sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 17. 03:00 - SzerzoiJogvedettTartalom

Prof. Dr. Blutman László: Sherlock Holmes tanulmányok

blutman-laszlo-jogasz-sherlock-tanulmanyok.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!  

Prof. Dr. Blutman László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karán tanszékvezető egyetemi tanár. Elismert szaktekintély, akinek több könyve is megjelent már. (Könyvlista: Bookline webáruház) Ezenkívül száznál több cikk fűződik nevéhez. Kutatási területei közé tartozik a nemzetközi jog, a jogdogmatika, valamint a jogászi gondolkodásmód. 

A Tanár Úr nagyon szereti hivatását, akárcsak a világ legnagyszerűbb detektíve Sherlock Holmes. Conan Doyle történeteiben gyakran említve vannak a törvények, a zseniális nyomozó pedig többször veszi fel egy ügyvéd, vagy egy bíró szerepét és a világra gyakorolt hatásai közül az egyik leghasznosabb, hogy sok ember miatta állt ügyvédnek vagy bírónak. (Kapcsolódó cikk: A bírónő igazsága - Wendy Joseph, aki nő létére Nagy-Britannia vezető bírói közé küzdötte fel magát.)

Az a nagy megtiszteltetés ért minket Blutman Lászlótól, hogy közölhetjük két tanulmányát, melyek a detektívvel kapcsolatosak. A Tanár Úr azt is megosztotta velünk, hogy miként fedezte fel kedvenc hősünket: " Én két irányból jutottam el a Sherlock Holmes témához. Egyrészt a jogászi (bizonyos vonatkozásokban a tudományos) gondolkodásmódot is tanulmányoztam a kutatásaim során. Másrészt írtam egy történelmi jogesetről, ahol lépten-nyomon beleütköztem az ismertről az ismeretlenre következtetés, a bizonyítás, a valószínűségi megállapítások problémáiba: A rejtélyes tiszaeszlári per. "

Az izgalmas könyvről bejegyzésünk végén leírást adunk, de előbb bemutatjuk a két nagyszerű tanulmányt. Az első már korábban már megjelent az ÚjNautilus nevű Irodalmi és Társadalmi Portálon. Szintén nagy megtiszteltetés, de már az ÚjNautilustól nekünk: Bánki Éva a neves író és irodalomtörténész járult hozzá, hogy a publikációt mi is elérhetővé tegyük (, pdf formátumban).

banki-eva-index-cikk-kepe.jpg

Bánki Éva az Index.hu cikkében

(Bánki Éva már említetett személy itt a blogunkon. Ugyanis a Robert Downey Jr. nyomozójának magyar hangját adó Fekete Ernő színművésszel együtt vendég volt a Klubrádió műsorában. Ott sok érdekességet mesélt el a krimi világából, míg a műsorvezető Warholik Zoltán kicsit meg is említette klubunkat. - Az adás még mindig meghallgatható innen: Velünk kezdte az évet a Klubrádió)

Blutman László professzor második publikációja pedig az előbb említett írás előzménye, mely egy online jogi szaklapban, a Jogelméleti Szemle kiadványában érhető el.

Mindkét tanulmány melegen ajánlott mindenkinek, akit érdekelnek a jogi érdekességek meg persze Sherlock Holmes gondolkodásmódja.

brett-sherlock-konyv.jpg

TANULMÁNYOK:

1, ÚjNautilus Irodalmi és Társadalmi Portál:

Prof. Dr. Blutman László:
SHERLOCK HOLMES: LEÍRHATÓ-E EGY MESTERDETEKTÍV GONDOLKODÁSA?

Megtekintés böngészőben: az ÚjNautilus oldalán

PDF fájlként: Sherlock gondolkodása pdf.

2, Jogelméleti Szemle:

Prof. Dr. Blutman László: BŰNTÉNY ÉS LOGIKA:
HÁROM TÉVHIT SHERLOCK HOLMES GONDOLKODÁSÁRÓL

 http://jesz.ajk.elte.hu/2019_1.pdf 

Köszönetünk a Tanár Úrnak.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

sherlock-club-jelveny_1.jpg

FELHASZNÁLT FÉNYKÉPEK:

-  Prof. Dr. Blutman László fényképe a Szegedi Tudományegyetem oldaláról való és felhasználtuk posztunk fejlécében

- Bánki Éva fotója az Index.hu-n jelent meg a "Bánki Éva: A kilencvenes évek irodalmához nem akartam alkalmazkodni" cikkben. Az írás elérhető innen a posztunkból az írónő fényképe alatti zöld linkre kattintva. 

A REJTÉLYES TISZAESZLÁRI PER:

Egy kis tiszaeszlári cselédlány, Solymosi Eszter eltűnése a 19. század végén egy felkavaró, ősi indulatokat és izzó konfliktusokat gerjesztő bűnperhez vezetett. Százharminc év sem volt elég, hogy az üggyel kapcsolatban kialakult szellemi és érzelmi görcsök oldódjanak. Sokan hinni vélik, hogy már minden tisztázódott, pedig a lány sorsa rejtély maradt, s ezt a rejtélyt további, máig megmagyarázatlan események övezik. Nehezen hihető, de két résztvevőt leszámítva, a leghíresebb magyar bűnpert részleteiben jogász eddig nem dolgozta fel a peranyagok alapján. Ezt most a könyv szerzője megtette. Ezután az ügyről már nem lehet úgy gondolkodni és beszélni, ahogy eddig...

tiszaeszlari-per.jpg

A rejtélyes tiszaeszlári per

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása