sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. október 02. 01:38 - SzerzoiJogvedettTartalom

A detektív és az eltűnt vörös téglák

... új információk Sherlock Holmes skóciai szobráról

edingburgh-sherlock-szobor.jpg

Sziasztok!

Megnyugodhatnak Sherlock Holmes azon rajongói, akik nem jutottak még el Edingburgh-ba és kedvenc detektívük szobrának (, ismert nevén a Conan Doyle emlékmű) zártkörű felavatásáról láttak csak videófelvételt. (Ezt mi a Sherlock Holmes szobrainak titkai című bejegyzésünkben mutattuk be, egy kutyus megható történetével együtt.) Az említett videóban ugyanis a korábbi szép talapzat helyett csak egyszerű, vörös téglákat lehetett (még) látni. Egy Twitter (jelenlegi nevén X) felhasználó, az Edingburgh-ban élő Trisha Ellliott azonban pár órája a fenti képpel nyugtatta meg az aggódókat, hogy a logikos gondolkodású rejtvényfejtő hős méltó környezetben őrzi a Picardy Place-t és fogadja kedves látogatóit. Nagyon szépen köszönjük Trisha Elliott. 

ter-terv.jpg

Holmes szobra a neves skóciai tér központi eleme. A járdasziget ahol áll új gyalogos utakat, meg kerékpársávokat tartalmaz. Ebben a hónapban ültetnek rá fákat meg cserjéket. Az emlékmű így nemcsak a lakóknak és turistáknak kínál kellemes környezetet, de jól szimbolizálja Holmes mennyire része egyszerre a városi létnek meg a természetnek egyaránt.

A híres angol művész Gerald Ogilive-Laing által készített életnagyságú alkotás 32 esztendeje, azaz 1991 óta a tér dísze és büszkesége. 2018-ban azonban a villamospálya meg a tér teljes felújítása miatt átmenetileg eltávolították. A teret amúgy 20 éve újítgatták és ameddig lehetett a Holmes művet a helyén hagyták. Újbóli felavatása pedig a közelmúltban, 2023 szeptember 13-án (szerdán) történt.

A világ számos országában léteznek Sherlock Holmes szobrok, némelyikben több is. Holmes szobrok találhatóak Angliában, Amerikában, Skóciában, Svájcban, Japánban, Oroszországban vagy - a jelenleg háború sújtotta - Ukrajnában is. Sajnos Magyarországon nincs még emlékműve a világhírű detektívnek, annak ellenére sem, hogy történeteinek írója Sir Arthur Conan Doyle, de maga Sherlock Holmes is sok magyar vonatkozással bír.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, X - Trisha Elliott fotója
2, Edinburghlive - edinburghlive.co.uk, 2022-es cikke: What Edinburgh's Picardy Place will look like when '20 years of roadworks' end next year
3, Saját cikkünk: Sherlock Holmes szobrainak titkai

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása