sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. március 24. 05:31 - SzerzoiJogvedettTartalom

Folytatódik a Sherlock sorozat rajongóinak átverése

sherlock-mary-mycroft.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

A Magyar Sherlock Holmes Club egy ideje egyre nehezebb szívvel teszi közzé a BBC Sherlock sorozat híreit. Ezt a "Nesze semmi, fogd meg jól!" információkra értjük az esetleges folytatás kapcsán. Mivel nem vagyunk klikkvadászok a cím után itt a cikk kezdetén is melegében jelezzük, hogy az ügyben most sincs semmi bizonyosság, viszont egy fontos döntést is megoszthatunk Veletek.

Legyünk őszinték a BBC Sherlock utolsó része óta, több, mint fél évtized eltelt, lassan már maga az egész évtized is letelik és csak hitegetésekkel találtuk szembe magunkat. Főleg Steven Moffat forgatókönyvíró részéről, bár mások is igyekeztek valami sejtelmeset, de nem biztosat hadoválni riportereknek, ha a sorozatról kérdezték őket. Talán a legkarakánabb a főszereplő nyomozót játszó Benedict Cumberbatch, aki egy ideje eléggé kiszállt ebből a rajongókat megalázóan hitegető játékból. Viszont úgy hírlik azt elismeri, hogy az irodalmi karakter Sherlock Holmes szerepében népszerűbb volt, mint a Marvel figura Dr. Strange alakjával. Úgy érzi a különc angol detektívvel több emberhez ért el.

sherlock-dr-strange-kep.jpg

Benedict Cumberbatch a MovieWeb képén

Kerek egy hónapja Amanda Abbington a Mary Watson-t alakító színésznő mesélte el a Full Disclosure podcast-nak; a sorozatban milyen jól jött ki, hogy a forgatás idején Martin Freeman szerelme volt, mert emiatt gondoltak rá és ez a nepotizmus segítette őt a szerephez. A nepotizmus a hatalmi pozíciók és a vele járó előnyök (vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben a szakmai szempontok szerint alkalmasabb, felkészültebb, kompetensebb jelentkezőkkel szemben. (Mi magyarok ezt könnyebben letudjuk a "csókos" kifejezéssel.) Amanda telve lehet önbizalomhiánnyal, ha úgy véli más alkalmasabb lett volna a szerepre vagy nem teljesen érti az általa használt szó jelentését. Mindenesetre szép tőle, hogy már nem az őt ért halálos fenyegetések miatt panaszkodik, amiket az LMBTQ-párti rajongóktól kapott egykoron. (Csendben jelezzük: Szerintünk az ilyen agresszív rajongói kirohanások hada vezetett oda -, például a forgatókönyvírók utolsó epizódoknál tapasztalt ötlettelensége mellett -, hogy a készítők elálltak a folytatástól és azóta se tudják miként kezeljék a rajongókat, inkább lebegtetik a folytatás lehetőségét, ha rájuk kérdeznek, bár új részt a hivatalos adatbázison az IMDb-n sosem jelentettek be...!) Reményeink szerint a korábbi fenyegetések kapcsán, már gyógyul vagy teljesen meg is gyógyult Amanda Abbington lelke, aki a Martin Freeman-től való válása után már új párra talált. Természetesen a podcastban Amanda új munkáiról esett főleg szó, így a Sherlock sorozat megint csak egy figyelemfelkeltő cím volt a médiában, semmi több.

Talán Martin Freeman lelkén is gyógyít az idő. A John Watson-t megformáló színész tavaly novemberben utalt rá, hogy érdekelné Sherlock történetének utóélete. (Kapcsolódó link: Martin Freeman-t érdekli a Sherlock folytatása) Mint tudjuk Freeman-t megviselte a sorozattal járó elképesztő népszerűség, ami a Beatles mániára emlékeztette őt, illetve valószínűleg az utolsó szög volt a közös munka, meg az életveszélyes fenyegetések miatti stressz az Amanada Abbington-nal való házasságában. Novemberi interjújában Martin megjegyezte talán tévésorozat helyett egy mozifilm folytatást tudna elképzelni.

A Martin és Amanda nyilatkozatok közt eltelt időben Steven Moffat lengette be, hogy ő írná a forgatókönyvet, ha a BBC Sherlock sztárjai visszatérnének. (Kapcsolódó link: Steven Moffat már könyörög a Sherlock 5-ért) Bejelentése során új produkcióját reklámozta. Talán ez volt a lényege a megszólalásának, amellett, hogy megint Benedict Cumberbatch és Martin Freeman felelősségét hangsúlyozta az elmaradt folytatás okán.mark-gatiss-exceptional.jpg

Mark Gatiss a Saga Exceptional interjújának fotóján

A napokban Mark Gatiss nyilatkozott a Saga Exceptional-nak. Természetesen ő is megemlítette új feladatait, meg azt, hogy a közelmúltban (!) a férje Ian Hallard (színész, író) mellett rájött nem jó mindig gőzerővel dolgozni, néha kell a közös nyaralás is. Mark Gatiss talán próbálja a médiában látszólag a BBC Sherlock kapcsán felmerült gondokat árnyalni és nem csupán Benedict-et és Martin-t hibáztatni. Azt közölte szívesen írna egy nagyvászonú Sherlock filmet (, erre utalt korábban Freeman), de a szereplőket már a Sherlock 4. évadára is elég nehéz volt összeterelni.

Teljesen úgy érezni a rajongók csak hitegetve vannak, azt nehéz elhinni, hogy a sorozat minden alkotója évek óta lázasan dolgozik, és bár szívük vágya Sherlock kalandjainak folytatása, épp azzal nem haladnak. (Közben Mark Gatiss még a híres detektívet is megformálta színpadon A Sátán Kutyája előadásban - ami a BBC oldaláról elérhető volt egy hónapig és ajánlottunk kedves olvasóink figyelmébe.) Igaz, hogy a főszerepet játszó színészeknek vannak előre lekötve munkáik, de azért IMDb szerint sosem évtizedekre előre és megállapodhattak volna folytatásban, ha igazán akarják és addig akár Steven akár Mark már megirhatná a forgatókönyvet. Egy igen találó magyar mondás szerint "Nem akarásnak nyögés a vége". Nagyon úgy tűnik, hogy a BBC Sherlock készítőinek zöme csak nyög és új munkáit népszerűsíti a sorozat nevével. Teszik mindezt már több, mint fél évtizede, a külföldi riporterek lelkes asszisztálásával, akik közül egyik se meri megkérdezni: "Miért néztek (pali)madárnak minket meg a saját rajongóitokat?! Meddig hazudtok még mások szemébe? Meddig hitegettek másokat a folytatással?"

Sherlock cikkek kereszttel

sherlock-sirkove.jpg

A Magyar Sherlock Holmes Club tényleg fájlalja, hogy értelmesebb tartalmak helyett gyakran semmitmondó híreket kell megosztania a Sherlock Holmes filmek kapcsán - ide értve már a hasonló cipőben járó Robert Downey Jr.-os Sherlock Holmes feldolgozást is. Sokat gondolkodtunk arról, hogy Amanda "hatalmas" mondandójáról vagy Mark Gatiss újabb vaktöltény sütögetéséről egyáltalán írjunk-e, adjunk-e teret a blogon újra ilyesminek.

Úgy döntöttünk kicsit "eltemetjük" a rajongóetető aljasságokat. Mi többről szeretnénk szólni és úgy döntöttünk egyéb posztjainkban tartjuk a ránk jellemző színvonalat, mivel azonban az ilyen lagymatag híreket is többen szeretik, ezért rájuk tekintettel ezentúl is teret adunk nekik. Viszont a jövőben akár BBC Sherlock, akár Robert Downey Jr.-os semmitmondó hírt kell megosztanunk a címében + (kereszt) jellel jelöljük, hogy a poszt halott hírről szól. Reményeink szerint a + jeles figyelmeztetéssel azon kedves olvasóinknak sporolunk meg időt és bosszúságot, akiket ezek a "Nesze semmi, fogd meg jól!" információk nem érdekelnek vagy csak felhergelnek.

Vállaljuk ezt akkor is, ha a döntésünk az olvasottsági időnk csökkenéséhez vezet vagy ha egyesek ezek után gyávának "mások akaratának meghajlónak" bélyegeznek minket. Senki se kért arra minket, hogy ezeket a híreket miként kezeljük, magunk döntöttünk így, mert az ilyen semmi hírmorzsák tudjuk egyeseket okkal irritálhatnak. Célunk olvasóink kikapcsolódásának, sherlockian örömének fejlesztése, nem pedig rossz érzések keltése s fokozása egyes követőinkben.

Egy kis blog is médiatermék, ami felelősséggel tartozik olvasói felé és úgy véljük ezzel a döntéssél tudunk egyaránt kedvezni az ilyen híreket kedvelő és elutasító olvasóink számára. Hisz a + jel meglátása után minden kedves olvasónk el tudja dönteni akar-e ilyen hírre időt fordítani vagy nem.

Tesszük mindezt akkor, mikor már jóval korábban jeleztük március végéig nem vállalunk újabb médiaszereplést és ezt sajnos május végéig kitoljuk a Kárászy Szilvia művésznő elvesztése miatti gyász meg tisztelet okán. Később pedig a nyár nem biztos, hogy megfelel ilyen lehetőségekre nekünk. - Meglépjük akkor, mikor ősszel szeretnénk rendezvényen fogadni a Sherlock Holmes rajongókat és szívből örülnénk, ha sokan lennénk. Nagy kihívás lesz nekünk, mert évekig külföldre dolgoztunk sherlockian ügyekben és hazánkban teljesen újra kell kezdeni mindent, amúgy sem könnyű körülmények között.

Viszont azt a félreérthető látszatot sem szeretnénk kelteni, hogy akár a BBC Sherlock, akár a Robert Downey Jr.-os filmek folytatásában biznánk, hiszen már elvesztettük effelől minden reményünket. (Amennyiben a brit vagy az amerikai Sherlock produkciók készítői ránk cáfolnak örömmel közzétesszük a híreket.)

Tesszük ezt a jövőbeli cikkjelölést akkor, mikor a külföldi vagy a magyar médiában ilyen jelzés alkalmazása nem szokás. Talán döntésünk miatt elvesztünk olvasókat (, hisz közöltünk már nem bizunk folytatásokban. Az ilyen kedves olvasóinknak köszönjük az eddigi figyelmet), ám reméljük, hogy akik eddig is igazán kedveltek minket megértik elveinket és mellettünk maradnak.

Sherlock: Hősök nem léteznek (zenés, beszédes rajongói Youtube videó)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

FORRÁSOK:
1, Blogunk a sherlock.blog.hu korábbi posztjai
2, MovieWeb (movieweb.com) - 2022:
Benedict Cumberbatch Says Sherlock Has a More Successful Reach Than Doctor Strange
3, Mail Online (dailymail.co.uk) - 2014:
Sherlock actress Amanda Abbington tells of death threats from jealous fanatics when announced as Dr Watson's wife
4, Deadline Hollywood (deadline.com) -2023:
‘Sherlock’ Star Amanda Abbington Says “Nepotism” Helped Her Land Role In BBC Drama
5, Saga Exceptional (exceptional.com) - 2023:
Mark Gatiss: “I’d love to make a Sherlock film for the big screen”
6, Sherlock | Heroes don't exist - Tribute (YouTube video by Adisa)

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása