sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. január 26. 20:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

BBC Sherlock sorozat - 5. évad, folytatás érkezik?

bbc-sherlock-sorozat-folytatas.png

Mai új hír a bbc.com szerint, hogy a BBC több jogot is eladott más szolgáltatóknak, a Sherlock sorozat kapcsán. Ezekkel az eladásokkal ugyan a BBC nem mondott le kizárólagos jogairól, hanem úgynevezett SVOD és FVOD jogokat értékesített az Amazon Prime Video, a Tencent Video, és más országok egyéb tartalomszolgáltatói felé. Sok rajongó most azt hiszi mindezzel az a terv, hogy a más csatornákon való bemutatás újra visszafrissíti a sorozatról őrzött emlékeket, és megágyaz az esetleges folytatásnak, a várva-várt 5. évadnak.

Viszont önmagában ez a kis hír, még nem feltétlen jelenti azt, amire a rajongók gondolnak. Előfordulhat az is, hogy a BBC még az utolsó bőrt is lehúzza a sorozatról. Amúgy a BBC nem csak a Sherlock kapcsán kötött most üzleteket, a tévécsatornák csomagokban szokták a sorozatokat adni-venni. Maga a tévétársaság oldalán arra van utalás, hogy a sorozatot továbbra is nemzetközi szinten akarják tartani az eddig elkészült epizódokkal, hogy a rajongók továbbra is hozzáférjenek Sherlock és John kalandjaihoz.

Fontos figyelembe venni, hogy se a forgatókönyvírók (Steven Moffat vagy Mark Gatiss), se a BBC, illetve a készítő  Hartswood Films, meg egyik szereplő se tett még hivatalos bejelentést a folytatásról. Ennek ellenére idén is megjelentek külföldön az 5. évadról szóló, találgatós cikkek, valójában konkrétumok nélkül. 

Nekünk sincsenek bennfentes információnk, de próbáljuk meg a felmerülő gondolatok és Kánonbeli tények, meg filmes tudnivalók mentén összeszedni információkat:

- A MELEG LOBBI:

Sajnos külföldön és hazánkban is nagyon elterjedt az az álhír, hogy Sherlock Holmes és John Watson szerelmespárt alkotnak. Conan Doyle egyáltalán nem szerelmespárnak, hanem jó barátoknak teremtette két híres karakterét. Doyle kétszer nősült, öt gyermeke volt. Életében ismert olyan okos férfit, akivel cimborák lettek, és mikor a barát bevallotta neki, hogy ő a saját neméhez vonzódik, Conan Doyle ezt nem helyeselte. Továbbra is megtartotta a barátságát a férfival, egyik irodalmi karakterét is róla mintázta, szóval nem vetette meg a cimborát, de sosem támogatta a meleg kapcsolatokat. A haverjáról mintázott hősnek sem a szexualitása, hanem a logikája és bátorsága volt fontos.

Mint tudjuk a meleg-teória Rex Stout-tól származik, aki író és provokátor volt. Bár felnőtt volt Conan Doyle életében, merész elméletével "bátran" csak az író halála után jó egy évtizeddel állt elő. Hírhedt "Watson was a Woman" (Watson egy Nő volt) tanulmányában maga is kijelenti, hogy igazából konkrét bizonyítékot nem tud felhozni teóriája alátámasztására. Ugyan számtalan sherlockian kérte őt, hogy ne terjessze hamis nézeteit, Stout folytatta tevékenységét. Pedig Holmes és a doktor valójában lakbérük csökkentése miatt költöztek össze, mert így ketten felezni tudták a lakbért. Nem csak külön hálószobában, de külön emeleten is laktak. Igaz barátság alakult ki köztük, de Doyle Kánonjában többször élnek évekig egymástól távol (például; mikor Watson megnősült vagy a detektív eltűnt a Moriarty-val való küzdelme után). Ezek a hosszabb szünetek, illetve az, hogy John Watson több részletben és nem áradozva írja le Sherlock Holmes testi megjelenését, szintén igazolja, nem állt szerelmi vágy és intim kapcsolat köztük.

Ezt vallotta a nyíltan homoszexuális Stephen Fry, aki óriási rajongója a nagy detektívnek. Szintén ezt vallotta Jeremy Brett, aki bár biszexuális volt, mélyen hitt abban, hogy a Doyle által ránk hagyott értékeket hűen kell őrizni. A Londoni Sherlock Holmes Társaság is több nyilatkozatban kiállít azért, hogy csak barátáság volt a két híres személy közt, illetve Dolye örököse Andrea Plunket rendszeresen tiltakozik a két karakter szerelmespárként való bemutatása ellen.

Szóval nagyon erőltetni a meleg teóriákat igazságtalan, nem más, mint egy világhírű író és műremekei kifordítása. Doyle nem szexikonoknak teremtette a Baker Street bérlőit. Számára a fontos nem a nemi vágy, a szexuális élet, hanem a nemes emberi gondolkodás, a magas szintű következtetések bemutatása volt. Kánonjában épp ezért még Watson házasságairól se említett sokat. Az erotikus vonal erőltetése, akár Sherlock és Watson, vagy Holmes és egy nő közt, csak eltereli a figyelmet azokról, amik a nyomozó legnagyobb érdemei: a dedukció és a nyomozás. Ha egy történetben a zseniális okfejtő nem ezeknek él, sérül a karaktere, elveszik lényege.

Ne feledjük, hogy a BBC Sherlock sorozatban tett, valóban pikáns utalások ellenére a készítők több interjúban hangoztatták a két főszereplő nem meleg.

Vagy ott volt a 2013-mas botrány, amikor is Benedict Cumberbatch és Martin Freeman egy rajongólány erotikus novelláját olvasta fel közönség előtt hangosan Sherlock-ról és John-ról. Ennek kapcsán az is keringett, hogy ezt az alkalmat maga Mark Gatiss szervezte, mert véget akart vetni a Sherlock homoszexuális elméleteknek, más források szerint Caitlin Moran brit újságíró adta a kitalált történetet a színészek kezébe. Mindkét hírforrás azonban azzal egyetért, hogy Benedict Cumberbatch és Martin Freeman kényelmetlenül érezte magát az eset miatt, bár felolvasták a túlfűtött fikciót. Miért feszengtek, ha úgy vélik az általuk játszott szereplők saját neműkhöz vonzódnak? És miért felejtik el a meleg-teóriát hívő rajongók Martin Freeman a "túl nagy volt a rajongói nyomás", vagy Cumberbatch azon nyilatkozatát, hogy szerinte a tanácsadó detektív Irene Adler-rel szűrte össze a levet?

Gondolhatnánk tökmindegy a meleg-elmélet, mert nincs hatással a folytatásra. Pedig lehet, komoly okokból:

- Egyes hírek szerint a melegházasságot remélő rajongók rendkívül csalódottak voltak, amiért kedvenceik nem keltek egybe és fenyegető üzeneteket küldtek a BBC-nek. Talán a készítők emiatt komolyabb bajt nem akarnak, tán féltik a testi épségüket és szeretteikét is. 

- A BBC Sherlock utolsó része óta évek teltek el. Az elmúlt években erősödött az LMBTQ lobbi, de feltűntek országok is, amik meg egyenesen tiltakoznak ellene. Kényesebb a társadalmi helyzet. Esetleg egy világprodukciónak szánt alkotásnál nem akarják bevallalni a további megosztottságot a készítők. Azt se feledjük, hogy a Netflix "The Irregulars" sorozata már egyértelműen a meleg-vonal mellett foglalt állást és magas nézettsége ellenére mégis megbukott. A Netflix annyit közölt, hogy nem a nézettség a lényeg, de konkrét indokkal nem mert előállni. Talán túl nagy volt a tiltakozás a Baker Street-i rejtélyfejtők ilyen erotikus ábrázolása ellen.

- Ha pedig mégis engednek az LMBTQ rajongóknak, akkor minek kéne fizetni Steven Moffat-ot vagy Mark Gatiss-t, ha úgyis a rajongók szővik a cselekmények szálait? Mennyiben érezhetné saját alkotásnak a részeket a szerzőpáros, amikor mások szabják meg mi legyen? ... Vagy mi van ha átveszik egy-két rajongó ötletét, a többiek meg megsértődnek, hogy miért nem az övékét? Vagy mi van, ha az ötletgazda rajongók később pénzért perelnek? 

Talán mikor az írók beszálltak a homoszexuális utalásokba, vagy a 3. évadtól kezdve a rajongóknak való kedveskedésbe, a sorozatba írt jelenetekkel, akkor még nem látták át milyen következményei lehetnek.

- STÁB HELYZET:

Mint Mark Gatiss közölte a két főszereplő Benedict Cumberbatch és Martin Freeman más filmekkel igen elfoglalt. (Ezt valóban tapasztaljuk az utolsó rész óta.) Szóval időpontot és gázsit egyeztetni velük nem könnyű. Keresetebb színészek - joggal - elvárhatnak magasabb fizetést, pedig a sorozatok költségvetését idővel kurtítani szokták. (Így volt ez már Jeremy Brett idejében is, az ő legendás Sherlock sorozatának sajnos szintén faragtak a költségvetésén.) Azt se feledjük, hogy bár számunkra szórakozás lehet egy jó film, a színészeknek azonban kőkemény munka. Sok színész beleun a gyakran előadott szerepeibe, aztán újakra vágyik, ahol tehetségének egyéb oldalait mutathatja meg. Olyan színművész is van, aki ugyan még kedveli a szerepét, de nem szeretné, ha karrierjét egyetlen alakítás határozná meg. (Arra is volt példa, hogy egy színész a tévéfilmek helyett, már csak színházi karrierre vágyott.) A BBC Sherlock sorozatának igen népes szereplőgárdája van és sok eltérő érdek felmerülhet már.

A Mrs. Hudson-t alakító Una Stubbs sajnos elhunyt. Ha mást tesznek be a helyére, akkor az új színésznő alakítását mindig Una játékával fogják összehasonlítani a rajongók. Megint eltérő vélemények alakulhatnak ki a nézők közt. Persze kerülhetne a Baker Street-re egy inas, de ugye akkor megint fellángolnának a meleg-teóriák.

És lehet még töprengeni sok mindenen, ám ha valaki látta az első két évadot, majd a sorozat utána következő mélyrepülését, amikor Sherlock dedukciós képességei erősen csökkentek, a nyomozások már csak haloványan jelentek meg, irreális jelenetek és poénkodni próbálás került előtérbe, azt azt is észrevehette, hogy a forgatókönyvírók - akárcsak korábban a Dr. Who esetében - kifogytak az ötletekből. Talán ez a legfőbb probléma.

Ha így is van nem kell elkeseredni. Sherlock Holmes már több, mint 130 éve foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Mindig lesz szerző, aki az ő történetét meséli. Így akár a BBC Sherlock-kal, akár más sorozattal vagy mozifilmmel, de lesz még klassz folytatás. Tehát "a játszma folytatódik".

sherlock-the-game-is-on.gif

Megjegyzés: A fejléchez a sherlockian-sherlock.com-on megjelent BBC 5 fanfiction képét használtuk. A történet nem szerelmi teória, hanem az első két évad eseményeire épített fiktív logikai folytatás: BBC Sherlock 5

Korábbi kapcsolódó cikkünk: Az ötödik évadban visszatér Benedict Cumberbatch detektíve?

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása