sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. szeptember 13. 21:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes szobrainak titkai

sherlock-szobor-edinburgh.png

... avagy a beszélő detektív és Sherlock Holmes meg a csillogó orrú kutya megható rejtélye

Ezen a napon, 2023. szeptember 13-án (szerdán) visszakerült Sherlock Holmes ikonikus szobra a skót fővárosban, Edinburgh-ben a Picardy Place-re. A híres alkotást 2018-ban távolították el átmenetileg, a helyi villamospálya felújítása miatt, melynek során a munkálatokba beletartozott a tér felújítása, fejlesztése is. A népszerű szobornak az eltűnése sok olyan embernek okozott fejtőrést és felesleges utat, akik nem követték a skóciai híreket vagy nem ismerték a Google keresőben való információkutatást... Ma viszont a műremek újabb felavatási ceremónia után folytatni kezdte megszokott posztolását a  Picardy Place térén.

Az alkotást Gerald Ogilvie-Laing az angol popművész és szobrász készítette, akit a szigetország egyik legismertebb popművészeként tartottak számon. Ő sajnos 2011 novemberében elhunyt. Művét szerencsére még jóval élete vége előtt, 1991 nyarán Geoffrey D. Chisholm professzor, az Edinburgh-i Királyi Sebészeti Klinika elnöke avatta fel. Az egész alakos, életnagyságú bronzszobrot egykor az Építőmester Szövetség két tagozata adományozta oda a szövetség megalakulásának 50. évfordulóján Edingburgh városának.

A mostani ceremónián a szobrot  Conan Doyle rokona és egyben a Sherlock Tartan alkotója Tania Henzell leplezte le (- róla már írtunk a New York-ban tartott Sherlock felvonulás, a Tartan Parade cikkünkben.) Az ünnepségen természetesen részt vett a Skót Sherlock Holmes Társaság néhány képviselője. Utóbbi alapítója Barry Young egykori újságíró és rádióhiradós a sajtónak azt nyilatkozta: " Csodálatos, hogy Conan Doyle leghíresebb alkotása ismét a főváros szívében látható. "

barry-young-peldakepevel.jpg

Barry Young egy korábbi fényképen - Stuart Nimmo felvétele

" Úgy tudjuk, hogy távolléte alatt Holmes találkozott a Tibeti Lámával, beutazta Perzsiát, és megoldotta a Szabadság-szoborral kapcsolatos problémákat, amelyek eredményéről tájékoztatta a külügyminisztériumot." - mondta tréfásan, majd folytatta: " Most újra elfoglalja méltó helyét a Picardy Place-en, felügyeli a nyüzsgő metropoliszt, és készen áll arra, hogy kivizsgálja a hatóságokat foglalkoztató rejtélyes belpolitikai ügyeket. "

John Lawson városi régész hozzátette: " Nagyon örülünk, hogy ez a szobor visszakerült a helyére, most, hogy az új sziget létrehozásának köszönhetően közelebb kerülhettünk Arthur Conan Doyle eredeti szülőhelyéhez. " - ezután  megismételte: " Nagyon örülünk, hogy a szobor visszakerült a helyére. "

Bizony a világhírű nyomozó egy újonnan kialakított járdaszigetre került, mely új gyalogos utakat, kerékpársávokat tartalmaz. Hely lesz rajta cserjéknek és fáknak is, melyeket majd októberben ültetnek. Ez a sziget a tér legmeghatározóbb eleme és központi darabja: maga Sherlock Holmes alakja.

Az átadásról a helyi média is szívesen tudósított. Hoztunk róla egy videót, melyen kevés ember látható. Ugyanis a felavatás, a Sherlock Holmes Klubok zöméhez hasonlóan zártkörű volt. A szobrot a nagyközönség csak a jövő héttől látogathatja meg, akkor szedik le a kordonokat.

 

Akár el tudsz menni kedves olvasó megnézni, akár nem, mi most felfedjük Neked a szobor egy láthatatlan titkát, melyet a sherlockian rajongók közül is csak kevesen ismernek.

Előbb vesézzük ki a talán jobban ismert tényeket, hogy miért Edingburgh-ben és miért a Picardy Place-en található emlékmű a világhírű irodalmi karakterről.

MIÉRT EDINBURGH?

Sherlock Holmes kalandjainak szerzője Arthur Conan Doyle ebben a szép városban született. Tanulmányait is az itteni egyetemen végezte, ahol tanára lett az a jóhírű sebészprofesszor Dr. Joseph Bell, akiről később remek megfigyelőképességű hősét mintázta. A különleges professzornak ma egy múzeum, míg Doyle-nak egy pub, azaz kocsma állít emléket skócia fővárosában. (Utóbbit a híres író biztos fájlalná, hiszen életét megnehezítette alkoholista édesapja, illetve Sherlock Holmes történetekben is lejegyzi az alkohol milyen tragédiákhoz vezet - pl: Az Apátsági Major eseténél.)

MIÉRT A PICARDY PLACE?

Mert Arthur Conan Doyle szülőháza egykor itt állt, a Picardy Place 11. szám alatt. Bánatunkra az épület már rég nem létezik, mivel lebontották, ám a helyszín miatt hozták ide Holmes-ot. 

EGY TÉVHIT:

A már említett The Conan Doyle Pub egy kültéri táblán ír a térről és sajnos megoszt némi félrevezetést, téves információt is. Feliratuk szerint ugyanis a bronzmű bolygónk leghíresebb kitalált detektívét írója haláláról szóló meditációban ábrázolja. Tehát alkotója elmúlásán töpreng.

Valójában ez tévedés. Mivel a szobor egy magas talapzaton található sok látogató nem láthatja mit rejt, vagyis mit néz Sherlock.

Kis ügyeséggel fel lehetne mászni a szoborra, viszont a műemlék védelmében ezt senkinek sem ajánljuk, illetve a legendás bűnfejtő mottója is "Többet ésszel, mint erővel", így Sherlock-hoz méltóak vagyunk ha nem veselkedünk neki. A rejtély a földön állva is kibogozható a modern technológia segítségével. Nem kell más csak egy mobiltelefon meg egy feltartott szelfibot és feltárul a titok...

... helyesebben ...

KÉT TITOK:

szobor-kutya-labnyomok.jpg

Az I Hear of Sherlock Holmes Everywhere portál felvétele mutatja, hogy a detektív előtt két lábnyom látható. Mindkettő állaté, de nem azonos példányé. Viszont mindkettő egy fajtához tartozó állaté: kutyáé. Holmes ezen lábnyomokat nézi, tanulmányozza.

A nagy lábnyomot mindenki a kísérteties Sátán Kutyájának nyomával azonosítja.

A kicsi azonban túl pici ahhoz, hogy a Kánonban említett Toby kutya nyoma legyen.

A megfejtés egy kistestű edinburgh-i eb lehet: Greyfriars Bobby. Az egész Skóciában ismert Bobby, egy skye terrier, mely még Doyle életében 1855 körül született. 1858-ban tragédia érte, mert gazdája meghalt. A hűséges kutya követte gazdája maradványait a Greyfriars Churchyard temetőbe és gazdiját hiányolva, meg annak sírját őrizve a hely közelében tartózkodott egészen az 1872-ben bekövetkezett saját haláláig. - Jó 14 évig őrizve szeretett tulajdonosa emlékét, majdnem ötször annyi ideig, míg vele élhetett.

A hűséges ebnek szobra van csupán egy mérföldes sétára a Picardy Place-től. Bobby orra már csillog, mert sokan simogatták, abban a hiszemben, hogy a kedves kutyus nózijának érintése szerencsét hoz.

bobby-szobra.jpg

Szóval a második nyom nagyon egy helyi, skót kutyuskához kötődik.

Érdekes kettőség: Sherlock Holmes lábainál egyszerre ott van a jó és a gonosz nyoma. Talán az egyik talány, hogy az értelmes ember melyiket kövesse... Egy biztos: bár Arthur Conan Doyle gyakran érezte hatalmas átoknak az általa létrehozott detektívet, Sherlock Holmes azonban kutyahűséggel szerette s szereti őt.

TUDTAD? SHERLOCK SZÍVESEN BESZÉL VELED.

sherlock-szobor-londonban.jpg

Angliában, a londoni Baker Street-en található Sherlock Holmes szobor úgynevezett "Beszélő címkével" van ellátva. Ha telefonoddal leolvasod a QR kódot vagy NFC jelet, akkor beszédbe elegyedik Veled. Bemutatkozó szövegét a detektívet nagyon tisztelő híres író, Anthony Horowitz írta, míg hangját Ed Stoppard színész adja.

sherlock-szobor-qr-kor.jpg

A szintén egészalakos alkotás 1999 óta ékesíti London forgalmas utcáját. Alkotója John Doubleday szobrász. 2002-ben, mikor a nagy detektív kitüntetést kapott a Királyi Kémiai Társaságtól (Royal Society of Chemistry), mivel hősünk elsőként alkalmazta a kémiát a bűnügyi nyomozások eszközeként, akkor az elismerést jelentő medál ennek a szobornak a nyakán lett elhelyezve.

sherlock-kituntetese.jpg

A rangos elismeréssel Sherlock Holmes lett a világon az első kitalált személy - és úgy tudjuk azóta is az egyetlen - aki fiktív mivolta ellenére jeles kitüntetésben részesült. Ezzel a briliáns bűnmegfejtő bekerült a Királyi Kémiai Társaságba, mely rendszerint Nobel-díjasokat és akadémikusokat fogad tagjai közé.

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

FORRÁSOK:
1, SCOTTISH FIELD (mai cikk):
SHERLOCK HOLMES STATUE UNVEILED TO MARK BIRTHPLACE OF SIR ARTHUR CONAN DOYLE
2, EdinburghLive (mai cikk):
Edinburgh's iconic Sherlock Holmes statue makes a comeback after tram works
3, Dailymotion videó:
Who’s returned to Picardy Place? It’s elementary… (mai felvétel)
4, I Hear of Sherlock Everywhere:
The Secret of Sherlock’s Statue cikk és képek
5, Köztérkép:
Sir Arthur Conan Doyle-emlékmű - Sherlock Holmes Statue
6, Daily Record:
Detective fan wants to start Sherlock Holmes society in Aberdeen
7, Talking Statues London: Sherlock Holmes
8, Pinterest: Sherlock Holmes beszélő szobor - londoni fotók
9, Korábbi saját írásunk: Sherlockian hírcsokor

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása