sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. október 22. 01:37 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock segít gondolkodni a Stanford Egyetem diákjainak

holmes-happy.gif

Halihó!

Olyan jól sikerült a szerdai Klubtalálkozónk előadása, hogy az egyik kedves partnerünk megtisztelő kérésére folytatni fogjuk Sherlock Holmes logikai módszereinek elemzését játékos, személyes oktatással. Ez azonban zárt, nem nyilvános programunk lesz, hisz a partnerünk önmagában elég résztvevőt biztosít - elnézésetek, megértésetek kérjük -, de amennyiben úgy alakul és lehet, akkor azért tájékoztatni fogunk róla Titeket. (Egyenlőre még az egyeztetéseknek kezdtünk neki a programhoz.)

Hogy játszunk most is az aggyal elhoztunk egy népszerű zenét, meg ismerős képeket a BBC Sherlock sorozatból:

Legtöbben a BBC Sherlock főcímdalát vártátok, mi? :-)

Ugye, hogy mennyire más a képek, események hangulata így? :-)

Most, hogy megbizsergettük hangokkal és vizuálisan az agysejteket, folytassuk:

Ez a poszt bemutatni született azt, hogy a következtetés nagymestere nemcsak hazánkban, hanem külföldön is segít gondolkodni. A világ egyik legnagyobb Sherlock Holmes lázában égő egyeteme az Egyesült Államokban található Stanford Egyetem, mely honlapján jelzi célkitűzését: " A Stanford-ot csaknem 150 évvel ezelőtt alapították társadalmi célból. Küldetésünk, hogy hozzájáruljunk a világhoz azáltal, hogy a diákokat vezető életre és céltudatos hozzájárulásra neveljük, mint: az alapvető ismeretek fejlesztése és a kreativitás ápolása; valamint a megoldások felgyorsítása és hatásuk felerősítése. "

A Wikipedia szerint: " Leland Stanford vasúti iparmágnás, USA-szenátor, utóbb Kalifornia kormányzója alapította 1885-ben. 16 éves korában tífuszban elhunyt egyetlen fiának, Leland Stanford Jr.-nak az emlékére hozta létre a gyermeke nevét viselő intézményt.

A Stanford Egyetem a Szilícium-völgy szívében fekszik, földrajzilag és történelmileg is. Tudományos- és sportélete egyaránt jelentős. Az intézethez tartozik a Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) nevű részecskefizikai kutatóközpont. "

stanford-egyetem.jpg

Szóval két évvel Holmes megjelenése előtt jött létre és hasonlóan mérvadóvá vált, mint a detektív. 2.000-nél több kar található benne és falai közt 17.000-nél több diák tanul.

A Stanford eleve tiszteletet érdemel, mert tartalmilag csodálatos weboldala van intelligens kedvencünkről:

stanford-sherlock.jpg

(A képre kattintva megnyilik.) 

Az egyetem egyik oktatója Gavin Sherlock genetika professzor. Kutatási mentorként arra törekszik, hogy tanácsot adjon a hallgatóknak, hogyan ragadják meg a lehetőségeket, miként lássák meg a teljes képet, és miképp vázolják fel útjukat, miközben eligazodnak a posztgraduális (felsőfokú végzettség utáni) iskolában. 

gavin-sherlock.jpg

Már ezek különleges kötődések a világ legnagyobb nyomozójához, és még nincs vége:

sherlock-cluster.jpg

A Stanford eszes példaképünkről nevezte el a számítógépes cluster-ét: Sherlock (HPC) High Performance Computing Cluster, azaz Sherlock nagy teljesítményű számítástechnikai fürt.

Számítógépfürt vagy számítógép-cluster (különálló, teljes értékű számítógépekből – saját tár, kommunikáció, feldolgozóegység és operációs rendszer).

Bárki ingyen használja, aki tanszéki - vagy szponzorált kutatást végez az egyetemen, de fizetős szolgáltatásokkal is igénybe veheti. A Sherlock pedig folyamatosan fejlődik és bővül az új hardveres kiegészítésekkel.

2023 októberében a Sherlock több, mint 6100 CPU-maggal rendelkezik, amelyek minden kutató számára elérhetőek, és több, mint 47 700 további CPU-mag áll a Sherlock-tulajdonosok, a kari oktatók rendelkezésére, akik saját vásárlásaikkal bővítették a klasztert. Az 5,0 Petaflops feletti számítási teljesítményével a Sherlock a világ 500 legerősebb számítógépes rendszerét tartalmazó Top500-as listán is helyet kapna.

A cserkészet megalapítója Robert Baden-Powell Sherlock Holmes módszereivel kezdte el oktatni a cserkészfiúkat a világ megismerésére. Conan Doyle történetei pedig több országban a kötelező olvasmányok listáján szerepel az iskolákban.

Kétségtelen, hogy a nagy detektív napjainkban is a tudás segítője. Jelenleg itt az online felületünkön dolgozunk érte, de reméljük, hogy idővel hazánk rádöbben Sherlock Holmes tudományos jelentősségére és végre teret kaphat a logikusan gondolkodó nyomozó az oktatásban.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:

1, A Stanford Egyetem oldalai:

- stanford.edu
- profiles.stanford.edu/gavin-sherlock
- oge.stanford.edu/inclusion/programs-for-students/solid/gavin-sherlock-phd
- dickens.stanford.edu/sherlockholmes
- sherlock.stanford.edu 

2, Wikipedia szócikkek

3, YouTube videó: Sim Mallec - bbc sherlock; smooth criminal

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása