sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. december 26. 04:39 - SzerzoiJogvedettTartalom

Hamaros jön a Sherlockita

sherlockita-bejelento.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Szeretnénk megköszönni a rengeteg külföldi és néhány magyar követőnknek, hogy a tegnapi napon meghaladta az ezret angol közösségi oldalunkon a Twitter követőink száma. Mindezt fizetett reklámok és protekció nélkül értük el. Azonosítónk: @SherlockianC - Külföldön továbbra is népszerűbbek vagyunk, mint hazánkban.

Magyar közösségi oldalunk pedig ezentúl is megtalálható a Facebook-on: facebook.com/sherlockklub - Friss híreinket részletesen továbbra is itt a sherlock.blog.hu oldalon olvashatjátok.

Mint korábban jeleztük klubunkra nehéz év vár, de azért nekikezdünk. A következőben kicsit említve lesz, hogy a kiadások milyen terhek a sherlockianok életében és a Magyar Sherlock Holmes Club hogyan próbál lehetőségeihez mérten segíteni Nektek a továbbiakban is ezellen. 

holmes-happy.gif

 - Juhé! Érkezik a Sherlockita.

Sajnálatos módon a sherlockian klubok helyzete világszerte megrendült. A Covid-járvány is nagy anyagi és lelki terheket tett a klubtagokra, ám még a jómódú Amerikában is nagyon érezhető, hogy megingott a Sherlock Holmes rajongók helyzete. Ez nem csoda, hiszen világválságban élünk. Egyre költségesebb külföldiek számára az összejövetelek - pl: konferencia sorozatok, pezsgős vacsorák - megszervezése illetve igénybe vétele. Amerikában, Németországban, Franciországban, az Egyesült Királyságban a sherlockian gyűjtők, akik raktárakat vagy otthonukban tágas szobákat tudtak berendezni kedvenc detektívük holmijainak, - az ilyen tárgyak gyűjtését nevezik THE GREAT GAME-nek (Nagy játszmának) -, már egyre kevesebb tárgy megvételét engedhetik meg maguknak, pedig a sherlockian piac továbbra is csábító. Így az elöregedés mellett, melyről korábban A rajongók története posztunkban írtunk, már az anyagiak is terheket jelentenek a külföldi kluboknak. Az 1950-es évektől tevékenykedő THE PRIORY SCHOLARS OF NEW YORK vezetője, Nick Martonelli (a fejlécünkben látható férfi), most decemberben a következőt nyilatkozta, mikor a sherlockianok jövőjéről kérdezték: "Az egyik kihívás, amit látok, a költségek - a nagyobb eseményeken való részvétel vagy a gyűjtemény vagy könyvtár építése drága hobbivá teheti ezt a hobbit. Ha azt akarjuk, hogy a hobbi bővüljön, diverzifikálódjon és folytatódjon, úgy gondolom, hogy ezt az aggodalmat komolyan kell venni. Vagy világossá kell tenni az üzenetet - a sherlockiánus léthez csak egy kíváncsi elme és a Sherlock Holmes Összes Kalandjai szükséges."

Úgy néz ki sajnos, hogy a világhírű nyomozó rajongóinak világszerte jelentősen le kell faragniuk az igényeikből, korábbi szokásaikból. A külhoni klubok helyzete beszűkül, pedig velünk ellentétben ők tagsági díjakra, adományokra és esetenként szponzorokra is számíthatnak. - Mi a Magyar Sherlock Holmes Club egyenlőre jövőre sem ígérhetünk klubtalálkozót. (Nem csak a Covid-járvány, de technikai és anyagi okok miatt sem.) Viszont ígérhetjük, hogy igyekszünk folytatni Felétek a Sherlockian Híreket, és továbbra is elérhető tőlük a Kánon, azaz Conan Doyle eredeti történetei a nagy detektívről. Sherlock Holmes Összes Kalandjai nálunk jogtiszta applikációként ingyen letölthető, míg a Szukits Kiadó Sherlock Holmes eseteit tartalmazó két kötetes könyvei már 12-16 ezer forintba kerülnek, ha valahol nagy ritkán beszerezhetők. (Igaz akad magánszemély, aki merészen 30 ezret kér érte - azt vagy el tudja adni vagy nem.)

Az alapműnek számító Kánon mellett igyekszünk folytatni az Ingyenes Szolgáltatásaink rovatunk, hogy azért lehetőleg ha szerényebb körülmények közt is, de továbbra is részt vehessetek a THE GREAT GAME-ben, s a sherlockian kollekciótok bővülhessen.

Ti pedig abban segíthettek nekünk, hogy ajánlotok minket
és továbbra is olvassátok blogunkat. Illetve ha van feleslegessé vált Sherlock Holmes tárgyatok - mert több van belőle, vagy már nem használtok DVD lejátszót, esetleg nem kell vagy szakadt az egykori poszter - küldjétek el postán nekünk, mert mi egy jövőbeli Sherlock Holmes Kiállításra tudnánk majd felhasználni.

" A kreativitás olyan ötleteket eredményez, amelyek újak neked. Az innováció olyan ötleteket eredményez, amelyek újak az egész világnak. " - mondta Tina Seeling, amerikai vezetői tanácsadó. Mi elég kreatívak vagyunk, segítsetek, hogy innovációvá váljunk. Összefogva, Sherlock Holmes-szal reményt, értelmet adhatunk és javíthatunk a világon. Felépíthetünk olyan csodát, amire nem csak nekünk, de utódainknak és jelenlegi embertársainknak is szüksége van.

sherlockit-detektiv--jelmez.jpg

Egy ideje dolgoztunk rajta, de tegnap befejeztük egy viszonylag olcsó Sherlock Holmes kosztüm összeállítását. Olyan jelmezt terveztünk, ami bár nem drága gyapjú, de nem fogunk vacogni benne és mégis kísértetiesen hasonlít kedvencünk híres öltözékére. Ráadásul akár varrás nélkül is összeállítható. A szett amennyiben minden elemét meg kell vennetek szállítási költséggel együtt is 10 ezer forint alatt megvalósítható és évekig használható. (Mindez azért is klassz, mert a party boltokban csak a Sherlock sapka, pipa, nagyító szett 5 ezer forint felett van - erre még jön a kiszállítási díj.) Ugyanakkor ha bizonyos összetevőkkel már rendelkeztek otthon, akkor az általunk ajánlott kosztüm még jóval olcsóbban megvalósítható.

Hazánkban a teljes Sherlock Holmes jelmezek általában 18-22 ezer forintos áron voltak elérhetők az inflációcunami előtt. (Ezek a vékony textil sapkás, köpenyes, nagyítós és műanyag pipás verziók, nem a minőségi gyapjú öltözékek.) Jelenleg nemigen kaphatók, de amennyiben újra elérhetővé válnak, biztos magasabb összegért lesznek beszerezhetők. A külföldi rendelések ugyancsak költségesek: a jelmez, a szállítási díj illetve a magyar postán fizetendő borsós vám miatt.

A figyelmetekbe ajánlott szettünk nagyszerű lehet farsangra, halloween partira, busójárásra, szilveszteri bulira, after partira, egyéb kosztümös eseménykre, vagy akár otthon szépítheti a Sherlock Holmes gyűjteményetek megjelenését. Közölni fogjuk hogyan lehet elkészíteni mind gyermek-, mind felnőtt méretben.

Ezt a Sherlock Holmes jelmezt Sherlockitának neveztük és a Magyar Sherlock Holmes Club kreatív jellegzetessége lesz, másrészt pedig - reményeink szerint - a nyomozó határon innen és túli magyar rajongóinak nagy kedvencévé válik.

A Sherlockiata (szó) jelentése: a sherlockian elveket odaadóan követő személy öltözéke.

Ami még nagyszerű, hogy az elkészítés módja igen rugalmas lesz, így saját kreativitásotok, egyéniségetek is érvényesülhet a Sherlock Holmes öltözetben. Lehet varrni, de akár anélkül is összehozhatjátok, méghozzá rövid időn belül.

Terveink szerint a Sherlockita leírását hamarosan megjelentetjük.

Van blogunk, címerünk, legyen hivatalos ruhánk is, mely összeköt minket.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzések: Nick Martonelli nyilatkozata, melyből részletet idéztünk a neves sherlockian Rob Nunn blogján jelent meg. - A posztban látható kosztümös kép csak illusztráció.
deark-ajandeka.jpg
komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása