sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. május 03. 07:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

Émile Jean Horace Vernet

, avagy Sherlock Holmes legendás rokona

horace-vernet.png

Sziasztok!

1855-ben a képünkön látható francia festő önálló termet kapott a párizsi világkiállításon, ahol műveivel elnyerte a világkiállítás aranyérmét.  És ha már érmek, erről a művészről már életében készültek érmék,  ki lett tünetve a Becsületrend főtiszti keresztjével és alkotásait még Angliában is bemutatták. Nem csoda hát, hogy tudott felőle a világhírű író Arthur Conan Doyle is, tisztában volt vele ki az a Emile Jean Horace Vernet.

Május 06-án (hétfőn) Végvári Zsófia festményszakértő tart nekünk előadást festményekről. Mint említettük Sherlock Holmes számos alkalommal nyomozott festmények után, főleg a róla szóló feldolgozásokban. Jeremy Brett "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatában a detektív Mona Lisa után kutat, míg a spanyolok egyik musicel-je a "Sherlock Holmes y el cuadro mágico" (Sherlock Holmes és a varázsfestmény) már elnyerte "A legjobb családi musical" és a "Musical Theatre díj"-akat. ( Az előadásról korábban itt számoltunk be: Sherlock Holmes 3D-ben és 4D-ben )

Ám Sherlock Holmes-nak szorosabb kapcsolata is van a festmények világával, hiszen vérében volt a művészet. "A görög tolmács" című novellában, mikor arról vitatkozik Watson-nal, hogy az ember tulajdonságai milyen mértékben múlik az öröklésen vagy a neveltetésen, egyszer csak így szól:

" - Bizonyos mértékig - felelte Holmes elgondolkozva. - Az őseim  vidéki földbirtokosok voltak, úgy éltek, ahogy a földbirtokosok szoktak. Mégis nekik köszönhetem, hogy ezek felé a dolgok felé fordultam, talán elsősorban a nagyanyámnak, aki Vernet-nek a híres francia festőnek volt a húga. "

Most szeretnénk két szép összeállítást bemutatni a tragikus sorsú Emile Jean Horace Vernet alkotásaiból. Az első egy zenés videó, a másik pedig egy csodálatos művészeti képgaléria a festő neves műveiről:

Képgaléria: meisterdrucke.hu - Emile Jean Horace Vernet

Rövid kis művészeti posztunk végéhez érkeztünk, de jószívvel arra biztatjuk a kíváncsi elméket, hogy merjenek a legendás festő festményei és az élete után "nyomozni", mert érdekességekre lelhetnek.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: A fejlécben Emile Jean Horace Vernet önarcképe látható.

Bonnie MacBird neves sherlockian hazánkban is megjelent Sherlock Holmes könyvének címe: Vérében a művészet.

KÖZELGŐ ELŐADÁSAINK: 

2024. május 06. (hétfő) 17:00 - Budapest, Deák Ferenc Könyvtár:

festmenyhamisito-eloadas.png

Végvári Zsófia - a médiából jól ismert - festményvizsgálati szakértő, a Festményvizsgálati Labor vezetőjének előadása a festmények bevizsgálásáról

2024. május 15. (szerda) 17:00 - Budapest, Deák Ferenc Könyvtár:

detektives-eloadas.jpg

Dr. Szomor Sándor  címzetes rendőr ezredes, kriminalisztikai szakjogász képzésbe meghívott egyetemi oktató előadása a "Legendás detektívek"-ről

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása