sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. január 23. 22:58 - SzerzoiJogvedettTartalom

Emlékezzünk Tahi Tóth Lászlóra

, 80 éves lenne ötletgazdánk a Kossuth-díjas színész

tahi-toth-laszlo-80.png

Sziasztok!

Ma (, kedden) lenne 80 esztendős ötletgazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László színművész. Ő nemcsak a legendás Sherlock Holmes színész Jeremy Brett magyar hangja volt, de több hazai, a brit detektívről szóló produkcióban is szerepelt, illetve maga is rajongott a bűntényeket felderítő zseniért.

Hálánk azon rajongóinak, akik a kimentek a síremlékéhez. Köszönjük szépen a médiumoknak és híres embereknek, akik tisztelettel megemlékeztek róla. Külön köszönetünk Bóta Gábor színházkritikus, újságíró, műsorvezető felé, elismerő szavaiért: "jelentős színész volt, az emlékezet és felvételek őrzik a játékát, az életműve egyáltalán nem kérészéletű." ... Egyszer Laci kifejezte felém, hogy fél semmi sem marad utána és hamar elfelejtik. Azzal tudtam vigasztalni, amivel a nagybeteg Jeremy Brett-et egykor az orvosa, hogy van videómagnó és mindig megmaradnak a Sherlock Holmes kalandjainak felvételei. Jeremy számára megnyugtató volt ez, remélem Lacinak is...

jeremy-brett-detektiv.png

Hiszen Tahi Tóth László szinkronszerepei, kabaréi, elszavalt versei és egyes színpadi jelenetei, mosolya hangja, gesztusai szintén megmaradtak az utókornak, mégha sokan már nem videómagnón, hanem online hallják, nézik. Mindig velünk marad.

Külön köszönjük az ATEMPO.sk-nak, az első szlovákai magyar zene-kulturális portálnak, hogy a 80 éve született Tahi Tóth László színművész című cikkében megemlítette a Magyar Sherlock Holmes Club-ot is.

Mivel ötletgazdánk és első klubelnökünk nem csupán minket indított utunkra, hanem számtalan sziporkázó poént is adott a világnak, most egy kedves kabaréval szeretnénk megemlékezni Róla:

Tahi Tóth László és Mikó István - Favágók

Tisztelettel: SherlockExtra, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke

FORRÁSOK:
1, Pepita Magazin - pepitamagazin.com:
TAHI TÓTH LÁSZLÓ 80
Bóta Gábor írása
2, ATEMPO.sk - atempo.sk:
80 éve született Tahi Tóth László színművész
3, Az "Önök kérték" közszolgálati műsorból FaceBook videó:
Kmk - Közmunkások, Munkanélküliek, Kenyérkeresők oldala
Tahi Tóth László, Mikó István: Favágók

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása