sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 20. 07:46 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes visszatér - hiszen a rajongók által mindig népszerű

visszater-sherlock.jpg

Kedves Olvasóink!

Hazánkban úgy tűnhet, hogy Sherlock Holmes kapcsán csillapodott kedvenc detektívünk népszerűsége, szerencsére ez külföldön sosincs így. Ott a rajongók összetartanak, illetve temérdek könyv és színpadi előadás készült legendás nyomozónkról, valamint tervbe van véve a jövő év(ek)re is. Rajongói miatt tehát Sherlock folyamatosan visszatér.

A napokban a Toronto Public Library (Torontói Közkönyvtár) keleti oldalán a Sherlock Sétányon, a zseniális bűnüldözőt bemutató falfestmények jelentek meg a bibliotéka és utcai művészek jóvoltából. A könyvtár folyamatosan dolgozik nagyobb, hasznos közösségi tér létrehozásán. A hosszan, számos alkotást felsorakoztató falra festett tárlat a helyi StreetARToronto (StART) programjának révén valosult meg. Legjellegzetesebb az a festmény, ahol bűnmegfejtőnk felemeli híres vadászsapkáját. Nagy örümünkre hősünk kitalálója Sir Arthur Conan Doyle neve említve van a sétányon, de még Sherlock Holmes idézettel is lehet találkozni. - A Toronto Public Library már eddig is nagyra becsült volt külföldi sherlockianok körében (, hiszen bőséges Doyle és Holmes gyűjteménye fantasztikus), ám most sikerült hírnevét tovább emelnie.

toronto-sherlock-holmes-walk.jpg

Most pedig vegyük sorra azon egyéb rajongói kezdeményezések közül párat, melyek a Baker Street-i pipás tanácsadó detektív imádóihoz köthető. Haladjunk a színészekkel a fejlécünk képeinek sorrendjében:

visszater-sherlock.jpg

BENEDICT CUMBERBATCH - Sherlock 5. a Ryhmin Films-től

Manapság sokan azt hiszik elég egy videót feltenni a YouTube-ra és óriási népszerűségre lehet szert tenni. Ez azért így nem igaz, mert a nagy nézettséghez sokminden kell. Sajnos nem jött össze egy két éve megjelenő, színvonalas alkotásnak, ami a BBC Sherlock szellemében új történettel állt elő, ez pedig "The Woman" (, azaz "A Nő") kalandja. Bár rejtélyfejtőnk szerepében nem Benedict Cumberbatch látható, ő csak inspirálta, ám a készítők mégis tökéletesen hozták a BBC sorozat hangulatát, izgalmát és kezdeti kiváló színvonalát. 7 perc csoda azoknak, akik teljesen Sherlocked-ek: 

ROBERT DOWNEY JR. - SHERLOCK HOLMES 3. P.m VonApple-től

P.m VonApple francia illusztrátor lenyűgöző képekkel állt elő, melyek tökéletesen visszahozzák a Guy Ritchie által rendezett Sherlock Holmes filmek hangulatát. Kinek ne lenne kedves így látni Robert Downey Jr.-t vagy Jude Law-t?

sh3-rdj.jpg

sh3-jl.jpg

Káprázatos. Köszönet P.m VonApple-nek.

bafta-4-jb.jpg

JEREMY BRETT - BAFTA 4 JB

Sok éve rajongói kezdeményezésre indult el a BAFTA 4 JEREMY BRETT, mivel úgy vélték a csodálatos brit színművész is megérdemelne egy BAFTA-díjat, mely a legrangosabb elismerés az angol színészvilág berkeiben. A BAFTA-díj nem más, mint a British Academy of Film and Television Arts („Brit Filmakadémia”, pontosabban „Brit Film- és Televíziós Akadémia”) rangos kitüntetése.

A Brett-ről szőtt tervnek egy ideig saját honlapja volt bafta4jb.com címmel és online petíciót indítottak, melyeket számos híresség is aláírt, köztük Stephen Fry, vagy a Brett főszereplésével készült "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatot kitaláló, majd megvalósító producer Michael Cox.

Nem tagadjuk, hogy egykor a petíciót első klubelnökünk Tahi Tóth László színész, aki Jeremy magyar hangja volt, illetve jelenlegi klubelnökünk SherlockExtra is boldogan aláírta. Sajnos azonban a minket fellelkesítők eltitkolták előlünk azt az igen fontos információt, hogy a BAFTA szabályai szerint, csak olyan jelölt vehető számba az elismerésért, aki még él. Brett pedig már rég elhunyt mikor jelölését kezdeményezték. A rajongók nyomására a BAFTA újra jelezte, hogy szabályai nem engedik halott művész elismerését és úgy véljük joguk van tartani magukat saját, már hagyománynak számító, hivatalos szabályzatukhoz. A BAFTA szerint káoszt okozna, ha ugyanazon kategóriákban utólag már nem élő színészeket és igen régi műveket is ajánlanának az élő előadók meg az adott évben aktuális alkotások mellé - mi ezt beláttuk, elfogadjuk.

Jeremy Brett rajongói közül azóta is többen sértődötten emlegetik a tehetséges, fiatal színész Heath Ledger nevét... Hiszen ő halála után kapta meg a díjat, ám ennyi felemlegetése, még csak féligazság...

health-ledger.jpg

Heath Ledger ugyanis még élt, mikor az elismerésre jelölték, így megfelelt a BAFTA szabályzatának, az viszont nagyon tragikus, hogy korai halála miatt a díjat már sosem vehette át. Ő nem a jelölést és díj elnyerését, hanem csak a díjkiosztó ceremóniát nem élte meg.

Szomorúan jegyezzük meg, hogy bár online aláírással számos tehetős színész vagy egyéb közszereplő támogatta Jeremy Brett BAFTA-díját, ám miután ez nem sikerült, nem fogtak össze sem ők, sem - a velünk ellentétben bevételekkel rendelkező - külföldi Sherlock Holmes Társaságok, hogy akár saját díjat alapítsanak és kitüntessék azt a színészt, aki, mint a sherlockian szólás járja: "meghatározta Sherlock Holmes-t", ám különleges meg heroikus alakításáért soha egyetlen díjban sem részesült.

SherlockExtra: Jeremy Brett BAFTA-díjat nyer (fiktív, rajongói videók)

Mi most próbáljuk vigasztani Brett magyar kedvelőit, hiszen jelenleg is tárgyalunk egy külföldi művésszel, aki fantasztikus rajzokat készít Jeremy legendás detektívéről. Művein még dolgozik, de amint lehet közzétesszük őket. Nem ígérjük biztosra, hisz nem csak rajtunk múlik, ám igyekszünk és ígérjük megtesszük, amit lehet.

Hamarosan hozzuk Nektek Sváb József grafikusművész 2024-es Jeremy Brett naptárait és Sherlock Holmes Club üdvözlőlapjait is, melyek ingyen letölthetőek lesznek, akárcsak az eddigiek.

cbs-elementary-clyde-fans.jpg

JONNY LEE MILLER - és a Clyde rajongók

Külföldön igen sok rajongója van a CBS detektívsorozatának, az Elementary-nak (, magyar címén: "Sherlock és Watson"). A főszereplő Jonny Lee Miller 2014-ben MENSA tagságot is kapott alakításáért, vagyis kedvelői beválasztották a kiemelkedő intelligenciájú emberek társaságába. A MENSA tagsághoz IQ teszt szükséges, ugyanakkor a társaság vezetői is megítélhetik, Miller esetében ez az utóbbi történt.

Szintén sokan szeretik a briliáns nyomozó társát, Joan Watson-t, akit Lucy Liu formált meg kiválóan. A különleges sorozat saját Sherlock Holmes történeteket mondhat magáénak, illetve azt az érdemet, hogy 154 részével képernyőn a világ legtöbb epizódot tartalmazó Sherlock Holmes sorozata.

Külön nagy dicséretet érdemel Rajkai Zoltán, Kökényessy Ági és a többi szinkronszereplő zseniális munkája. (Sherlock hamis apjaként, Tahi Tóth László is közreműködött az alkotásban némileg.)

Érdekesség, hogy a sorozat kedvelői közt megjelentek a Clyde rajongók, akik Sherlock teknőcét imádják. Főleg rajzok készülnek a páncélos állatkáról, de akár vicceskés videók is: 

Rajzaikban a fan-ok gyakran zöldre festik Clyde-ot, elfeledve, hogy a képernyőn barna, na, dehát a Sherlock Holmes rajongóknak sem kell tökéletesnek lenniük.

Mivel nagyon aranyos megemlítjük, hogy a sorozat az eredeti Kánon egy teknőcös utalását teszi Clyde-dal szebbé. A Görög Tolmács eseténél ugyanis Conan Doyle novellájában Sherlock Holmes bátyjáról Mycroft-ról megtudjuk: tubákját egy teknőcpáncélos dobozban tartja. Ezzel szemben a sorozatban a páncéllal felvértezett béka él, és gyakran a nyomozó segítségére szolgál.

SHERLOCK HOLMES MUSEUM és a Portsmouth-i kétségek

portsmouth-museum.jpg

A képen látható szerény épület egy kisebb hivatal volt Portsmouth városában. A városban, ahol Arthur Conan Dolye élt egy ideig, ráadásul itt kezdett neki Sherlock Holmes történeteinek. A helyi önkormányzat viszont vagy bontaná az épületet és új lakásokat alakítana ki a helyére, vagy felújítással adna teret új otthonoknak. A lakosság egy része azonban Sherlock Holmes Múzeumot szeretne ide. Petíciót írt alá több, mint ezer ottani lakos, majd mások is csatlakoztak ehhez a szándékhoz. 2021-ben maga Stephen Fry szintén aláírta, ezzel támogatta az ügyet, erről akkor magyar sajtóhírek is beszámoltak.

stephen-fry-mycroft-movie.jpg

Szakértők megvizsgálták a lehetőségeket, ám - a Sherlock Holmes Magazine pár órája közzétett hírei szerint - nem tartják megvalósíthatónak az elképzelést. A hely egy múzeum várt nagy forgalmához képest rosszul megközelíthető. Az épületet pedig jóval olcsóbb lenne lebontani, esetleg lakásokká alakíttatni, mint múzeummá. Komoly gyűjteménynek helyet adni pedig túl kicsi.

A sherlockian kiállítótérért lelkesedők azt szeretnék, ha a híres gyűjtő Richard Lancelyn Green legendás Sherlock Holmes kollekciója itt kapna helyet. Mi azonban úgy véljük, hogy Green hagyatéka jelenleg igen jó helyen van a Portsmouth History Center-ben (Portsmouth Történeti Központban) s a helyi könyvtárban. A páratlan hagyatékot könyvtárosok felügyelik és a gondozását felelős bizottság vezetője mindig egy irodalomban jártas, nagytudású professzor, aki szívén-lelkén viseli az örökség sorsát. Úgy véljük ez Conan Doyle-hoz, népszerű teremtményéhez, meg Richard Lancelyn Green-hez is méltó.

Jelenleg Portsmouth-ban kétségesnek tűnik lesz-e Sherlock Holmes Múzeum. Ha mégsem jön össze ezen rajongói terv, akkor sem kell a helyieknek aggódni, hiszen csodálatos sherlockian kincseik vannak már így is. Azzal a büszkeséget jelentő kötődéssel együtt, hogy Arthur Conan Doyle náluk teremtette meg a világhírű detektívet.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása