sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. december 06. 11:27 - SzerzoiJogvedettTartalom

A rejtély, amit még maga Enola Holmes se tud megfejteni

enola-holmes-2-film-rejtely.jpg

Sziasztok! Nem, nem egy újabb kvíz játékba csöppentetek. Ma Enola Holmes rejtélyeket boncolunk, olyanokat, amik Sherlock Holmes zseninek titulált húgán is kifogna. Illetve legyünk őszinték: már kifogtak. - Természetesen, hogy mindez ne tűnjön holmi személyes ellenszenvnek magát a filmet és a történemet vesszük alapul. Beszéljenek és álljanak ki magukért a tények.

Enola Holmes népszerű. A mozifilmeket falják a tömegek. Az azonban mégis rejtély, hogy a róla író számos külföldi és szinte minden hazai újságíró vagy blogger miért tekinti feminista hőseposznak, mikor tucatszám elég kegyetlen, galád nőket mutat be. Az igazi feminizmus pedig dicséri a nőket, nem lehúzza.

Az első részben megismertük a kiskorú lányát elhagyó anyát Eudoria Holmes-t, aki viselkedése alapján valószínűleg az első két fiúgyermekét is elűzte otthonról. (Haj, de szép anyakép!) Ráadásul a nők érvényesülését robbantásos merényletekkel akarja kiharcolni - "a cél szentesíti az eszközt", mindegy ki hal meg, az is, hogy ártatlan-e... Megismertük a fiát megölető nagymamát, aki saját unokáját is eltetetné láb alól. Továbbá más női karaktereket, akik miatt borsózhat a hátunk. (Bővebb karakterleírások: Forgatják az Enola Holmes második részét) Már elnézést, de ilyen személyeknek nem egyenlő vagy többletjog járna, hanem börtönbüntetés -, mindegy, hogy melyik nem tagjaihoz tartoznak.... Ja, igen mint a második részben kiderült Moriarty is egy gonosz nő... Hm... Tényleg ilyen nőket kell preferálni? Mi bennük a csodálatos, hogy kegyetlenül gonoszak, vagy az az érdemük, hogy biológiai nemük nő, amit készen kaptak a természettől?

Igen, Enola Holmes is uralkodó a barátjával való kapcsolatában. Nesze neked, egyenjogúság! Tewkesbury el vagy nyomva.

Mielőtt a nőgyűlölet vádja a cikkíróra sülne, szögezzük le: A cikk írója nő, csak attól, hogy lát valamit a képernyőn még gondolkozik. Egy olyan mű, ami női jogokról papol, miközben pofoncsapja a női nemet azzal, hogy sorozatosan negatív tulajdonságokkal ruházza fel képviselőit, az nem feminista eposz, inkább nőgyalázás. Az igazi feminizmus a nők méltó helyéről szól, nem a férfiak elnyomásáról - ami szintén diszkrimináció. Talán a történet írója és a filmek készítői jókat nevetnek magukban, hogy lazán lükének nézik a hölgyeket. Sajnos a férfi nem képviselői sem rendelkeznek nagy erényekkel az Enola Holmes-ban, így az egész nem csupán nőellenes, hanem mindkét nemre vonatkozva emberellenes.

Most tekintsünk el attól, hogy mennyire ki vannak forgatva Sir Arthur Conan Doyle karakterei. Pedig ez a világhírű irodalmár eredeti szándékainak sárbatiprása, azaz művészethamisítás, valamint a sherlockian hagyományok iránti legkisebb tisztelet hiánya.

Ha már Sherlock Holmes képtelen itt olyan eszes lenni, hogy legbriliánsabb detektív létére kinyomozzon Enola Holmes nélkül egy bűnügyet, mi megmutatjuk Sherlock rajongók hogyan buktatták le a valójában butuska hugicát. Merthogy neki híres bátyjánál is nevetségesebb hibái vannak. Például hadilábon áll a matematikával és hazudik a történelemről.

Az Enola Holmes első része 1884-ben játszódik, mikor a cserfes csajszi már 14 éves. Ennek ellenére, mikor az életéről beszél nekünk bemutatja, hogy még 0 esztendős. "Me age 0" hirdeti a felirat, meg a bébirajz. Vicces.

enola-holmes-funny-age.jpg

Drága Enolánk most vagy nem tud számolni, vagy még nem volt közösségi médiás képszépítő flittere, így hiúságból egy rajzzal és hamis mondattal lódított. Amennyiben számolási gondjai vannak, reméljük lesz annyi sütnivalója, hogy megkérdi: "Anya! Tesó! Hány éves vagyok?"

Mindegy. Telik az idő, a fiatal lány saját irodát nyit, hogy nyomozzon. Ez az Enola Holmes 2. részében az első kaland után egy évvel szerepel. A bemutatott újságcikkeken az 1885-ös évszám jelenik meg.

Például a The Times címlapján:

enola-holmes-1885.jpg

 vagy a Daily Graphic fedelén:

enola-holmes-newspaper.jpg

Mint Sherlock Holmes rajongók persze észleltük, hogy a képeken eredeti Sherlock Holmes illusztrációkat alakítottak át Henry Cavill alakjára. Ez még érthető. Azonban más, nagyobb gondok akadnak:

Ezekre Dr. Bob Nicholson, az Edge Hill Egyetem történelem, földrajz és társadalomtudományok tanára hívta fel a figyelmet.

Mégpedig, hogy a The Times címlapja akkoriban nagy képes illusztráció nélkül jelent meg a valóságban:

the-times-cover.jpg

, míg a Daily Graphic sokkal illusztráltabb fedelet tudhatott magának később. Igen, a későbbiekben, hiszen a lap nem 1885-ben, hanem csak öt évvel később 1890-ben jelent meg.

Dr. Bob Nicholson amúgy sokkal több következetlenséget összeszedett az Enola Holmes-ról, mindet nem is bírnánk felsorolni. (Akit érdekel nyomozzon utána a Tanár Úr Twitter oldalán, azonosító: @DigiVictorian)

De fogadjuk el az 1885-öt, hiszen többször hivatkoznak rá, méghozzá újság címlapokon. Itt a film gyorsan pergő eseményei végén eljutunk a gyufagyár női dolgozóinak sztrájkjáig. (Most tekintsünk el attól, hogy a történelmi sztrájk nem oldódott meg hirtelen női lábak dobbantásaitól és csak sok-sok év múlva ért véget.) Viszont ez a sztrájk 1888-ban kezdődött, azaz 3 évvel később. 

Nos, vagy volt a filmben egy nagyobb időugrás, amikből minket nézőket kihagytak, esetleg ennyire figyelmetlen az egész alkotói stáb, vagy tudatos csúsztatással adagolnak nekünk a hamis feminizmus kép mellé hamis történelmi ismereteket is. 

Hogy melyik az igaz? Talán Sherlock Holmes szuperintelligenssé felmagasztalt húga sem tudná.

Vigyázat! Enola Holmes csinos, de hamis a baba.

Mert még egy vagy több feminista nő sem szeretné, hogy ő/ők vagy gyermekei valótlan dolgokat tanuljanak, illetve, hogy butusnak nézze őt/őket holmi mozifilm.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:

1, Korábbi cikkünk az Enola Holmes 2 forgatásáról
2, a hitc.com: "WHEN IS ENOLA HOLMES 2 SET? YEAR OF THE SEQUEL EXPLAINED" cikke - író: Paul Fogarty
3, twitter.com/DigiVictorian - Twitter @DigiVictorian
a Tanár Úr önéletrajza és elérhetőségei az Edge Hill Egyetem honlapján:
edgehill.ac.uk/person/dr-bob-nicholson/staff/
4, hu.frwiki.wiki/ "1888-ban Londonban sztrájkoltak a gyufagyár női dolgozói" szócikk a Wikipedia alapján

 

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása