sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 12. 17:35 - SzerzoiJogvedettTartalom

Martin Freeman-t érdekli a Sherlock folytatása

sherlock-martin-freeman-interju.jpg

Sziasztok! A RadioTimes.com információi szerint ma, szombat este a The Jonathan Ross Show vendége lesz Martin Freeman. Az angol színész ennek kapcsán - nyilván neki feltett kérdésre - sejtelmes nyilatkozatot tett a Sherlock sorozatról. Egyrészt kifejtette, hogy ő szereti a befejezett dolgokat, ám érdekelné mit tartogatna a sorozat jövője, amennyiben felélesztenék. Állítólag jó forgatókönyv esetén nyitott az újabb Sherlock kalandokra. (Az IMDb filmadatbázis szerint három egyéb produkció résztvevője jelenleg.)

Kicsit úgy tűnik az utolsó rész óta eltelt idő jót tett Martin Freeman lelkének, aki korábban azt nyilatkozta nagyon megviselte őt a Sherlock-kal járó népszerűség. (És legyünk őszinték: nemcsak a népszerűség, hanem a gyűlölet cunami is. Felesége a Mary Watson-t játszó Amanda Abbington kapott hideget-meleget, köztük sok életveszélyes fenyegetést. Nyilvánvalóan mindez nem tett jót a házasságuknak és közrejátszhatott válásukban is.)

A helyzet azonban, hogy úgy tűnik a forgatókönyvírók és szereplők mintha régóta nem egyeztetnének a folytatás kapcsán, csak válaszolnak sejtelmesen valami nem határozott dolgot, ha riporteri kérdéssel kerülnek szembe. Márpedig kerülnek, hiszen a sorozat rajongóinak érdeklődése nem hagyott alább: angol, amerikai, német és kínai közösségi oldalakon még mindig nagy és aktív a rajongók tábora.

De hogyan állnak a folytatáshoz a forgatókönyvírók és Benedict Cumberbatch?

Mint hírt adtunk róla Mark Gatiss most Karácsonykor maga lesz Sherlock Holmes a BBC Szimfonikus Zenekarának kíséretében a londoni Barbican Centerben. Itt A Sátán Kutyája előadásban borzolja az idegeket. Míg Steven Moffat új nyomozós sorzatba kezdett Stanley Tucci főszereplésével, ez pedig az Inside Man. Ennek kapcsán Moffat azért persze emlegeti Conan Doyle hősének nevét, hogy nagyobb legyen a nézettség. A rá jellemző szerénységgel kijelentette Sherlock Holmes óta minden nyomozó csak Sherlock másolata, de ő megalkotott egy új detektívet. (Bocsánat Poirot, Charlie Chan és egyéb bűnmegfejtő karakterek meg az őket kitaláló íróik - ezt nem mi mondtuk, hanem Steven Moffat.)

Benedict Cumberbatch meg négy egyéb produkción dolgozik az IMDb filmadatbázis szerint és a BBC Sherlock folytatása továbbra sem szerepel ezen a mérvadó adatbázison. Biztos, hogy még nincs forgatókönyv sem. Moffat és Gatiss idén már mutogattak arra, hogy kéne a stábjuk, Benedict Cumberbatch meg Martin Freeman pedig okkal hivatkozhat arra, hogy alapvető lenne egy jó forgatókönyv. Ráadásul ott vannak az anyagiak meg egyéb gondok, amiket korábban már elemeztünk itt a sherlock.blog.hu-n.

Törés a Sherlock Holmes népszerűségének frontján? Nem-nem.

A magyar Sherlock Holmes rajongóknak úgy tűnhet jó ideje "átok" ül a Sherlock Holmes filmeken illetve Holmes népszerűsítésének továbblendítésén: A BBC Sherlock folytatása nem készül, Robert Downey Jr. mozifilmje meg tervezett tévésorozatai is - úgy látszik - elakadtak, a CBS Elementary (Sherlock és Watson) végetért, míg Will Ferrell Holmes és Watson mozifilmje gyalázatosan szörnyű alkotás lett. Kijött ugyan az Enola Holmes meg az Enola Holmes 2, de a benne szereplő Sherlock Holmes karaktere gyenge s nevén kívül nem sok köze van Conan Doyle híres alakjához. A Doyle-féle sherlockian világtól nagyon elérő The Irregulars sorozatot a Netflix törölte. Ugyanez a  streaming szolgáltatás, a Netflix 2020-ban tervezett egy Sherlock Junior című alkotást, mely a fiatalokat célozta volna meg, ám az is meghiúsult. Néhány cikk jelent meg arról, hogy tervezik és Ehren Kruger forgatókönyvíró, producer fel lett bérelve. A történetben a legendás brit ikon egy boszorkány átka ügyében nyomozott volna, de addig nem jutott a produkció, hogy a szereplőkről vagy az azokat játszó színészekről bejelentést tegyenek.

Ez a megtorppanás azonban átmenetileg csak a filmvilágra jellemző a világhírű detektív kapcsán. A Sherlock Holmes-ról írt könyvek, róla készített játékok és szuvenír tárgyak továbbra is kiadásra kerülnek. Előadásokat tartanak felőle, valamint kiállításokat rendeznek róla. Színházban pedig színdarabként illetve musical-ként idén is reneszánszát éli a londoni bűnüldöző. A jelenleg futó vagy hamarosan következő színpadi előadások kis listája:

1, New York: A Sherlock Carol, Drew McVety főszereplésével
2, London: A Sherlock Carol, Ben Caplan nyomozójával
3, London: A Sátán Kutyája, Mark Gatiss alakításában
4, Egyesült Királyság - turné:
- A Félelem Völgye, Luke Barton főszereplésével
5, Egyesült Királyság - turné:
- A Sátán Kutyája, Colin Baker alakításában
6, Németország - turné:
Sherlock Holmes Next Generation - Das Musical
főszerepben: Ethan Freeman

Mi végezetül most idevarázsolunk két videót. Az első a BBC Sherlock sorozat hangulatát idézi meg, a másik a német Sherlock Holmes Next Generation - Das Musical látványos előadását jeleníti meg:

(A videót klubelnökünk SherlockExtra készítette.) 

Sherlock Holmes Next Generation - Das Musical

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

FORRÁSOK:

1, radiotimes.com/tv/drama/sherlock-return-martin-freeman-script-newsupdate
2, Martin Freeman - imdb.com/name/nm0293509
3, cheatsheet.com cikk: Martin Freeman Once Compared His Time on
‘Sherlock’ to Being in the Beatles
4, thetimes.co.uk cikk: Sherlock’s Mrs Watson,
Amanda Abbington: ‘People wanted me dead’
5, radiotimes.com/tv/drama/steven-moffat-inside-man-sherlock-exclusive-newsupdate
6, Benedict Cumberbatch - imdb.com/name/nm1212722
7, variety.com/2021/tv/news/the-irregulars-canceled-netflix-1234966411
8, whats-on-netflix.com/news/sherlock-junior-movie-in-development-at-netflix
9, radiotimes.com/tv/drama/doctor-who-colin-baker-terry-molloy-reunite-newsupdate

- valamint korábbi posztjaink, például:

 Sherlock Holmes zenével varázsolja el az új generációt - zenés videótúra

ésmark-gatiss-sherlock-holmes.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása