sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. október 04. 08:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

Aljas játszma Benedict Cumberbatch és a Sherlock rajongók ellen

avagy a rózsaszín tanulmánytól a véres játszmáig

Figyelem: +os hír

aljas-jatszma.jpg

Kedves Sherlock Rajongók!

Akár szereti vagy csak részben kedveli, esetleg nem szívleli valaki a BBC Sherlock sorozatát, az akkor is kétségtelen, hogy világhírű lett. A magyar média már nem foglalkozik vele (, ahogy figyelmen kívül hagyja a klasszikus Holmes mítoszának újabb reneszánszát is, mely világszerte tombol), de külföldön még óriási a várakozás egy új epizód iránt a rajongók körében, erről beszédesen árulkodik a közösségi média több platformja, melyeken napi szinten számos poszt születik felőle. Vannak rajongók, akiknek szokásuk, hogy aktuális hangulatukat egy-egy a sorozatból vett képpel fejezik ki, míg mások rajzokat készítenek a szereplőkről vagy csak leírják kedvesen meg haragosan mennyire hiányzik nekik Sherlock és John, illetve azt jelzik újra elkezdték nézni az eddigi részeket. (Külföldön a sorozat virágkorát éli steam csatornákon.)

sexy-bbc-sherlock.png

Mi mikor annak idején megnéztük a BBC Sherlock első - amúgy izgalmas - A rózsaszín tanulmány című epizódját, nagyon elcsodálkoztunk. Számos sherlockian utalás mellett ugyanis kaptunk egy agresszív, bunkó Sherlock Holmes-ot, mely igen távolt állt Conan Doyle angol úriemberétől. Nos, de csavaros volt a történet és mikor a forgatókönyvírók Steven Moffat és Mark Gatiss a felháborodás lecsitítására gyorsan leszögezték a sajtóban, hogy a mai modern világban hősük egy kegyetlen világban él, nem csoda, hogy durva figura, ám ahogy halad a történet felveszi a Doyle-féle jellemvonásokat, na akkor boldogabban faltuk a folytatást. (Már tudjuk: Sherlock mégsem vette fel az említett tulajdonságokat, egy érzelmes, szinte manipulálható valaki lett, meg ok nélkül gyilkossá is vált, mikor lelőtte a már elfogott Charles Augustus Milverton-t, akivel, tekintve, hogy ő egy zseni simán elbánt volna egyedül vagy a bátyjával, az angol kormánnyal felérő Mycroft Holmes-szal együtt.) Nem tetszett nekünk, hogy Mark Gatiss azt nyilatkozta Benedict Cumberbatch az első szexi Sherlock Holmes. Egyrészt azért, mert Doyle sosem a fizikai vonzerejét akarta nyomozójának hangsúlyozni, hanem az eszét, ezért nem is teremtette adonisznak. Kétségtelen ugyan, hogy Holmes mégis már első illusztrátora Sidney Paget és a rajongók szemében megszépült az iránta érzett szeretet miatt, így idővel számtalan jóképű férfi játszotta őt (Jeremy Brett, Roger Moore, Basil Rathbone, Richard Roxburgh és hosszan sorolhatnánk). Tehát Sherlock Holmes sármos férfi az emberek szemében. Másrészt, ezt elfogadva is tisztességtelen a nyilatkozat, a korábbi jóképű színészekkel és az őket kiválogató alkotókkal szemben. Harmadrészt pedig, marketing szempontból is hibás, mivel az 1950-es '60-as években Peter Cushing színésznek voltak félelmei amiatt, mert a filmstúdió szexi Sherlock Holmes-ként hirdette a filmjeit, így Benedict Cumberbatch ilyen szempontból sem lehetett a legendás detektív első szexi ábrázolása. Tekintve, hogy Mark Gatiss nagy sherlockian, aki igen erős kapcsolatban van a Londoni Sherlock Holmes Társasággal illetve több dokumentumfilmben és interjúban szerepelt a klasszikus nyomozó kapcsán, hát erősen kizártnak tartjuk ne tudta volna, hogy állítása erősen sántít. De megértettük, hogy reklámozni akarták a készítők az alkotást, szóval lenyeltünk mindent, bár számunkra sosem jelent jót, ha valami hazugságokkal kezd.

Az élet hazugságairól levont tapasztalataink sajnos itt is igazolták magukat. Bár a BBC Sherlock színvonala a 2. évad után jelentősen zuhant, azért sokan mai napig hiába várják a folytatást, hisz 2017 óta nem forog a kamera ezügyben. Kerek 7 esztendeje, mely már jóval több azoknál a hosszú szüneteknél is, amiket az évadok készítése közt kihagytak az alkotók.... Moffat és Gatiss azonban megtanította nekünk, hogy a "the game is on", vagyis a "játszma folyamatban" van állítás még mindig igaz az alkotásukra. Igaz nem kreatív munka, például forgatókönyvírás vagy szereplőválogatás terén, hanem egy aljas játszma formájában, amit Benedict Cumberbatch meg a rajongók ellen folytatnak.

sue-vertue.png

Három napja Moffat felesége, a szintén a sorozat felett "bábáskodó" Sue Vertue producernő kijelentése robbant be a netre: 

„ Szeretjük ezt a sorozatot, és van jövője. Egy nap. Talán. Ha mindenki akarja. ” - mondta Vertue a Deadline-nak a kék szőnyegen az Amazon Prime Video Trailblazers rendezvényén Londonban. „ Még mindig megvan a díszlet valahol a raktárban, ami valószínűleg rohad, hogy őszinte legyek. ” - tette hozzá. „ Csak az a kérdés, hogy mindenki összehangolódjon, és a színészek is akarják megcsinálni. ”

Na, ez is ez szép semmitmondó nyilatkozat. Gyakorlatilag ígérgetés, semmi konkrétum. A BBC Sherlock kezdte, de jó ideje ez a helyzet a Robert Downey Jr. féle Sherlock Holmes mozifilmek folytatásával is, ahol Robert felesége, a szintén producer Susan Downey hinteget el ilyeneket a médiában. Azonban ahogy két magyar mondás tartja: " Nem akarásnak nyögés a vége " vagy " Nesze semmi, fogd meg jól ". Nagyon elegünk lett ezekből a semmiségekből, de tudjuk, hogy vannak akik ezekre az apró jelzésekre is kíváncsiak. Így 2023 márciusától kezdve + jellel látjuk el ezeket a híreket, hogy akit viszont nem érdekel az ilyen az kihagyhatja olvasásukat a blogunkon. Kevés online felület ilyen korrekt, ám számunkra fontosak az olvasóink igényei, így megtesszük ezt a figyelmeztetést, akkor is, ha bizonyos posztjainkra kevesebb kattintás jut.

Szeretünk friss hírekkel szolgálni kedvenc bűnmegfejtőnk és a róla készült filmipari termékek kapcsán, ám most pár napot vártunk Sue Vertue fenti nyilatkozatának közlésével... mert átgondoltuk ezt a cikket.

Míg a Deadline a Sue Vertue, a „Sherlock” producere szerint Benedict Cumberbatch márkájának „van jövője”, miután a társalkotó Mark Gatiss felvetette a reményeket a filmmel kapcsolatban és az Independent A Sherlock producere szerint Benedict Cumberbatch sorozat visszatér - egy feltétellel ... A Deadline által először nyilvánosságra hozott megállapodás értelmében a stúdió visszatér kamu címekkel közölték ezt a pár soros semmiséget, addig mi megírjuk a saját őszinte véleményünket:

Szomorúan tapasztaltuk, hogy Steven Moffat és Mark Gatiss után Sue Vertue is nyilvánosan bekapcsolódott azok táborába, ami a médián keresztül kíván nyomást helyezni Benedict Cumberbatch-re és esetleg Martin Freeman-re is.

Cumberbatch a Sherlock folytatása kapcsán korábban kijelentette; neki jó forgatókönyv kell, hogy egy szerepet elvállaljon. Valóban igaza van, hisz nehéz véleményt alkotni egy olyan épületről vagy beköltözni egy olyan házba, ami még el sem készült. A korábbi részeknél is forgatókönyv olvasással és azok próbáival kezdte a Sherlock-ot. Márpedig egyértelmű, hogy a sorozat folytatásához nem készült új forgatókönyv, ezt maga Moffat vagy Gattis is nyilvánosan bevallja. Az is lehet az utolsó évadok szintjét Benedict már méltatlannak érezte színészi tehetségéhez. Meglehet, hogy családfőként, 3 gyermekes apaként, akinek el kell tartani a családját, már nem hajol le olyan szerepért, ami nem hoz neki kellő bevételt. Az is lehet megunta a Baker Street-i vagány szerepét és karrierjében új kihívásokra vágyik. Lehet az új részek gátja, hogy saját és Martin szakmai kapcsolata tényleg borzalmasan elmérgesedett a forgatások közt. Lehet, hogy mindez együtt vagy más ok játszik közre abban, hogy Benedict Cumberbatch bizony kicsit sem iparkodik felvenni a Sherlock sapkát. Igazából mindegy mi tartja őt vissza, mert, mint minden embernek neki is joga van nem elvállani egy olyan munkát, amit a háta közepére sem kíván. Bármiért nem nyomoz tovább az ikonikus hős alakjában, ahhoz minden joga megvan, ahogy ahhoz is, hogy döntését tudomásul vegyék és tiszteletben tartsák, főleg a nyilvánosság előtt. Saját életéről, cselekedeiteiről neki van joga dönteni. Mindegy kedélyes volt-e a forgatási munka, azért azt se feledjük, hogy Cumberbatch vagyonokat keresett támadóinak, akiknek a korábbinál nagyobb hírnevet is hozott. Engedtessék meg annyi számára, hogy elismerjék már megtette, amit kellett.

(Csendben jegyezzük meg, hogy ahogy a rajongók felé, úgy talán Benedict Cumberbatch felé sem biztos, hogy korrektek voltak a producerek a vele kötött megállapodások során.)

A Moffat, Gatiss és már Sue Vertue által ráhelyezett tudatos médianyomás aljas játszma vele, meg a hitegetett rajongókkal szemben egyaránt. Főleg úgy, hogy Benedict ha Martin Freeman-ről nem is, de Steven, Mark és Sue kapcsán mindig tisztelettel, pozitívan nyilatkozott.

Sajnos manapság indulatos, agresszív világban élünk. Bármikor lehet elborult rajongó, aki szörnyű tettre szánja el magát. Sajnos öltek már meg hírességet rajongók, azért, mert úgy érezték csalódtak. A BBC Sherlock egy rózsaszín tanulmánynak indult, de jó lenne ha befejeződne ez a médiahiszti, mielőtt véres játékká válna a résztvevőkkel szemben. Ugyanis a sok éves hitegetés csak egyre nagyobb csalódásokat generál. Cumberbatch otthonába tavaly már késsel betört és rongált egy elmebeteg. Akár a Sherlock miatt tette, akár nem, most jó lenne ha megállna ez a játszma, ami folyamatban van, mielőtt nagyobb baj lesz belőle. A sorozat rajongói egyre elkeseredettebbek, amit jól jelez az internet, de a fan-ok érthetően képtelenek feldolgozni magukban az esetet, amíg nincs biztos információjuk.

Pontot kéne tenni az ügy végére és nyíltan felvállalni lesz-e folytatás vagy nem. Esetleg a producerek közölhetnének annyit újságírói kérdésekre, hogy nem nyilatkoznak, még az is korrektebb lenne. Amíg ezek egyike sem történik meg, addig ez egy embertelen és végtelenül aljas játszma, mégha az említett producereknek nem sül le a bőr a képükről, a külföldi sajtó pedig szívesen asszisztál ehhez, akkor is. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

SZERDAI INGYENES ELŐADÁSUNK A DEÁK FERENC KÖNYVTÁRBAN:

szomor-sandor-detektivtortenelem.png

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása