sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. december 01. 05:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

A Táncoló Emberkék rejtélye

london-museum-pink-danceing-men.jpg

Sziasztok! Gyakran kapnánk kérést - főleg az angol sherlockian-sherlock.com oldalunk miatt - , hogy nyomozzunk sherlockian tárgyak ügyében. Nem is lenne minden kérésre kapacitásunk, illetve innen Magyarországról gyakran keveset tehetünk. Kanadai kérést meg például azért lenne fura nekünk kutatnunk, hiszen Torotóban hatalmas Conan Doyle és Sherlock Holmes gyűjtemény van a Torontói Nyilvános Könyvtárban (Toronto Public Library). - Így - kérjük szíves megértéseteket, de - a kapcsolatfelvételi lehetőségünknél jelezzük ilyen ügyekben nem nyomozunk. Van azonban két, egyéb elérhetési módunk nevesebb sherlockianok részére és az ottani, ritkább kéréseknek - ha tudunk, - igyekszünk nyomába eredni. Ez feléjük való lehetőségünk, cserében ők is információkkal szolgálnak bizonyos sherlockian kérdésekben nekünk.

Valaki például Granadás dobozba tett nagyítót kapott és érdeklődött igazi-e, egyáltalán van-e köze a legendás sorozathoz. Tudunk segíteni, mivel egykor a Granada több "THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES" (Sherlock Holmes kalandjai) feliratú nagyítót készítetett. Jeremy Brett is használt közülük, mint néhány promo képen látható:

jeremy-brett-nagyito-betuk_1.jpg

Remek PR termékek voltak a sorozat reklámozására. (Bár a filmekben Jeremy Brett más nagyítókat is kezébe vett.)

Nagyon érdekes, hgy nem sokkal azután, hogy egy YouTuber fejtette meg DisneyLand-ben a táncoló emberkék rejtélyét, újra feladvánnyal találtuk szembe magunkat a pálcikaemberkék kapcsán. Egy japán sherlockian kérdezte, aki egykor gyakran járt Londonban, hogy vajon a Londoni Múzeumnál megvannak-e az általa lefényképezett Táncoló Emberkék:

london-museum-pink-danceing-men.jpg

A kérdésre felelettel tudtunk szolgálni, ám az eset újabb rejtélyhez vezetett.

De mik is ezek a rózsaszín irka-firkák? Írunk róluk, mert nem minden magyar rajongó tudhatja:

A sovány mukik 2014-ben kerültek ki a neves intézmény falára, amikor is a múzeum 2015 tavaszáig teret adott egy klassz tárlatnak kedvencünkről. Erről videós posztot írtunk már korábban: Sherlock Holmes Kiállítás Londonban. - itt kicsit említjük Benedict Cumberbatch személyét egy aranyos sherlockian maci kapcsán, meg a Granada sorozatot.

A kérdezett figurákhoz persze hamar kapcsolódni kezdett egy tévhit, amit a BBC Sherlock rajongói terjesztettek. Közük sokan vannak olyanok, akik nem ismerik Sir Arthur Conan Doyle eredeti történetét és kutatni is restek, de "tudni, mindent tudnak" hasraütésre, hát híresztelni kezdték a felirat a BBC Sherlock sorozatból ismert THE GAME IS ON (A játék elkeződőtt.).

sherlock-the-game-is-on_1.gif

Mint a rajongók története részben megírtuk, pont az ilyen magabiztos, de tévhiteket terjesztő egyének miatt lett sok Sherlock Holmes Klub zártkörű társaság világszerte - többek közt a miénk is. Igaz ugyan, hogy a figurák rózsaszínek, ám nem A Study In Pink-ből idéznek.

Akik ismerik Conan Doyle írásait, tudják, hogy egy emberke egy betűt jelent, így már megdől a THE GAME IS ON felvetés, mivel már az első szó több karakterből áll. Három helyett négyből. - A legfeltűnőbb azonban az utolsó szó, mely az ON szó két karaktere helyett, mint az alábbi képen látható: négy betűből áll.

london-museum-moriarty.jpg

(Anthony Horowitz a híres angol író - , több Sherlock Holmes könyv szerzője - egy hintóban a Londoni Múzeum előtt. Fotó:  Londoni Múzeum)

Ha pedig behelyettesítést végzünk a Kánonban leírt figurákkal, akkor Sherlock Holmes egy léprecsaló üzenete jön ki. Olyan üzenet, ami aktuális maradt a kiállítás után is, ezért a kiállítás 2015-ös vége után is helyükön tartották őket.

De mi lehet ilyen remek nézőcsalogató felhívás?

Ez nem más, mint a: 

dancing-man.gif

COME HERE AT ONCE.
GYERE IDE AZONNAL!

Holmes ezzel az üzenettel csalta törbe a gyilkost a Táncoló Emberkék kalandjánál.

Nos, így Magyarországról nehéz nyomozni gondolhatnánk, ám jól jön a józan ész. Levelet írtunk a Londoni Múzeumnak, ugyanis figurák léte azért lett kérdéses, mert a múzeum új telephelyre költözik. Véletlen, ám közelébe kerül a St. Barts Kórháznak, ahonnan a BBC Sherlock leugrott.

sherlock-ugrik.gif

A múzeum sejtelmes válasszal tisztelt meg minket:

Thank you for your ongoing interest in our Sherlock Holmes Exhibition. The exhibition was made up of items from our own collections (which will be moving with us to the new site) and items on loan from other organisations and individuals, which have been returned to them.  The dancing pink figures were a temporary installation, so are no longer with the museum. "

" Köszönjük, hogy folyamatosan érdeklődik Sherlock Holmes kiállításunk iránt. A kiállítás a saját gyűjteményünkből származó tárgyakból (amelyek velünk együtt költöznek az új telephelyre), valamint más szervezetektől és magánszemélyektől kölcsönkapott tárgyakból állt össze, amelyeket visszaszolgáltattunk nekik. A táncoló rózsaszín figurák ideiglenes installációk voltak, így már nincsenek a múzeumban. "

Nos, ez is egy igazi Sherlock Holmes történet lett: Titkosírás. Felbukkant tévhit, bár az eredeti kérdésre választ kaptunk, ugyanakkor újabb kérdések merültek fel: Tönkrementek a figurák a levételkor vagy valahol vannak? Természetesen nem kívánunk a múzeumnál tolakodóak lenni, reméljük más úton-módon még hallunk felőlük. Egy biztos: az emberkék hiánya már Google Maps-en is látszik.

Azt javasoljuk jegyezzétek meg ezeket a rózsaszín krisz-kraszokat, ki tudja egyszer valahol találkoztok velük és akkor már nemcsak az üzenetüket tudjátok, hanem azt is, hogy egykor a neves Londoni Múzeum falát díszítették. Illetve a tárlatról neves sherlockianok által készült egy katalógus, melynek címlapján szintén szerepeltek:

sherlock-muzeum-katalogus.jpg

Ha pedig bárhol eszedbe jut a blogunk kedves olvasónk, akkor nyugodtan:
GYERE IDE AZONNAL! Mi mindig szívesen látunk. :-)
london-museum-pink-danceing-men.jpg

Táncoló Emberkék a Londoni Múzeum falán 2014-től 2022-ig

(Köszönjük fiúk, hogy tömegeknek integettetek.)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

EGYÉB FOTÓK: múzeum kép ひろ, katalógus kép Master of Life (Twitter)

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása