sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 29. 07:38 - SzerzoiJogvedettTartalom

Több, mint 38 millióért kínálják Conan Doyle különleges íróasztalát

... és ez akciós ár

conan-doyle-kulonleges-asztala.jpg

Sziasztok! Conan Doyle a kultúráról című posztunkban beszámoltunk arról, hogy a világhírű skót író Sir Arthur Conan Doyle különleges utazóládával rendelkezett, mely írószekreterré volt alakítható. A tárgy a minőségi párizsi műhely a Goyard márka terméke, mégpedig az akkor már régóta világhírű irodalmár kérésére készítették.

iro-nyomozo.jpg

A neves szerző és legendás teremtménye, a detektívkirály

A Goyard műhelyt 1853-ban alapították Párizsban, 1885-től 1937-ig Edmond Goyard vezetésével bővült, majd 1998-ban Jean-Michel Signoles vásárolta meg, aki a magántulajdonban lévő céget egy nemzetközileg ismert márkává változtatta. A vállalat titoktartásról híres, kerüli az önreklámozást. A minőségi termékeket gyártó cég napjainkban is létezik. Több helyen vannak üzleteik, így Párizs, Monaco vagy Milano büszkélkedhet boltjaikkal.

Mégsem titok, hogy létezése óta Sir Arthur Conan Doyle mellett olyan előkelő vevőik voltak, mint Coco Chanel, Jacques Cartier, Pablo Picasso, Karl Lagerfeld vagy a brit Királyi Ház tagjai (VIII. Edward és Wallis Simpson). Továbbá Rihanna, Bella Hadid, Rosie Huntington-Whiteley, Dua Lipa, Hailey Bieber, Kerry Washington, Gwyneth Paltrow, Kardashian-Jennerék, Pharrell és Beckhamék a márka közismert kedvelői.

"1925-ben Edmond Goyard különleges megrendelést kapott a skót írótól és orvostól, amely technikai és esztétikai kihívásnak bizonyult." - mondta Jean-Michel Signoles, a Goyard elnöke - "Egyedi bőröndöt kért, amivel kényelmesen folytathatja írásait folyamatos világméretű utazásai során. A Goyard műhelyeiből adódó megoldás egy csodálatos íróláda volt, amely nagyjából akkora méretű és súlyú volt, mint egy közönséges utazóláda, de tetszés szerint képes volt valódi íróasztallá alakítani." 

... és maga Doyle tervezte.

Mivel 1925-ben készült úgy tartják a világhírnévnek örvendő szerző nagy valószínűséggel ezen az asztalon vetette papírra Sherlock Holmes utolsó kalandjait. Érdekesség még, hogy 2016-ban a New York-i Park Avenue Armory-ban megrendezésre került Salon Art + Design kiállításon megtekinthető volt Doyle ezen mobil irodája. Ott különálló helyet kapott:

doyle-asztala-kiallitason.jpg

Salon Art + Design kiállítás a New York-i Park Avenue Armory-ban (2016)

A becses tárgy az évtizedek alatt már többször cserélt gazdát. 2019-ben az Antiques Trade Gazette arról számolt be, hogy a bőrönd egy londoni régiségkereskedő kezében volt :

"Timothy Oulton bútor- és kiegészítőtervező antik és vintage ládák gyűjtője, és saját magángyűjteményéből kínálja ezt a tételt. Ára 96 ​​000 Font, és a londoni Chelsea-ben található Bluebird Garage galériájában tekinthető meg. "

Most egy honkongi eladótól megvásárolható a 1stDibs-en. Az 1stDibs a rendkívüli dizájn vezető online piactere, megbízható eladókkal. Tudni kell, hogy a megrendelés után a Goyard még pár ilyen extrém böröndöt elkészített, így egykor összesen 7 ilyen utazóládikó készült. A megmaradt példányok idővel múzeumokba vagy magángyűjteményekbe kerültek. A most eladásra kínált darabot az I Hear of Sherlock Everywhere (IHOSE) portál is Doyle-hoz kötődőnek tartja, mert cikkeznek a jelenlegi aukciós ajánlatról. Ezeket a részleteket közölték:

"A listaár  133 400 dollár,  de ezt jelenleg 20%-kal,  mindössze  106 720 dollárra csökkentik.

Méretek:
Magasság: 89 cm
Szélesség: 50 cm
Mélység: 63 cm

Anyagok és technikák:
sárgaréz, szövet, fa

Állapot:  
viselet, korának és használatának megfelelő. Kisebb károsodások. Kisebb szerkezeti sérülések. Kisebb fakulás. Kérjük, tekintse meg a részletes képeket, mivel azok a leírás részét képezik.

Az eladó helye:  Hong Kong, HK

Hivatkozási szám: Eladó: #11419

1stDibs: LU5609223571432"

1st-dibs.jpg

Posztunk írásakor a Google 359,31 Forintot jelez a dollár árárnak, így az eladási ár 38 345 563,20 Forint. (Akció nélkül: 47 931 954 Forint lenne.) Elsőre soknak tűnik, igazi vagyon. Ám, ha belegondolunk: Olyan tárgy, ami nemcsak ritka, antik, irodalmilag értékes, híres ember tervezte és használta, sherlockianok meg a spiritiszták is becsülik, luxusmárka, világot járt, kiállítási darab, mutatós tárgy, tárolóeszköz és ma is használható mobil asztal egyben. - Mindenképpen a kultúra, a divat és a történelem része már.

... így viszont nem is tekinthető olyan soknak az ára.

Azt pedig büszkén jegyezzük meg, hogy mind a híres író, mind máig népszerű teremtménye Sherlock Holmes számos magyar vonatkozással bír.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

A cikket szerzői jogok védik. - © Minden jog fenntartva.

FORRÁSOK:
1,Conan Doyle a kultúráról - saját posztunk
2, IHOSE: Sir Arthur Conan Doyle's Portable Writing Desk Is For Sale
3, Goyard infok: Town & Country weblap és Google
4, Architectural Digest: See Sir Arthur Conan Doyle's Portable Desk Trunk
5, 1stdibs.com - 1stDibs aukciós oldal (kép)
Extremely Rare, 20th Century Arthur Conan Doyle Goyard Desk Trunk

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása