sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 27. 04:48 - SzerzoiJogvedettTartalom

Puzsér Róbert utálata, Blog.hu, Index, Sherlock Holmes meg az aprópénz

puzser-robert.jpg

Sziasztok!

A világon két ember nevével helyettesítjük csak a Zseni szót. Albert Einstein és Sherlock Holmes nevével, kétség kívül mindkettő jogosan használt. Sherlock Holmes-tól aki előbb elérte ezt a titulust, mint Einstein azért különösen szép ez, mert a borzas hajú tudóssal szemben ő soha sem létezett, hiszen egy kitalált személy. A legendás, brit tanácsadó detektív sokat tett a világért: Földünk biztonságosabb, mert beindította a bűnüldözést, valamint tudományokat és művészeket inspirált. Miatta lett sok ember világszerte rendőr, jogász, bíró, magánnyomozó. Mások is az ő hatására kezdték megfigyelni a világot s rendbe szedni saját életüket. A Sherlock Holmes nevében alakult klubokban a világ számos pontján életre szóló barátságok kötődtek. Ezenkívül, bár ritkán esik róla szó, Holmes képes világhírűvé tenni a vele foglalkozó, tehetséges művészeket (csak néhány példa: Sir Arthur Conan Doyle, Sidney Paget, William Gillette, Jeremy Brett vagy Benedict Cumberbatch)… Már a viktoriánus korban eléggé felgyorsult az emberiségnek a világ, ám manapság már egyértelműen látható, hogy a rohanó hétköznapokban a racionalitás s az abnormalitás vívja harcát. Ebben a helyzetben régóta torzítják Sherlock alakját, mert érdekük, hogy az emberek kicsit se tapasztalják meg Holmes lényegét: a logikus gondolkodásra, problémamegoldásra s kitartásra serkentő szerepét.

Nekik érdekük azt terjeszteni, hogy a népszerű karakter csak autista betegségnek köszönheti képességeit (Asperger-szindróma, autizmus, Savant-szindróma), pedig ez nem igaz. [Szeretnénk jelezni, hogy nem vagyunk beteg ellenesek, a Magyar Sherlock Holmes Club sajnos több tagja szenved krónikus betegségekben, így tudjuk mik az egészségi gondok és megértjük őket.] Csupán az igazság kedvéért arra hívjuk fel a figyelmet, hogy Sherlock Holmes nem volt érintett a fent említettekben, ő rendkívüli képességeit nem valamely előbb említett betegség tüneteként kapta készen a sorstól, hanem rendszeres, elszánt tanulással maga szerezte meg. Szerintünk nem szégyen, inkább jó dolog azt mutatni gyermekeknek, felnőtteknek, hogy tanulni érdemes. Doyle hőse példa arra, ha merünk megfigyelni, tanulni, következtetni jobban megérthetjük a világot, embertársainkat és mi magunk is nagyobb sikerrel boldogulhatunk az életben.

Persze nem mindenki dől be a betegségről szóló tévhitnek. Nekik ott van a „hamis szerelem” bomba, mely szerint a nyomozó szerelmes Irene Adler-be, John Watson-ba vagy egyéb mellé rendelt nem Conan Doyle-i figurába. Kegyetlen világunkban sokan szeretetéhesek, nekik könnyebb elhinni ezt a szerelmi teóriát, pedig Conan Doyle művében Sherlock Holmes maga mondja: „Én ugyan még nem voltam szerelmes sosem” (, idézet az Ördög Lába kalandból)… Ha valaki még a „hamis szerelem” bombától sem térül el, neki ott van elterelésre számos Sherlock filmekbe becsempészett hol klassz, hol siralmas poén. Amúgy kellemes és kell is az életünkben a nevetés, de azért kicsit segít, hogy mégse lehessen komolyan vehető a detektivkirály. Még nagyobb fegyver Holmes drogozási szokásainak mérhetetlen felnagyítása, ami szintén eltereli a figyelmet a zseni éles elméjéről, meg arról, hogy különc viselkedése mögött valójában erős hivatásszeretet áll. (Droghoz csak akkor nyúl, ha már hosszú ideje nincs munkája és sikeres detektívként, szerencsére ez ritkán fordul elő. Doyle műveiben Holmes megéli az idős kort remek szellemi képességekkel, ami szintén azt jelzi: nem fogyasztott termérdek kokaint.) Igazság szerint a viktoriánus korban egy ideig egészségesnek vélték a drogokat, csak később jöttek rá milyen veszélyes – bár még akkor sem olyan pontosan tudták, mint az manapság ismert. Arthur Conan Doyle mikor megtudta ártalmas, akkor visszafogta ezt a vonalat Sherlock Holmes életében. Jeremy Brett pedig ragaszkodott hozzá, hogy az általa megformált hős tengerparti homokba öntse a veszélyes vegyületet, felhagyva a rossz szokással.

Tehát Sherlock Holmes kapcsán van több „csapda”, ami elvonhat bárkit attól, hogy jól felismerje a közkedvelt irodalmi alak valódi jellemét: éles eszét, munkaszeretetét, „magas morális mércéjét”. Most bemutatunk valakit, aki a páratlan bűnmegfejtő ezen tulajdonságait a ravasz csapdák ellenére, már kisfiú korában bölcsen felismerte: ő Puzsér Róbert.

Puzsér Róbert magyar kritikus, publicista, film-, televíziós, rádiós meg online műsorkészítő, médiaszemélyiség, szerző. Gyakran megjelennek írásai legfőbb médiapartnerünknél az Index.hu-nál is. Ugyan Puzsér Róbertet „megosztó személyiség”-nek szokták nevezni, de attól függetlenül kinek mi róla a véleménye, az kétségtelen, hogy Sherlock Holmes iránti szimpátiája teljesen őszinte. Sőt! Olyan világban mer beszélni a zseniális detektívről, amikor mások nem és bármikor nyíltan kiáll érte.

Tengernyi cikk jelent már meg világszerte a Baker Street híres, vadászsapkás lakójáról. Nagyon sok tévedések tömegével. Ezeken akkor sem változtatnak, ha egy Sherlock Holmes Társaság Conan Doyle eredeti művéből idézve, udvariasan korrekciót kér. (Nem mondják ki, de csak akkor változtatnának kényszerből, ha a Sherlock Holmes Társaság bírósághoz fordulna és pert nyerne az ügyben. Erre azonban a rajongók anyagi helyzete miatt nem kerülhet sor.) Szóval vannak már kész bűnbánó válaszok Holmes kedvelői felé, amolyan ilyen szituációra szánt sablonok, hogy „Sajnáljuk amiért rosszat írunk, senkit sem akartunk megbántani, de nem áll módunkban változtatni a cikken”.

Külföldön egyetemi előadások, múzeumi kiállítások, értékes kutatómunkával készített sherlockian könyvek (pl: Jeremy Black történelem professzor könyve) tudják ellensúlyozni némileg ezt a helyzetet. Hazánkban viszont hatalmas űrt képzett Sherlock Holmes megismerésében a kommunizmus, amikor nem volt illendő egy nyugati, eszes férfi bemutatása, akkor sem ha az csak kitalált karakter. Szerencsére a kommunizmus előtti időszakban már jelentek meg magyarul Holmes történetek, lettek magyar rajongók. Az értelmiségi magyar emberek a kommunizmus idején pedig trükköztek, hogy kicsit tudják másoknak is ajándékozni a páratlan hőst. Voltak több részes Sherlock Holmes rádiójátékok vagy Conan Doyle detektívtörténetei több részben jelentek meg képregények hasábjain, így - ha darabolva is, ám - átcsúsztak a cenzúrán. Az értelmiségiek áldozatos munkája ellenére is Magyarországon még mindig nagy fehér folt Sherlock Holmes ismerete, sajnos az összes kalandot tartalmazó történetek is csak jóval a rendszerváltozás után jelentek meg, mikor már sokan nem olvastak. Ilyen tudatlansági vákuumban, illetve a detektívről erősen torzított médiakép terjedésének sodrában tudjuk, hogy különleges meg bátor az, amit Puzsér Róbert vagy posztjaink ajánlásával a Blog.hu és az Index.hu végez. Utóbbi még klassz kvízjátékot is megjelentett Sherlock Holmes-ról (, ha szeretnéd kipróbálhatod itt: Index kvíz).

Ezt a különleges kiállást szeretnénk most itt - a magunk szerény módján - megköszönni illetve Titeket kellemesen kikapcsolni azzal, hogy közzétesszük Puzsér Róbert pár beszélgetését a nagyszerű detektívről. Igaz, mi nem tartjuk Sherlock-ot nőgyűlölőnek, hiszen gyönyörű a Lady Brackenstall vagy Lady Hilda felé való viselkedése (, Az Apátsági Major, A másik folt történetekben) vagy az ikonikussá vált V.R.-t is Viktória Királynő iránti tiszteletből lőtte Sherlock nappalija falába. Ám nem kell minden Sherlock Holmes rajongónak mindenben egyétérteni. Így ilyesmik számunkra kicsit sem vonnak le semmit abból az érdemből, hogy Puzsér Róbert Sherlock Holmes-ért való kiállása nagyszerű s a hősről szóló beszélgetései élvezetesek. Különösen találó az alábbi mondata: „Én bevallom Nektek őszintén, hogy engem rettenetesen irritál, hogy nagyon aprópénzre, pennykre váltják a Sherlock Holmes mítoszt.” … Hajaj! Minket is. Ő utálja, hogy a detektívkirályt aprópénzre váltják, minket is bánt, irritál.

Na, kedves Sherlock Holmes Rajongók! Készüljetek, hogy most először vagy újra meghallgassátok Puzsér Róbertet a világhírű detektívről. 

Sherlock:

Columbo vs Sherlock Holmes:

Sherlock Holmes elragadóan nőgyűlölő:

FORRÁSOK:
1, Puzsér Róbert fényképe a fejlécben: Index.hu
2, YouTube videók:
Puzsér Róbert (hivatalos) és TÚLFESZÍTETT lényeglátó csatornák
3, Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története

*Megjegyzés: A kommunista időkben ment tévében az orosz Sherlock Holmes sorozat Vasily Livanov-val, ami remek feldolgozás, ám posztunkban azért nem említettük, mert csak azért kaphatott hazánkban teret, mert orosz alkotás volt. Amolyan "mi kutyánk kölyke"-ként, a legendás orosz rendező Igor Maslennikov műveként fért meg, viszont náluk hamar meg is vonták a sugárzási jogait.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Utóirat: Betegség miatt valószínűleg (, de nem teljesen biztosan,) pár nap szünet várható, kérjük szíves megértéséteket és ne feledjétek most vasárnap (március 5-én) Fővárosi Képregénybörze!

Új Sherlock Holmes képregény:
svab-jozsef-sherlock-kepregenyek.jpg
A Minessota Történelmi Társaság kiállítása Sherlock Holmes-ról:

minnesotta-sherlock-kiallitas.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása