sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. március 20. 08:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

A londoni taxi

london-fekete-taxi.jpg

Helló! Akárcsak a Big Ben vagy a Tower Bridge, ugyanúgy London egyik jellegzetessége a fekete taxi. Most ezen járgányoknak a történetét fedjük fel picit a Holmes-hoz való kötődésükkel, meg egy valódi bűnténysorozatot említünk meg, de előbb bemutatjuk saját példányunkat:

londoni-taxi.jpg

Régóta vadásztunk egy jó állapotú kocsira. Nem volt könnyű, mert több az online térben kínált darab festése kopott volt, egy kereke hiányzott, vagy a tengelye törött el. Végül Farkas Hajnalka birtokában leltünk erre a kis csodára. Új, dobozos, bontatlan, tökéletes a tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra. Sajnos az adás-vétel során nem várt technikai probléma keletkezett, de Hajnalka végig bízott bennünk - amit külön köszönünk neki - és szerencsére végül minden rendeződött. Külön hálánk Gamee-nek, aki a beszerzési költségeket (taxi+szállítási díj) teljes mértékben fizette. 

Na, de regéljünk is kicsit a taxiról: Ezzel most megcáfolunk két tévhitet, amit egyes elfogult BBC Sherlock rajongók vallanak. Mégpedig, hogy Steven Moffat és Mark Gatiss varázsolt először kocsit Sherlock alá és az ő sorozatuk előtt nem voltak modernizált Sherlock Holmes feldolgozások. Bocsi fanok, de a sherlockian tények cáfolják ezeket az elképzeléseket. Az általatok kedvelt sorozat ettől nem lesz kevesebb, de jól, pontosan tudni dolgokat mindig bölcsesség és érdem. Ez így van egy olyan kitalált karakter esetében is, aki egy világhírű író, több, mint 130 éve nagyrabecsült alkotása.

SHERLOCK HOLMES ÉS KOCSIK, MEG A TAXIK:

sherlock-londoni-taxi.jpg

Lovas bérkocsik már a Conan Doyle féle viktoriánus időkben is voltak (, sőt egészen úgy az 1600-as évekig követhetjük a nyomukat). Az skót író könyveiből ismert Sherlock Holmes tehát gyakran igénybe vette a bérkocsik szolgáltatásait, ahogy ezt a Jeremy Brett féle Granada sorozatban láthatjuk. Ezekben az időkben már nagyon felfutott az iparosodás, így már a mai kocsik elődjei már léteztek. Az első autómobilt a német feltaláló Carl Benz 1885-1886-ban szerelte össze, pont a Sherlock kalandok elején. Ezért nem nagy túlzás, hogy a Basil Rathbone által játszott fekete-fehér (később színesre digitalizált) Sherlock Holmes filmekben autók tűntek fel. Bár azt se tagadjuk, hogy a sorozat néhány része modernebb időbe - úgy az 1920-as - '40-es évekbe - került, és mivel a járgányok elterjedéséhez idő kellett a Jeremy Brett-es Granada sorozat lovaskocsis ábrázolása a hűbb megjelenítés.

sherlock-holmes-auto-lovaskocsi.jpg

Persze a legendás detektív mellett nem csak ekkor bukkantak fel a különböző négykerekűek. Láthattuk őket a "1994 Baker Street: Sherlock Holmes Returns" című filmben, ahol a pipás bűnmegfejtő modern időkben ébred. (Ezt magyarul "Sherlock Holmes visszatér" címen játsszák néha a televíziók.)

sherlock-modern-auto.jpg

Említhető még a futurisztikus "Sherlock Holmes a 22. században" mesefilm, ahol szintén közlekedtek járgányok, bár már a levegőt hasítva repkedtek. Az 1990-es évek végén készült  rajzfilm számos epizódja Conan Doyle-tól jól ismert Sherlock Holmes történetek címeit vette fel. Aki tud angolul és érdekli, az ingyen megtekintheti a sorozatot a YouTube videómegosztón. Ime az intro: 

A Benedict Cumberbatch főszereplésével készült BBC Sherlock sorozat pedig rengeteg londoni taxis jelenetet mutat. Nem csak Sherlock és John közlekedik ezzel a közlekedési eszközzel, de áldozatok és egy sorozatgyilkos is "A Study in Pink"-ben. Sőt a sorozatban magát a gonosz Jim Moriarty-t is láttuk egyszer a taxi kormánya mögött.

Jonny Lee Miller zsenije szintén a kocsik világában élt. New Yorkba költözése előtt a brit fővárosban lakva jól ismerte a londoni taxikat, majd újra találkozott velük, mikor már Joan Watson-nal tért vissza Londonba.

sherlock-londoni-taxi.jpg

AZ ERŐSZAKOS TAXISOFŐR:

Anglia egyik legmegrázóbb bűncselekménye John Derek Radford-hoz kötődik (korábbi nevén  John Worboys), aki 1957-ben született. Jelenleg már a brit börtönök "kényelmét" élvezi ez a szexuális bűnelkövető, akire a "Fekete taxis erőszakoló" név ragadt.

john-derek-radford.jpg

(A rajz Elizabeth Cook munkája  John Derek Radford-ról.)

Ő taxisofőrként a neki tetsző női utasoknak egy pénzzel teli táskát mutatott. Általában azt adta elő, hogy szerencsejátékon nyerte a nagy összeget és nincs kivel megünnepelni a kellemes eseményt. Felajánlotta a hölgyeknek, hogy igyanak vele. Aztán vagy leitatta őket vagy az italukba drogot, altatót kevert és szexuálisan bántalmazta őket. Egyszer Radford 90 nő megerőszakolását vallotta be, ám mivel az áldozatai kábultak voltak, sokan nem emlékezhetnek a velük történtekre, illetve sok nő szégyelli ha bántalmazták őket, ezért a rendőrség úgy véli Radford áldozatainak a száma 100 fölött lehet. Radford kétszeres életfogytiglant kapott és fellebezési kérelmei eddig elutasításra leltek. Reméljük ez így is marad.

Amúgy az angol törvények úgy hírlik sosem írták elő a londoni taxik fekete színét, és volt, mikor más színekben is léteztek, valahogy mégis a fekete szín lett ezen kocsik ismertetőjele. Ez a kissé halottaskocsi jelleg, illik egy egy modern korban élő, morbidabb Sherlock Holmes-hoz, mint Benedict Cumberbatch detektíve. Ugyanakkor ne feledjük az eleganciát se, amit a fekete szín hordoz. Ez illik egy angol úriemberhez. Kell az autók gyorsasága is, amivel kedvenc nyomozónk egy-egy bűntény helyszínére vagy szemtanúkhoz utazhat.

HA LONDONBAN JÁRSZ:

Nyugodtan leinthetsz magadnak egy taxit! Csak ne kiabálj, mert taxit leszólítani ott illetlenség, így meglehet a sofőr nem áll meg neked. 

A londoni taxisofőrök jól képzettek. A város utcáiról való pontos ismereteiket egy tanfolyamon szerzik meg. Ez is egy kötődés Conan Doyle hősével, hiszen Sherlock Holmes szintén fejből ismerte London utcáit, bár ő nem tanfolyam, hanem valószínűleg önképzés keretében.

Utazás közben a sofőrrel szabad beszélgetni.

EGYÉB: Ha kedved van londoni szuvenírt vagy mást ajándékozni a klubunknak a tervezett kiállításunkhoz itt megteheted: ADOMÁNYOK

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása