sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 23. 21:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

15 éves rejtélyt fejtett meg a YouTuber Disneyland kalózairól

disney-kalozai-rejtely.jpg

Kedves Rejtvényeket Kedvelők! 

Hatalmas embertömegek látták s lesik évtizedek óta Disneyland látványosságait nap, mint nap. Mégis kevesen ismerik a mesés varázsbirodalom titkait. Chris Provost pont ezekről a titkokról mesél a Provost Park Pass nevű YouTube csatornáján. Azonban egy ódon rejtélyhez egyik európai barátja meg pár kommentelő és Sherlock Holmes vezette.

Chris korábban egy barátjával tett látogatást a parkban, mikor haverja a Tom Sawyer túra során észrevett rejtélyes csontváz figurákról érdeklődött. (Fejlécünkben a fehér figurák.) Chris Provost úgy vélte az áldozataik számát jelölték így a kalózok. Logikusnak tűnt, hogy gyilkosságok számait őrzik. Mint kiderült a csontos figurák más jelentést hordoztak. Nagy jelentőségű, hogy eltérő pózokban jelentek meg, valójában titkosírást jelöltek, kód van elrejtve általuk. Megfejtésükhöz pedig a világ legzseniálisabb detektíve Sherlock Holmes kellett.

disneyland-kod.jpg

De hogyan segített Sherlock Holmes, amikor ő csak kitalált figura?

Úgy, hogy a megfejtés kulcsa az ő egyik történetében rejlett.

Sir Arthur Conan Doyle "A táncoló emberkék" novellájában szerepelnek ugyanis ilyen mókásan táncikáló, ám baljós üzeneteket hordozó pálcikaemberkék. Disneyland-ben csak annyi változott, hogy azon vészjósló figurák koponyákat kaptak. A titokzatos jelek 2007 óta vannak a vidámpark Tom Sawyer szigetén. Tehát már 15 éve jelzik üzenetüket. Mégis kevesen vették észre, mert a park ezen része kevésbé látogatott, illetve árnyékos helyek, sebes haladás és hátborzongató alagutak vonták el a turisták figyelmét. Chris rájött rejtéllyel áll szemben, miután közzétette videóját. YouTube csatornáján egy kommentelő felvetette, hogy titkosírást rejthetnek a jelek, másik hozzászóló erre megemlítette a táncoló emberkéket Sherlock Holmes kalandjaiból.

tancolo-emberkek-sherlock.jpg

Jegyezzük meg, hogy bár Conan Doyle hőse nem tipikus Disney karakterként él a fejünkben, ám mégis van kapcsolata Disney világával. Disneyland tiszteli a briliáns nyomozót. A kalandpark Mr. Toad's Wild Ride részén Sherlock Holmes sziluettje látszik egy második emeleti ablakban. A festett főtéren lévő detektív árnyéka a híres Sherlock Holmes színész, Basil Rathbone előtt tisztelgés.

Mozgó kép:

sherlock-disney-ablak.gif

Basil Rathbone angol színész, aki Hollywood-i Csillagokkal volt elismerve. Disney "Basil, a híres egérdetektív" mesefilmjében a Baker Street 221B-ben lakó egérnyomozó felett élő Sherlock Holmes hangja volt. (A filmben csak halljuk kedvencünket és nem jelenik meg az egerek miniatűr világában. Az alkotáshoz tartozó tévhit, hogy sok olyan néző, aki nem olvasta Conan Doyle kalandjait a nagy detektívvel, sajnos egyből Kanonikus műnek vélték a rajzfilmet, azaz hű adaptációnak gondolták.) Basil egérke magyar hangja Simon Kornél színművész volt, aki BBC Sherlock sorozatában is szinkronizált, akkor Sherlock-ot Benedict Cumberbatch személyében. Büszkeségünkre rendelkezünk Simon Kornél autogramjával:

simon-kornel.gif

A Boom Studios meg a Disney egykor "Muppet Sherlock Holmes" címmel képregényeket is megjelentettek a Muppet Show népszerű szereplőivel. (A Muppet Show-nak amúgy sok karaketere volt már az ismert detektív: Muppet figurák Sherlock Holmes szerepében)

Most bemutatjuk Christ Provost 16 és fél perces oknyomozó riportját és kiderül belőle megoldódott-e a rejtvény. 

A videón magyar fordítás beállítható. ( Jobb oldal, harmadik - , fogaskerék - ikonnál lehet álítani a feliratok nyelvét. A YouTube fordításban apró pontatlanságok előfordulhatnak. A felvétel nagyítható a jobb oldali utolsó - szaggatott négyzet - ikonnal. ) 

A csontvázas titkosírás megfejtése: Each answer be havin' three identical letters. -  Azaz: Minden válaszban van három azonos mássalhangzó.

És itt vezetnek tovább a nyomok. A kalózbarlangban ugyanis van egy rendes betűkkel írt rejtélyes szöveg:

We pirates face a sea of troubles
Our dying breaths are only ???? 

Vagyis: Nekünk, kalózoknak rengeteg bajunk van,
Utolsó lehelletünk nem más, mint ????

És itt jön képbe a megfejtett titkosírás. Ugyanis a hiányzó szó a bubbles (buborékok) - amiben három azonos mássalhangzó (b) van. Elég morbid, a megfulladásra utal.

Ha szeretnél táncoló emberkékkel rejtjelezni, akkor ezen az angol szövegű, kódokkal, titkosírásokkal foglalkozó honlapon teheted meg ingyen, regisztráció nélkül: https://www.dcode.fr/dancing-men-cipher

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Ajánlott poszt:

sherlock-bbc-vidampark.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása