sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 04. 10:24 - SzerzoiJogvedettTartalom

Különleges Sherlock Holmes bolt nyílt York városában

A szuvenír bolt halálesetekhez kötődik, de talán Conan Doyle-hoz is

a-szuvenir-bolt.png

És nem csak egy ajándékboltot nyitottak a népszerű TikTok-erek !!!

Sziasztok!

Korábban Puzsér Róbert fejezte ki nagyon találóan a mi érzéseinket is, mikor azt mondta  " Én bevallom Nektek őszintén, hogy engem rettenetesen irritál, hogy nagyon aprópénzre, pennyk-re váltják a Sherlock Holmes mitoszt ". Nos, ezzel mi is így vagyunk. Ugyanakkor kénytelenek vagyunk belátni, hogy hazánkba nagyon kevés Sherlock Holmes termék jut el, azok közül sem mindig a legszínvonalasabbak, így mi, magyarok gyakran csak közülük válogathatunk. Külföldi webáruházból rendelni meg drága és a külhonban járó hazánkfia általában annak is örül, ha szűkös pénzkeretéből apró szuvenírt tud megvenni a világhírű detektívről.

Nos, már az Egyesült Királyság-beli York-ban járkáló magyarok betérhetnek körülnézni, vásárolni egy új - most július végén megnyílt - üzletbe is, melynek a neve Sherlock Holmes: York Imaginarium.

Az új helyet egy testvérpár Xander és Claire nyitotta, ők nem is tagadják, hogy melegek. Azt vallják lehet szeretni vagy gyűlölni őket, ám ők akkor is együtt maradnak. Mi nem szeretjük, ha az LMBTQ mozgalom melegnek ábrázolja Sherlock Holmes-ot, mert a zseniális nyomozó sosem volt az, de azzal semmi bajunk, ha érte rajongó meleg emberek ajándékboltot nyitnak róla. Annak egyenlőre nem fedeztük fel nyomát, hogy a "Sherlock is a saját neméhez vonzódó" tévhitet terjesztenék és úgy véljük mindig nagyszerű, mikor két testvér, még felnőttként is szereti egymást, összetartanak és képesek együtt dolgozni egy nagy ügy érdekében.

Persze pusztán csak szuvenírek és LMBTQ-s dolgok miatt nem írnánk egy boltról posztot, hanem érdekességeket fedeztünk fel az üzlet kapcsán, amiket szeretnénk megosztani Veletek:

BALJÓS KEZDET HALÁLESETEKKEL:

A testvérpár édesanyja elvesztése után döntött a bolt megnyitásáról. 2019-ben Xander fiának a születésnapján, a boldog nagymama, az ő édesanyjuk rosszul lett. Hiába hívtak mentőt, a nőn már nem lehetett segíteni, 10 percen belül meghalt.

az-anya.png

Anyjuk gyakran mesélte, hogy az ő édesanyjának boltjai voltak egykor London-ban. A testvérek úgy gondolták fel kéne éleszteni és tovább vinni ezt, egyfajta családi hagyományt teremtve, mindeközben valóra váltva a saját, az édesanyjuk és a nagymamájuk vágyát.

A fiatalok 2019 óta elszántan dolgoztak azon, hogy végre boltjuk legyen. Claire még életvitelt is váltott mindezért: York-ba költözött a cél érdekében.

Mivel a tesók nagy rajongói a detektívek királyának az kérdés sem volt köztük, kiről nevezzék el boltjukat. Így jött létre a Sherlock Holmes Imaginarium, mely valószínűleg közkedvelt lesz, hisz Xander és Claire már korábban is népszerűek voltak a közösségi médiában (TikTok, Instagram), illetve Holmes-nak és az ajándéktárgyaknak rengeteg rajongója van York-ban meg az odalátogató turisták körében.

uzlet-belter.png

Édesanyjuk és nagymamájuk elvesztésén túl a tulajdonosok más haláleset is köthetnek boltjukhoz. Az épület pincéjében egykor egy inas holttestét találták. Xander meg Claire pedig azt állítja zavarbaejtően hátborzongató esetek is történnek az üzletben. Akárcsak a legnagyszerűbb detektív, ők sem hisznek a szellemekben, úgy vélik a jelenségeknek logikus okának kell lennie, de még nem jöttek rá mi az. Azt viszont nem fejtették ki milyen kísérteties jelenségeket tapasztalnak, talán nem ezzel szeretnék ismertebbé tenni boltjukat, ami szimpatikus.

És ha mindez még nem elég baljós kezdetnek, akkor eláruljuk a testvérpár egy olyan üzletet vásárolt meg, ami régen a "Pandora ajándék és szuvenír bolt"-nak adott helyet. A görög mitológiából jól tudjuk, hogy Pandora szelencéje a legszörnyűbb átkokat hozta a világra.

Mindezen baljós kezdet ellenére, azért ne feledjük Agatha Christie lángeszű Poirot-jának szavait: " Beszéltünk egyszer Pandora szelencéjéről. (...) A gonoszságok után még valami megérkezett a világra. Nagyon kicsi, nagyon törékeny, de mégis itt van közöttünk: a Remény. " Sherlock Holmes pedig a remény szimbóluma és a testvérek sincsenek híjján szép reménynek, hiszik, hogy jó dologba kezdtek. Sikereiket megalapozhatja, hogy olyan keményen dolgoznak, akárcsak a Baker Street-en élő híres példaképük.

TÖBB, MINT AMIT A KIRAKAT SUGALL:

Sherlock Holmes világa abban is hasonlít a valós élethez, hogy megmutatja gyakran több van valami mögött, mint elsőre látszik. Xander és Claire azt nyitkozta az üzletük helye, a Low Petergate utca azért is különleges számukra, mert remélik, hogy Conan Doyle áthaladt ezen az utcán, mikor Ingleton-ban élő édesanyját látogatta. Ez nagyon jól jelzi, hogy a két fiatal nem csupán pénzszerzésből nyitotta az üzletet, hanem valóban szeretik Sherlock Holmes-ot, annak csodálatos megteremtőjével együtt.

Természetesen ők is többre vágynak, mint egy egyszerű ajándékboltra. Éppen ezért egy hátsó szobában arra fordítottak teret, hogy régiségeket tároljanak, adjanak el és a jövőben kávéval is itt kedveskednek a betérőknek. Itt már giccsnek semmi helye, itt a művészet, a történelem meg a kellemes társalgás kerül előtérbe.

hatsoszoba.png

Mindez pedig méltó Sherlock Holmes-hoz, aki gyakran nyomozott műkincsek után és mindig is nagyra értékelte az ilyen értékeket.

Örülünk, hogy ilyen érdekes bolt jelent meg, ahogy annak szintén, hogy kedvenc nyomozónk ilyen lelkes, kreatív rajongóiról számolhatunk be. Szívesen ajánljuk, hogy aki Anglia északkeleti részén jár, az York városában nézzen be ebbe az egyszerre bohém és komoly boltocskába. A hely, olyan, mint Sherlock Holmes: angol és egyaránt képviseli a popkultúrát meg a legmélyebb történelmet s művészetet.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, THE PRESS (York Press) - yorkpress.co.uk:
Sherlock Holmes: York Imaginarium opens in Lower Petergate
2, YorkMix - yorkmix.com:
‘It was now or never’: Viral TikTokers open shop in York
3, Citatum.hu - citatum.hu: Poirot idézet
4, Korábbi posztunk: Puzsér Róbert utálata, Blog.hu, Index, Sherlock Holmes meg az aprópénz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása