sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. december 10. 09:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK HOLMES MÁNIA BUDAPESTEN - rajongói programok

sherlock-holmes-budapesten.jpg

Halihó! Előfordulhat, hogy egy magunkfajta Sherlock Holmes rajongó érkezik hozzánk vidékről vagy külföldről a fővárosba. Esetleg vidéki lakosként pár rajongó keres érdekfeszítő programokat Budán vagy Pesten. Ha klassz programokat szeretnénk, ami túlmutat a közös filmnézésen, akkor nem kell kétségbeesni, hiszen Budapesten is találhatnak programokat a sherlockianok.

Látogatás a Rendőrmúzeumban

rendormuzeum-budapest.jpg

A Rendőrmúzeum még a Conan Doyle-i időkben, 1908-ban nyitotta meg kapuit Bűnügyi Múzeum néven. Ekkor a fővárosi rendőr-főkapitányság Ferenc József téri frontján, mint zártkörű intézmény működött. Később az említett helyről elköltözött és országszerte gyűjtött páratlan szakanyagával szerencsére nyitottabbá vált. Jelenleg a Keleti Pályaudvar közelében Mosonyi utca 5. szám alatt várja az érdeklődőket. Izgalmas állandó - és vándor kiállítások mellett érdekes előadásoknak is otthont biztosít. A pénztárcánkért sem kell aggódni, mert a kiállítások megtekintése - akár tárlatvezetéssel is - teljesen ingyenes.

Legnagyobb sikere természetesen a németjuhász fajtájú Kántor kutyának van, a Kriminalisztikai Kiállításon. Mint tudjuk, ha kell Sherlock Holmes is figyel a kutyák reakcióira (pl: ha bűnténynél az eb nem csaholt), vagy épp hasznos nyomkövető segítségüket veszi igénybe egyes eseteihez. (A Doyle műveiből építkező Granada tévésorozat kutyusairól Revati írt cikket angol oldalunkon: Dogs in the Granada Sherlock Holmes series)

Kántor (1951-1964) lenyűgöző tetteit rengeteg újságcikk után népszerű regény, majd sikeres TV filmsorozat örökítette meg. A híres nyomkövető-kutya életéről szóló filmek egy Tuskó nevű kutyus főszereplésével készültek el. Tuskó Kántor fia volt és bár küllemre erősebbnek látszott, a képességei szerényebbek voltak. Értelmes kutya volt, csak nem annyira zseni, mint az apja vagy Sherlock. Viszont a tévésorozattal ugyanúgy az ország szívébe lopta magát, mint a hazai hétköznapi életet biztonságosabbá tevő apukája. Mondhatni Tuskó sztárnak született, mint Benedict Cumberbatch, míg az apja pedig vérbeli bűnüldözőnek, mint Sherlock Holmes.

kantor-rendormuzeum.jpg

Kulturális klubként úgy döntöttünk a két csodálatos ebről nem regélünk többet. Sherlock Holmes szeretett nyomozni és a hozzá méltó rajongók, ha akarnak Google keresőben rájuk kereshetnek, s ki tudja, talán megnézik a filmet is, vagy kedvet kapnak valamelyik Kántorról szóló könyv elolvasásához. Viszont most felhívjuk a figyelmet arra, hogy egyéb hátborzongató bűnügyek mellett ilyen ismertebb esetekkel lehet megismerkedni a tárlaton:

- Fekete Angyal bűnügy (2000-2001)
- Kiss Béla által elkövetett bűnügy – az első magyar sorozatgyilkos (1914)
- Jugoszláv sorozatgyilkos (1993-1994)
- Whiskys bűnügy (1993-1996)
- Nikotinos gyilkosság (1957)
- Martfűi sorozatgyilkosság – negyedrendbeli emberölés (1957-1967)
- Miskolci Bonny és Clyde bűnügy (1998-2000)

Rendőrmúzeum: Biztosak lehetük benne, hogy ezt a helyet ha tehetné a világhírű detektív is szívesen meglátogatná.

Varázslatok a Houdini Házban

conan-doyle-harry-houdini-house.jpg

Conan Doyle egy ideig jó barátságot ápolt a világhírű mágussal Harry Houdini-vel. Houdini hírneve érdekében szerette azt állítani magáról, hogy egy misztikus amerikai helyről származik, ám valójában magyar volt, akire büszkék lehetünk. Ő Weisz Erik néven született Budapesten, Terézvárosban. Az egykor a Csengery utcában élő mágus szülőháza ma már rég nem áll, ám az érte rajongó, nemzetközileg ismert szabadulóművészünk David Merlini fővárosunkban pazar Houdini emlékhelyet hozott létre.

A House of Houdini igazán előkelő környezetben található. A várnegyed legszebb részén, a Dísz tér 11. szám alatt kínálja csodáit. Igaz, a Rendőrmúzeummal ellentétben itt zsebünkbe kell nyúlni a látványért. Akárcsak egykor a Harry Potter könyvekért vagy mozijegyekért fizetni kell, meg a korlátozott hely miatt tanácsos az időpont foglalás, de megéri a bejelentkezés meg a belépőjegy mindazért az illuzióért s tudásért, amit kapunk.

A kiállításon a káprázatos illuzionista személyes tárgyai és az Adrien Brody amerikai színész főszereplésével hazánkban forgatott Houdini film eredeti kellékei egyaránt megtekinthetők.

Óh, igen. Van még trükk a tarsolyunkban. A Doyle-féle barátságon túl, akad egyéb kötődés a nagy Harry Houdini varázslatos személyéhez. Kevesen gondolnak rá, hogy Sherlock Holmes nem csak nyomozó, de akár egy kiváló mágus jó színész is, valamint szívesen tanul és alkalmaz trükköket. Számára fontos, hogy ismerje a szélhámosok fortélyait, míg egyes trükköket személyes tréfa, jópofa csíny érdekében vet be. Gondoljuk arra milyen teátrálisan keríti elő az értékes fekete gyöngyöt a Hat Napóleon kalandjában, vagy mennyire meglepi ügyfelét a Haditengerészeti Szerződésben.

sherlock-haditengerszeti-szerzodes.jpg

Illetve akad még egy érdekes, erős Houdini-s szál, de erről a kapcsolatról a Kánonról szóló tévhiteknél lehet olvasni.

Hisszük, hogy a Houdini Ház olyan különleges élmény, amit a mágia, a kultúra meg Sherlock Holmes kedvelőinek legalább egyszer látnia, élveznie kell.

"A játszma elkeződött!"

Ha esős, havas idő vagy más akadályoz minket a Budapesten történő bolyongásban, akkor még maradnak otthoni programok. Filmnézésen kívül kellemes időtöltést adhat némi teázás kedvencünkről beszélgetve. Illetve remek élményt nyújthatnak a Sherlock-hoz kötődő társasjátékok.

Jó szórakozást kíván: a Magyar Sherlock Holmes Club 

Kapcsolódó oldalunk: Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

Utóirat: Továbbra is tervünk egy magyar Sherlock Holmes kiállítás. Ha egyszer sikerül, akkor az is nagyon jó buli lesz és szeretettel várunk majd Titeket. Természetesen Budapesten. 

Ajánlott oldal: kolodko-szobrok.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása