sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. augusztus 30. 00:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock sorozat indul ősszel egy japán professzor asszonnyal

yumiko-hirono-sherlock-holmes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Nemcsak Lucy Worsley, a neves brit történész tanít képernyőn a világhírű detektívről, hanem a Kiotói Egyetem professzor asszonya is. Yumiko Hirono a brit irodalom kutatója szeptembertől 100 perc kulturális élményt kínál a japán Sherlock Holmes rajongóknak meg az irodalom iránt érdeklődőknek. Yumiko Hirono négy részben, vagyis 25 perces műsorokban elemzi a detektívkirály világát, illetve ehhez kapcsolódóan az emberiség érdekességeit. Ez lesz az NHK  közszolgálati műsorszolgáltató "100 perc remekmű" adásának "Sherlock Holmes Special" című kiadása. Vagyis Holmes exkluzív különkiadást kapott.

A forgatás során együttműködő partner volt - az igazi sherlockian hangulat megteremtéséért - a japán BAM kulturális intézmény, melyről korábban már írtunk Nektek, hiszen egy egész emeleten mutatja be a népszerű irodalmi karaktert: Brit Antik Múzeum nyílt Japánban

bam-sh-room.gif

100 perc remekmű - "Sherlock Holmes Special"

masterprice-100-minutes.jpg

1. rész: Egy nagy nyomozó születése
Fókuszban: A bíborvörös dolgozószoba

Adásban: 2023. szeptember 4. (hétfő) 22:25-22:50 / E Tele
- Ismétlések: 2023. szeptember 5. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
és 2023. szeptember 11. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele 

2. rész: Az incidens felszíne és igazsága
Fókuszban: A Rőt Liga 

Adásban: 2023. szeptember 11. (hétfő) 22:25-22:50 / E Tele
- Ismétlések: 2023. szeptember 12. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
és 2023. szeptember 18. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele

3. rész: Holmes és a Nők
Fókuszban: A Botrány Csehországban

Adásban: 2023. szeptember 18. (hétfő) 10:25-22:50 / E-TV
- Ismétlések: 2023. szeptember 19. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
2023. szeptember 25. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele

4. rész: Az emberiség sötétsége és fénye
Fókuszban: A Rejtelmes Doboz Története és A Boscombe-völgy Rejtélye

Adásban: 2023. szeptember 25. (hétfő) 22:25-22:50 / E-TV
- Ismétlések: 2023. szeptember 26. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
és 2023. október 2. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele

Yumiko Hirono professzor asszony szerint Holmes nemcsak hidegvérű deduktív képességéről tesz tanúbizonyságot, hanem az élet finomságaira való rálátásáról és az emberi természet mélyén megbúvó sötétség és fény éles érzékéről is, ami az "antropológia" (, vagyis az embertan) lényege. A "nagy detektív" beállítása "irodalmi eszköz", amelyet Doyle az emberiség mélységeinek megvilágítására állított fel. 

(Haj, de szeretnénk most japánul tudni és fogni a tévéműsoraikat!)

Az előadásról könyv is megjelent, melynek borítója fejlécünkben látható.

FORRÁS ÉS MEGJEGYZÉSEK:
1, Hír és képek: NHK
名著133「シャーロック・ホームズ・スペシャル」
nhk.jp/p/meicho/ts/XZGWLG117Y/blog/bl/pEwB9LAbAN/bp/pW4AmyoLVk/
2, fejlécünkben Denis Zilber, izraeli szabadúszó illusztrátor és vizuális történetmesélő Sherlock rajzát mutatjuk be, míg Yumiko Hirono fényképe az Amazon-ról származik, ahol a könyvei kaphatók
3, Az alábbi két kép is a sorozatot népszerűsíti

nhk-adas-promo.jpg

100-minutes-poster.jpg

EGYÉB HÍREK:

konyvfelajanlas-konyvek.jpg

Szeretnénk megköszönni Tóth Márknak, hogy augusztus közepén egy szép könyvet adott a Sherlockian Könyvfelajánlási programunkba, mégpedig egy "Sherlock Holmes visszatér" kötetet. 

sherlock-holmes-visszater-barna-konyv.jpg

Fentiekben egy internetes kép látható a kiadványról, mert Márk példányát kamerahiba miatt nem tudtuk lefotózni. Viszont a Deák Ferenc Könyvtár az átvételkor készít és Facebook oldalán nyilvánosan posztol a könyvekről képeket, így később majd be tudjuk Márk ajándékát is mutatni.

Mivel ebből a "Sherlock Holmes visszatér" könyvből már az első Sherlockian Könyvfelajánláskor adtunk a könyvtárnak két darabot, az egyiket megtartotta és a plussz példányt egy másik Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba küldte. Tóth Márk adományának is ez lesz a sorsa, mert egy másik FSZEK könyvtárban férhetnek majd hozzá az olvasók.

Mi nagyon szeretjük ezeket a kiadványokat, mivel elég strapabírók és jó áron beszerezhetők, no és persze eredeti Conan Doyle történeteket tartalmaznak. Szerintünk sok Szabó Ervin Könyvtárba eljuttathatunk belőlük amennyiben továbbra is együtt folytatjuk a könyvfelajánlási programot és ha azután is szeretnétek segíteni, akkor később vidéki helyi - vagy iskolai könyvtárakba is.

Aki majd befér a regisztrációba és emellett részt venne az adományozásban, ám szeretné megúszni a szállítási költséget, az hozhat Sherlock Holmes könyvet vagy könyveket az Október 18-ai Klubtalálkozónkra. Szívesen átvesszük akkor és ott személyesen.

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

ELDŐLT A KLUBTALÁLKOZÓ IDŐPONTJA:

Ősszel ígértük a szavazás zárását, de mivel előbb hoztatok határozott döntést lezártuk. Mindenki a 17 órás időpontra voksolt és ennek előnye már behozhatatlan, ezért lezártuk a voksolást. Az első klubtalálkozónk a Deák Ferenc Könyvtárban Október 18-án (szerdán) 17 órakor kezdődik majd. Köszönjük a szavazatokat!

Az eseményre való regisztrációt hamarosan indítjuk. A rendezvény ingyenes lesz, regisztrálni a korlátozott számú férőhelyek miatt kell majd. A találkozón Sherlock Holmes előadás és egy egy hónapig a könyvtár nyitvatartási idejében ingyen megtekinthető kis Sherlock Holmes Képkiállítás megnyitója várható. Az esemény kivételesen nyitott így nem klubtagok is jelentkezhetnek részvételre.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

deak-ferenc-konyvtar-erzsebetvaros.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása