sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. április 16. 07:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

husvet-sherlock-holmes.jpg

Kedves Olvasóink! Nagy-nagy szeretettel kívánunk nektek Kellemes Húsvéti Ünnepeket. Ez a tragikus és végül mégis gyönyörű ünnep kötődik Sherlock Holmes-hoz is. Aki olvasta a Kánont tudja, a nagy detektív többször említi Istent, az pedig közismert, hogy Jézushoz hasonlóan ő is meghalt, majd feltámadt. Krisztus kezdetben úgy tűnik a Golgotán (Koponyahegyen) vesztette el életét, míg Holmes az Európát megkoronázó fenséges hegyen, az Alpokon. Moriarty-val való küzdelmében - egy ideig úgy látszik - vízben merült el, ami a keresztény hit szerint tisztít (lásd: megkeresztelés). A BBC Sherlock sorozatban a fiatal nyomozó karjaival keresztet formálva ugrik mélybe, bár ebben Steven Moffat-ot és Mark Gatiss-t ismerve nem vallási szimbólumot kell keresni, pusztán a showt feldobó, drámaibbá tevő látványelemet. Külföldi rajongók szívesen készítenek húsvéti tojásokat kedvencünkkel, erre egy példa a fejlécben látható. 

Húsvét után a tavasz még látványosabban bontakozik ki, ilyenkor a természettel együtt újjászülethetnek gondolataink. Felidézhetjük az eddig megszerzett életbölcseleteket, valamint megerősíthetjük céljainkat magukban. Sok éve külföldre vittük sherlockian munkánkat. Ott volt rá nagyobb igény és tetszett nekünk a vele járó kihívás. Sherlockian-sherlock.com oldalunkat továbbra is vezetjük, de mellette tavaly visszatértünk Magyarországra. Hogy mi változott a magyar fronton? Maszkulinabbak lettünk, örömünkre megjelentek a férfiak. Már nem csak egy-egy színészért ideig-óriág elolvadó, vagy Benedict Cumberbatch-ért, Jeremy Brett-ért, Robert Downey Jr.-ért kitartóan "szerelmes" tinilányok vannak mögöttünk. Tavaly óta végre olyan női és férfi rajongókkal, illetve érdeklődő gyerekekkel haladunk, akik olvasták a Kánont és Sir Arthur Conan Doyle híres karaktere fontos szívüknek. Ezúton köszönjük megtisztelő csatlakozásotokat, bizalmatokat felénk. Hálánk amiért tovább ajánlotok minket.

Büszkék vagyunk VIP TAGjainkra. Köszönjük a Kossuth Kiadó segítségét, és nem utolsósorban azt az olvasói támogatást, amit többféle úton-módon kapunk Tőletek. Hajrá Srácok! Gyertek, csak gyertek fiúk! Sherlock Holmes világa sosem lehet teljes nélkületek. Holmes kalandjait férfiak kezdték (Conan Doyle, Sidney Paget) és a sherlockian világ építésében mindig kiemelkedő érdemei voltak a férfiaknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a témához tehetséges nők nem tudtak nagy értékeket tenni, például az orosz művésznő Svetlana Boiko, aki díjnyertes képekkel illusztrálta kedvencünk kalandjait (Svetlana Boiko képei), de kell a ti energiátok, ötleteitek, kitartásotok is. Büszkén említjük, hogy klubunk ötlete szintén egy férfi, a csodálatos Tahi Tóth László fejéből pattant ki. A sherlockian világban igazi nemi egyenjogúság lehet, érvényesülhetnek mindkét nem tagjai. Férfiak ugyanúgy kellenek a jövő generáció neveléséhez, fiaiknak, unokáiknak átadni Sherlock Holmes szeretetét és a detektívvel kapcsolatos értékeket. Külföldön számos fiú azért kezdte olvasni a Kánont, mert szeretett apja vagy nagypapája olvasta, illetve rádión hallgatta a különc bűnüldöző kalandjait, sőt érettebb rokonaik szívesen beszéltek példaképükről. Ezek az őseiket követő fiatalok egy életre szóló ajándékot kaptak így.

Sajnos mi magyarok hátrányban vagyunk a Sherlock Holmes téma kapcsán (például: a kommunista rendszerben nem igazán volt ildomos könyvet kiadni róla, manapság meg nem divat olvasni), de ez nem jelenti azt, hogy ha akarjuk ne hozhatnánk be a hátrányt. Holmes-nak rengeteg kötődése van a magyarokhoz (lásd: magyar vonatkozások), és ha úgy akarjuk még sok értékes kapcsolódása lehet hozzánk. 

Kérünk ne nehezteljetek ránk, amiért nincs most tagfelvétel. Teljesen újra kell építenünk mindent. Dolgozunk rajta és amint lehet megnyitjuk a tagbelépési lehetőséget. Ígérjük. Akárcsak a húsvéti remények, vagy maga a természet most mi is újjászületünk.

Meg igen, halovány reménynek tűnhet egy kiállítás ötlete, mikor se állami támogatás, se cég, se alapítvány, egyesület vagy gazdag amerikai nagybácsi nincs mögöttünk. Viszont akaratunk, kitartásunk erős, dolgozni se vagyunk restek, meg összefogva megállíthatatlanok lehetünk. Hisszük a híres Sherlock Holmes színész, Basil Rathbone tanácsait: "Tűzz ki magad elé egy nagy és értékes célt! Maradj közel Istenhez! Tanulj keményen! Vállalj felelősséget - ne kerüld ki!"

basil-rathbone-sherlock-holmes.jpg

Basil Rathbone, mint Sherlock Holmes

Bánatunkra hazánkba kevéssé jutott el, de a briliáns színész Basil Rathbone, egykor frenetikus sikereket ért el kedvencünk bőrébe bújva. Az emberek számára egyértelműen ő volt "maga Sherlock Holmes". (Később Jeremy Brett sok kétséggel vállalta el Holmes szerepét Basil hatalmas hírneve miatt, de aztán ő is felért ehhez a megtisztelő címhez.) Rathbone hegedülni tanult a szerep kedvéért, akár hosszú ideig mozdulatlanul ült, míg megkötött arcán egy álcázási jelenethez kellő maszk. Teljes színészi odaadással megtett mindent a minőségi megformálásért. A mellette Watson-t játszó színésszel, Nigel Bruce-szal igaz barátságot ápolt, akárcsak Sherlock Watson doktorral. Sajnos később Basil képtelen volt lemosni magáról a nyomozó nevét, de legyünk őszinték; valóban zseniálisan hozta a Baker Street-i bűnmegfejtő alakját. Rathbone 1960 táján vendég volt a The Christopher Program című vallásos rádióműsorban. Ott kérdezték meg a hírességet arról, hogy mit tanácsolna a fiataloknak az életben való boldoguláshoz. Basil bölcsen válaszolt:

"1, Tűzz ki magad elé egy nagy és értékes célt!

2, Maradj közel Istenhez!

3, Tölts időt édesanyáddal és édesapáddal!

4, Tanulj keményen!

5, Legyél válogatós abban, mit olvasol, és milyen műsorokat nézel stb.!

6, Követeld a legjobbat!

7, Mutass érdeklődést a tinédzserkori problémák iránt!

8, Légy önmagad!

9, Vállalj felelősséget – ne kerüld ki!

10, Javítsd ötleteid kommunikációjának képességét!

11, Készülj fel egy saját otthonra!"

Nekünk magyar Sherlock Holmes Rajongóknak az otthonunk itt van ezen a kis blogon, de idővel talán majd kibővítjük. Képesek lehetünk rá. ;-) Sherlock Holmes a remény szimbóluma, méltók vagyunk hozzá. Gyerünk Rajongók! Hajrá Magyarország! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása