sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. július 13. 21:44 - SzerzoiJogvedettTartalom

Újabb Sherlock hírek

Charlie Chaplin méregdrága színlapja, Peter Cushing visszatérő hangja és Steven Moffat, aki szerint Benedict Cumberbatch miatt nincs Sherlock

ujabb-sh-hirek.png

Halihó!

A számos érdekességeket tartalmazó Különleges Sherlock Holmes hírek után újabb információkkal folytatjuk:

CHARLIE CHAPLIN SZÍNLAPJA VAGYONT ÉRT

Már említettük, hogy Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes megalkotójának a detektívről szóló kéziratai több százmillió forintnak megfelelő összegekért szokott elkelni amerikai meg angol aukciókon, és egyre magasabb árakon. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Sherlock Holmes színlap, mely Charlie Chaplin nevét jelzi szintén csinos összegért kelhet el. Ne feledjük:

charlie-chaplin.png

Nos, örömmel jelentjük, hogy a Bonhams aukciósház oldala szerint az 1903-ból származó papírdarab a szakértő elvárásoknál is többet ért. Az aukciós szakértők 270 000 - 360 000 forintnak megfelelő összeget vártak érte, de végül 2560 fontot, vagyis több, mint 1 150 000-ret adtak érte forintban átszámítva.

A színlap megtekintése és mégtöbb tudnivaló: Charlie Chaplin-t a nyomortól mentette meg Sherlock Holmes

PETER CUSHING HANGJA VISSZATÉRT

peter-cushing-hagja.png

Sherlock Holmes világában azaz egyik legcsodálatosabb, hogy már egy 137 éves legendáriuma van, így teljesen egyszerűen megismerhetetlen és mindig életreszóló kutatnivalót jelent a rajongóknak és a szakértőknek. Tény, hogy 137 évnyi tudásanyagot senki sem képes a fejében tárolni, de vannak, akik azt hiszik ez a legendárium nyilvántartásokban teljes, holott nincs így. Sidney Paget legendás rajzaiból a nyomozóról például sok elveszett. (Kapcsolódó poszt: Egy csinos nő, aki építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját )

Amerikában rengeteg Sherlock Holmes film (főleg fekete-fehér némafilmek tömege) elveszett. Árvíz, lopás, félrecímkézés miatt. Ezen alkotások nélkül szintén hiányos Sherlock Holmes legendáriuma. 2019-ben az UCLA Egyetem Film és Televízió Archívumának és a Baker Street Irregulars nevű nemzetközi irodalmi szervezetnek (, utóbbi Sherlock Holmes legelőkelőbb rajongói klubja a világon) összefogásából kezdeményezés indult az elveszett filmkópiák felkutatására. A nyomozás neve "Searching for Sherlock: The Game’s Afoot" lett, tiszteletbeli elnöknek pedig Robert Downey Jr.-t választották. Egyenlőre nincsenek hírek régi filmek újbóli előkerítéséről általuk, bár a helyzet talán nem annyira reménytelen, mint látszik. Ugyanis egy rég elveszettnek hitt, William Gillette főszereplésével készült 1916-os Sherlock Holmes filmet 2014-ben Párizsban leltek meg. Szóval valóban a legügyesebb detektív kitartására van szükség a kutatáshoz, de eredményre jutni talán nem lehetetlen.

ucla.png

Az UCLA Egyetem - a képet felhasználtuk klubelnökünk SherlockExtra 2023. október 18-ai előadásán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárhoz tartozó Deák Ferenc Könyvtárban, a "Searching for Sherlock: The Game’s Afoot" említésekor.

Az Egyesült Királyságban szintén vannak elveszett sherlockian értékek, de ezek kapcsán most egy nagyon örömteli hírről számolhatunk be:

Peter Cushing a legendás Sherlock Holmes színész és nem mellesleg a leghíresebb detektív nagy rajongója, nem csupám filmvásznon formálta meg kedvencét. 1968-ban nekiállt egy rádiójátéknak, mely során a bűnüldöző géniusz 16 kalandját vették fel vele. Sajos az idők során ezek zöme valahogy eltűnt.

Annyit tudni, hogy a sorozat első része „The Second Stain”  (A Másik Vérfolt) 1970-ben törlésre került a BBC archívumából. A Londoni Sherlock Holmes Társaság felfedezett egy hangkazettát, melyet egy korábbi tagjuk sherlockian gyűjteményével ajándékoztak el. Miután megerősítést nyert, hogy a kazettán az elveszett felvétel található a Londoni Sherlock Holmes Társaság felvette a kapcsolatot a Kaleidoscope szervezettel, aki átvitte a szalagot digitális formátumba, és megtisztította a felvételt. Az eredeti tekercset a Londoni Sherlock Holmes Társaság a BBC archívumának adományozza.

Jelenleg a Kaleidoscope és a sherlockian társaság az epizód rekonstrukcióját készíti elő a visszaállított hanganyag, illetve a fennmaradt forgatókönyv felhasználásával. Az epizódot a Londoni Sherlock Holmes Társaság egyik rendezvényén mutatják be 2024. szeptember 6-án (pénteken), majd ismét bemutatják a Kaleidoscope Missing Believed Wiped rendezvényén Birminghamben 2024. szeptember 7-én (szombaton), 54 évvel az epizód eredeti adása után.

Catherine Cooke, a Londoni Sherlock Holmes Társaság levéltárosa az ügy kapcsán elmondta: „ Peter Cushing Sherlock Holmes szereplése méltán ikonikus volt, így öröm újra hallani kifejező hangjait egy olyan szerepben, amelyet szeretett. Mivel a tizenhat epizódból tíz hiányzik, öröm ezzel a kis vigaszt nyújtani a rajongóknak világszerte. ”

Chris Perry, a Kaleidoscope munkatársa így nyilatkozott: " Reméljük, hogy egy közkedvelt sorozat elveszett epizódjának részleges helyreállítása arra ösztönzi a gyűjtőket, hogy kutakodjanak padlásukon és garázsaikban. Felkérünk mindenkit, aki esetleg rendelkezik a sorozat további felvételeivel, vagy akár más elveszett műsorokkal a korszakból, hogy jelentkezzen. "

MOFFAT A FŐSZEREPLŐ SZÍNÉSZEKET OKOLJA A SHERLOCK LEÁLLÁSÁÉRT

moffat-bc-mf-miatt.png

Évek óta megy a rajongók hitegetése és átverése a BBC mai napig iszonyatosan népszerű Sherlock sorozata kapcsán, hogy mikor lesz folytatás, vagy épp miért nincsen. Az újsághírekben a híressé vált szereplők elfoglaltságai, és már megfizethetetlen mivolta, az LMBTQ lobbitól kapott halálos fenyegetések, a megboldogult Una Stubbs (Mrs. Hudson) pótolhatatlan hiánya, a történetekhez kellő ötletek kiapadása: szóval minden szóba került.

Sherlockian berkekben régóta három erős indok terjedt el:

1, a forgatókönyvírók kifogytak a jó ötletekből (- ez a sorozat utolsó részein erősen látszik is)

2, az LMBTQ lobbi által kapott halálos fenyegetések, mert Mary Watson megjelent és John meg Sherlock nem házasodott össze (- itt nem győzzük hangsúlyozni, hogy Conan Doyle hősei nem melegek.)

3, Benedict Cumberbatch és Martin Freeman rossz kapcsolata

Az első kettővel foglalkoztunk már itt a blogunkon. A harmadikkal azért nem, mert csak belső sherlockian hírekből tudtunk, meg kisebb információkat találtunk a két színész rossz viszonyáról, ám ezt nyomós okként említve jelentősebb médiumtól vagy az alkotóktól még nem értesültünk.

Nemrég azonban az Independet idézte Steven Moffat forgatókönyvírót a Sherlock folytatása kapcsán: „ Engem könnyű megszerezni, de neked meg kell szerezned a két nagy sztárt– mondta Moffat Cumberbatch-re és Freeman-re utalva. – Ez a probléma. "

A brit napilap megemlíti, hogy ugyan Moffat nem fejtette ki bővebben mire gondolt, ám az Independet a két sztár torzsalkodását véli a fő akadálynak a folytatás előtt. Tény, hogy a két színművész közt korábban is akadt kisebb üzengetés a sajtóban, illetve talán nem véletlen, hogy a Marvel flmekben is kerülik egymást.

Számos Sherlock Holmes filmben meg színházi előadásban a detektívet és hű doktorát alakító színészek gyakran kötnek jó barátságokat, sajnálatos, ha ez a Sherlock sorozat kapcsán nem így alakult. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

Ajánlott poszt:

kulonleges-hirek.jpg

A CIKK FORRÁSAI:
1,
Bonhams Aukciósház hivatalos oldala - bonhams.com:
LOT 170, CHAPLIN (CHARLIE)
Playbill for 'Sherlock Holmes', Wolverhampton, Whitehead Bros, Theatrical Printers, [1903]
2, The Sherlock Holmes Society of London - sherlock-holmes.org.uk:
Rediscovered: The Lost Audio of Sherlock Holmes
3, Independent - independent.co.uk:
‘Benedict, Martin – please come back’: Sherlock creator pleads for lead actors to return
4, Blogunk korábbi posztjai - sherlock.blog.hu

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása