyen annyira kreatív, hogy saját projektjének más nevet talál és ne a miénket - vagy egybetűs elirással a miénket - használja. (Holmes a gondolkodás nagymestere se mások ötleteinek csúnya kiaknázásával érvényesült. Rajongója pedig csak van olyan eszes, hogy kitalál egy egyedi nevet.) Aki jól ismeri Sir Arthur Conan Doyle műveit, a sherlockian filmeket az legalább ezeregy megnevezés közül választhat.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: Klubcímerünknek további több Sherlock Holmes-hoz kötődő szimbólikája is van, amivel később foglalkozunk majd vagy ki tudja, egyszer feladjuk nyereményjátéknak, hogy ezeket fejtsétek meg. ;-)

EGYÉB HÍREK: A Megfigyelés Mestere nyereményjátékunk nyertesének Zitának elküldtük a nyereménycsomagunk, ő pedig már át is vehette. Köszönjük Zita a játékot és még egyszer gratulálunk.

Idén több nyereményjátékot nem tervezünk. Köszönjük a megértést!

Twitter követőink száma 910 fölé emelkedett. Köszönetünk érte.

TUDTAD? A blogunkkal kapcsolatos esetleges kérdéseid megválaszolásában segíthet a GYAKORI KÉRDÉSEK, GY.I.K. rovat.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása