sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. január 07. 23:24 - SzerzoiJogvedettTartalom

Cumberbatch tortával ünnepelte a Sherlock Holmes Magazine a híres detektív 170. születésnapját

és idén 40 esztendős Jeremy Brett legendás sorozata

sherlock-magazin-170.jpg

Sziasztok!

Mi tegnap, január 6-án, egy hosszabb posztban (Larry Hagman által "A világ leghíresebb detektíve visszatér"), míg mások képekkel és rájuk adott like-okkal vagy jó kívánság kommentekkel ünnepelték Sherlock Holmes 170. születésnapját az interneten. Ugyan a hazai médiát nem hozta lázba az esemény, bár a Blog.hu-nak köszönhetően a cikkünk az Index.hu címlapjára került (, amiért hálás köszönetünk), mégis azért a külföldi közösségi oldalak tele vannak a világhírű detektív képeivel. Mondhatni Holmes a maga jellegzetes, eszes, ám nem agresszív módján újra visszavágott: Megölhette egykor Conan Doyle, kitörölheti jövőbeli Watson sorozatából a CBS, ő akkor is makacsul él és virul, ráadásul kitörölhetetlen rajongói szívéből, már 137 esztendeje.

Ugyan a logikus gondolkodású londoni nyomozó nem hisz és sosem hitt a természetfeletti jelenségekben, amit ez az irodalmi alak elért mégis varázslatos. Földünk egyik legnagyobb hatású remekműve, aki művészetekre, történelemre és tudományokra gyakorolt hatása mellett, csakis érte jött létre a világon az első modern rajongói közösség fanfiction kultúrára törekedve. Sherlock Holmes nélkül nem "született" volna meg William Murdoch vagy Monk nyomozó, sem Doktor House vagy Batman.

2024 nem csupán Sherlock Holmes 170. születésnapja miatt jelentős. Idén 40 esztendős évfordulóját ünnepli Jeremy Brett " Sherlock Holmes kalandjai " sorozata. Mely a legtovább - és esetenkénti módosítások mellett is - a legpontosabban követte Conan Doyle történeteit a Baker Street-i nyomozóról, köszönhetően Michael Cox producernek és Jeremy Brett-nek. Ennek a 40 esztendős jubileumnak tiszteletére tavaly a Sherlock Holmes Magazine szavazást hirdetett, melyről októberben számoltunk be: Szavazz Te is a kedvenc Jeremy Brett epizódodra! (- a voksolás még posztunk publikálásakor is aktív. Tehát még mindig lehet szavazni.)

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a csodálatos Granada sorozatban a zseniális tanácsadó detektív magyar hangja, ötletgazdánk és első klubelnökünk a Kossuth-díjas színművész, Tahi Tóth László volt:

(A videót jelenlegi klubelnökünk SherlockExtra készítette.)

Természetesen a 170. szülinap alkalmából nagy boldogan néztük át a rajongói megemlékezéseket. Nálunk ugyan nincs "napi cuki rovat", és nem is lesz (!), de a cukiságmérőt kiakasztotta a Sherlock Holmes Magazine tortás képe. Ezen Benedict Cumberbatch detekítve jelezte a jeles évfordulót:

cumberbatch-cake-sh-magazine.jpg

A kép forrása: X (egykori Twitter) oldal; Sherlock Holmes Magazine @HolmesMagazine

Márcsak azért is kedves szívünknek, mert saját BBC Sherlock-os kulcstartóink stílusára emlékeztet minket:

cumberbatch-kulcstarto.jpg

Mi a tanulság? Sherlock élt, él és élni fog. Örökifjú és örökéletű karakter az emberiség történelmében.

Még sok-sok évet Sherlock Holmes! Rajongóinak pedig számtalan izgalmas sherlockian élményt!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása