sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. szeptember 16. 19:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock nevű kémprogramot szabadít a világra Izrael

kemprogram.jpg

Sziasztok!

Aggasztó hírek keringenek a számítástechnika és a hírszerzés világában. A The Register pár órája, frissen megjelent információi szerint az Insanet izraeli szoftvergyártó cég kifejlesztett egy új kereskedelmi terméket Sherlock néven. Információjukat a Haaretz nevű, legrégebb óta létező izraeli újságból vették.

A Haaretz leleplező vizsgálata során kiderült, hogy az Insanet együttműködött az izraeli székhelyű Candiru kémprogramgyártóval, hogy a Sherlock-ot a Candiru kémprogramjával együtt kínálja. A jelentés felvázolta, hogy a Sherlock képes betörni a Windows-alapú számítógépekbe, valamint az iPhone-okba és az Android-okba egyaránt. Ez azért egyedülálló, mivel korábban a különböző kémprogramgyártó cégek speciális eszközök megcélzására specializálódtak. Az új kémszoftver azonban képes minden eszközt feltörni.

A Sherlock kémprogram online hirdetéseken keresztül adatokat gyűjt a felhasználóról és profilt készít annak szokásairól. Továbbá a hirdetéseken át képes kártékony programokat telepíteni a felhasználó eszközére.

Az Electronic Frontier Foundation aktivizmusért felelős igazgatója, Jason Kelley aggodalmát fejezte ki a reklámtechnológia eszközök megfertőzésére és a célpontok utáni kémkedésre való felhasználása miatt. Hangsúlyozta, hogy ez a módszer a kereskedelmi forgalomban elérhető adatokra és online hirdetésekre támaszkodik, ami megnehezíti az összegyűjtött információk törlését.

Ha mindez igaz, akkor Sherlock mindent megfigyel és kiderít, csakúgy mint névadója a világhírű detektív, de vele szemben rossz célokat szolgálhat.

További aggasztó tény, hogy az fejlesztő  Insanet jóváhagyást kapott az izraeli védelmi minisztériumtól, amely alapján a Sherlock-ot világszerte katonai termékként értékesíthetik, bár csak bizonyos országoknak adhatják el, de terjeszthetik. Így Sherlock jó pénzért több ország hírszerzési arzenáljába bekerülhet és rengeteg helyről indulhat kémkedni.

kemprogram-neten.jpg

A 2019-ben alapított Insanet cég korábbi katonai személyzet tulajdonában van. Alapítói között van Dani Arditi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács korábbi vezetője, valamint Ariel Eisen és Roy Lemkin kibervállalkozók. Újságírói kérdésekre egyikük sem hajlandó válaszolni.

Szakértők úgy vélik, hogy a Sherlock főleg kormányzati tisztségviselők, illetve az üzleti életben a partnerek vagy vetélytársak megfigyelésére legalkalmasabb, Feltételezhetően nemcsak erre fejlesztették, hanem ez lesz a fő alkalmazási területe is.

FORRÁS: theregister.com/2023/09/16/insanet_spyware/

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

Az összejövetel kémektől garantáltan mentes lesz. :-)

Sherlock kémszoftverrel védekezünk ellenük. :)

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása