sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 26. 17:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Rehab - gyógytorna és manuálterápia profi csapattal

sherlockrehab-fejlec.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Szólt már egy cikkünk arról mit tehet egy vagy több Sherlock Holmes rajongó Budapesten. Itt pár programot ajánlottunk, de van, mikor izom- vagy izületi problémák miatt nem ezekre van szükség, hanem gyógyulásra. Ebben hatékony támasz a Sherlock Rehab. A manuálterápiával meg gyógytornával foglalkozó szakértő csapat, akik nemcsak profik, hanem kedvelik is a világ leghíresebb detektívét és több rendelővel állnak rendelkezésre. Budán a XII. kerületi Hegyvidéken és Pesten a XIV. kerületi Zuglóban.

Nekünk, a Magyar Sherlock Holmes Club-nak együttműködő partnereik és a nyomozóhoz hasonlóan nekik is védjegyük hivatásukban a minőség. Ezt gyógyult pácienseik igazolják, akik Facebook-on és Google keresőben temérdek pozitív visszajelzés küldtek, valamint számos médiaszereplésük (Duna TV, Karc FM, Manna FM, Blikk, millásreggeli). Most az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy egy kicsit online bemutathatjuk őket, méghozzá hasznos tevékenységüket meg rendelőik kedvencünkhöz kapcsolódó részeit. A kérdésekre Olosz József vezető gyógytornász, manuálterapeuta válaszolt:

- Miért pont Sherlock Rehab?

Azért választottuk ezt az elnevezést, mert úgy gondoltuk, ez fejezi ki a legjobban azt a terápiás szemléletmódot, amit mi a manuálterápiás kezelések során képviselünk - úgy nyomozunk a fájdalom okainak feltárásában, mint Sherlock Holmes a bűnügyek megoldásában.

- Miben különbözik a Sherlock Rehab más terápiás szolgáltatóktól?
Úgy véljük, hogy minden egészségügyi szolgáltató arra törekszik, hogy a legjobb tudása szerint ellássa, és kezelje a panasszal hozzá forduló pácienseket.

Azonban ha válaszolni kell arra a kérdésre, hogy mi az amiben mi más egészségügyi szolgáltatóktól különbözünk, akkor a válaszunk egyértelműen a betegek állapot felmérésébe fektetett idő, és ezáltal a panaszok oko-okozatának precíz feltárása - erre specializálódtunk. A célunk az, hogy a páciens biztos felépüléssel távozzon rendelőnkből.


- Hogyan kell elképzelni egy terápiás kezelést a Sherlock Rehabnál?


1. Állapotfelmérés
A kezelések elkezdése előtt a páciens egy részletes állapotfelmérésen vesz részt, ami magába foglal egy elbeszélgetést, ami során az érintett elmeséli milyen panasszal érkezett, mióta állnak fenn a kellemetlen tünetei, volt-e a közeljövőben, vagy a múltban bármilyen műtétje, érte-e trauma, ezen kívül a tünetek mikor csökkennek, és mikor válnak intenzívebbé.

Azért van szükségünk arra, hogy a beteg múltjában ért traumákról, műtétekről, tudomást szerezzünk, mert ezek nagyban befolyásolhatják egy későbbi krónikus fájdalom megjelenését. Ha egy páciens arról számol be, hogy
egyszer csak derékfájdalmai lettek, vagy ok nélkül fájni kezdett a feje, akkor ezek mögött valószínűsíthető, hogy egy egyensúly felborulásról van szó, és ezt sokszor egy múltban bekövetkezett trauma okozhatja, amit kezelnünk kell.

Miután a páciensről megtudtunk minden fontos információt, akkor ezen adatokat összegyűjtésével, és ezek segítségével felvázolunk több lehetséges hipotézist (részben igazolt tudományos felvetés) arra vonatkozólag, hogy mi okozhatja az érintett panaszait.

Ha a páciens például derékfájdalommal fordul hozzánk, akkor azt több probléma is okozhatja: például porckorongsérv, vagy egy korábbi műtéti heg, de belső szervi rendellenesség is lehetséges.

A szakember kiválasztja a feltételezhető hipotézist, és megkezdődik annak tesztelése különböző fizikai (neurológiai, neurodinamikai, és ortopédiai) eljárások segítségével. Ha a beteg szervezet működése visszaigazolja az eljárás során, hogy a hipotézis megfelel, akkor megkezdődhet a kezelés.

sherlockrehab.gif

Képek a rendelőről - SherlockRehab, Budapest


2. Manuálterápia
Attól függően, hogy mi volt a hipotézis, a szerint járunk el a gyógykezelés során, és úgy választjuk ki a terápiás technikát is. Például ha a hipotézis azt jelezte, hogy a beteg derékfájdalma mögött belső szervi probléma áll, akkor abban az esetben egy viszcerális technikát alkalmazunk. Ha viszont az elmélet mozgásszervi okot mutat, akkor abban az esetben ortopédiai manuálterápiás eszközt alkalmazunk.

3.Gyógytorna
Amennyiben az elmélet megfelelő volt, akkor a páciens gyors javulásra számíthat. A manuálterápiás beavatkozás után jöhet a gyógytorna, amivel felülírásra kerülnek a hibás mozgásminták, illetve megszilárdítjuk a manuálterápia által elért eredményeket.

4. Otthoni feladatok
Miután végeztünk a gyógytorna kezeléssel, a páciens egy egyénre szabott otthon elvégzendő gyógytorna feladatokat kap, amit azért szükséges, hogy elvégezzen saját otthonában, hogy biztosítsuk a gyógyulás hosszan tartó hatását.


5.Utánkövetés
Fontos számunkra, hogy a hozzánk forduló páciensek gyógyultan hagyják el a rendelőnket, ezért hangsúlyt fektetünk az utánkövetésre. Néhány nappal az otthoni feladatok elvégzését követően, érdeklődünk a beteg hogylétéről, a javulási tendenciákról.

- Mi történik akkor, ha nem javul a beteg állapota?


Ha az első hipotézis szerinti eljárásban a páciens állapota nem javul, akkor aktuálissá válik az állapotfelmérést követő összegzett, másik elmélet alapján dolgozni. Ekkor felállítunk egy másik gyógykezelési tervet, és e szerint járunk el mindaddig, amíg gyógyulást nem tapasztalunk az érintett részéről.

Derékfájás és manuálterápia - a Duna TV Almárium műsorában: 

A gyógyítás mellett a rendelőkben időnként sherlockian események is zajlanak: A pácienseknek lehetett már szelfizni a BBC Sherlock festménnyel vagy a vadászsapkás csontvázzal - melyek a fenti mozgóképeken láthatók. Sőt, olyan is volt, hogy elégedett gyógyultaktól kaptak a szakemberek Sherlock Holmes-os ajándékot. Ezt is bemutathatjuk:

sherlockrehab-ajandek.jpg

Azt még megjegyezzük, hogy az izmok és izületek egészsége Conan Doyle hősének szintén fontos volt. Az eredeti történetekben a nagy detektív sportolt, míg az orosz sorozatban Vasily Livanov nyomozója bölcsen bemelegít James Moriarty professzorral való küzdelme előtt vagy ki ne emlékezne erre a nyújtózkodásra:

empty-house-jeremy-brett.gif

Nagyon örülünk, hogy a SherlockRehab együttműködő partnerünk. A nevünk illetve a Sherlock Holmes-szal való közös rajongás mellett azonos célunk az embereken való segítés: mi szellemi fejlődéshez nyújtunk támaszt, ők fizikai gyógyuláshoz és mindez odahat a lélek jobb hangulatára is. 

Kapcsolódó weboldal: sherlockrehab.hu

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

sherlockrehab-info.jpg

Megjegyzés: Ez a poszt nem fizetett hirdetés, a gyógytornász csapattal való jó együttműködésünk jegyében jelent meg. A cikkben olvasható interjú és minden egyéb egyeztetés email útján történt klubelnökünk genetikai és hormonális megbetegedései miatt. 

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása