sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. április 12. 09:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock sorozatok

sherlock-sorozatok.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Korábbi híradásainkat folytatva most kedvenc detektívünkkel foglalkozó sorozatokról lesz kicsit szó, illetve klubunk jövőbeli terveiről.

Mint korábban jeleztük nyárra várható a BBC Sherlock-ból készülő Sherlock Case Connection Társasjáték.  Ebben a Baker Street-i nyomozó ellenfeleinél kell okosabbnak lennie 2-4 játékosnak. A Lucky Duck Games az, aki a BBC-vel együttműködve dobja majd piacra ezt a terméket. Ugyanakkor a Case Connection egy társasjáték sorozat része lesz. Most friss hírek közölték, a többi rész, már nem a Benedict Cumberbatch és Martin Freeman által játszott páros történetét követi. Akik viszont nagy társasjáték rajongók és kedvelik az izgalmakat az új kiadványokra is boldogan várhatnak, ugyanis a folytatásban ugyancsak várhatók detektíves nyomozások.

A screenart.com termékeny cikkírója Adrienne Tyler, legutóbb - hozzánk hasonlóan - a Robert Downey Jr. által várható Sherlock Holmes univerzummal foglalkozott. Említette Downey korábbi mozifilmjeinek sikerét, ugyanakkor aggodalmának adott hangot a közvetkező kalandok kapcsán. Példának hozta fel a BBC Sherlock-ot, ami ahogy a tervezett pár résznél többre nőtte ki magát jelentős minőségromláson esett át. Mi is úgy véljük a BBC Sherlock színvonala sokat zuhant a 3. évadtól, és való igaz, hogy a legtöbb filmes folytatás gyakran ellaposodik, vagy korábbi önmagához képest méltatlanná válik mikor már futószalagon gyártják. Megértjük Adrienne Tyler kétségeit. Ugyanakkor Sherlock Holmes arra tanít minket; ne legyenek előítéleteink. Nem nyilatkozhatunk előre ítélkezve a Robert Downey Jr. és stábja által várható alkotásokról, amíg meg nem jelentek, s megnézni sem volt őket alkalmunk. Igen számos évadot megélt mozis vagy tévés alkotás elgyengül, de szerencsére vannak kivételek is. Erre jó példa Baker Street-i nyomozónk kapcsán: A sajnos méltánytalanul alulértékelt CBS Elementary, Jonny Lee Miller és Lucy Liu főszereplésével 7 évadot és sok epizódot élt meg. 154 részből a legnagyobb rosszindulattal is csak talán 4-6 rész sikerült haloványabbra, ám ezt leszámítva a bűnügyek izgalmát illetve az Elementary-ra jellemző sajátos hangulatot végig hozta a sorozat. Illetve nem feledjük, hogy Robert Downey Jr. Hollywood egyik legnagyobb bukását könyvelhette el maga kapcsán, de a pokolból tért vissza, szerencsére már teljesen kijózanodva. Bizunk benne kényes kemény munkával visszaszerzett jóhírére és kellően odafigyel rá. Cége a Team Downey pedig szeretett feleségét és barátait is foglalkoztatja. Úgy véljük Robert nekik sem akarhat rosszat és nem utolsósorban, jószívvel gondol ránk rajongókra.

Mi tehát nagy izgalommal várjuk az új Sherlock Holmes univerzumot, aminek egyenlőre jókedvűen bizalmat szavazunk és próbáljuk gyűjteni a Robert Downey-s dolgokat leendő kiállításukra.

arnyjatek-robert-downey-jr.jpg

Ha esetleg elkezdenétek nekünk adományozni a megunt, vagy több birtokolt példány miatt felesleges Sherlock Holmes és az Árnyjáték filmek lemezes vagy üres borítóit, vagy a borítók fénymásolatait, mi annak is örülnénk. Akár látványos falat építhetnénk belőlük a kiállításra, természetesen minden keves adakozó nevét feltüntetve az általa küldött borítóra.

origami-black-lotus.jpg

Szintén dédelgetett tervünk, hogy összegyűjthetnénk a legtöbb rajongók által készített Fekete Lótusz kollekciót a BBC Sherlock-ból. Ehhez azonban a Ti segítségetekre lenne szükség. Itt is minden adakozó nevét feltüntetnénk. Az mindegy, hogy kis- vagy nagyméretű lótuszt készítenétek, ha elég sok lesz egy látványos bemutatással szemet gyönyörködtető része lehetne a kiállításnak. Amennyiben kedvetek van támogatni ezen célunkat itt lelitek a vészjósló virág elkészítésének módját: Fekete Lótusz Origami

Szerintünk ilyen kreatív ötletekkel jelezhetnénk összefogásunkat, valamint nyújthatnánk olyan különleges extrákat, amit más külföldi Sherlock Holmes kiállítás még sohasem. Így a tárlat külföldi nézőit is meglepnénk azzal, hogy mi magyarok milyen éles eszűek és alkotó szelleműek vagyunk.

Mindkét esetben tárlatunk megnyitásáig se leszünk hálátlanok, a felajánlott tárgyakért itt a  blogon is köszönetet mondunk az adományozóknak.

Itt köszönnénk meg újra Zleszik Pál András olvasónknak, hogy ő sajátmaga kiötöl fantáziadús alkotásokat, amiket örömmel őrzünk és majd kiállításon szeretnénk bemutatni. Legutóbbi vele kapcsolatos posztunk (Kincsek a Granada sorozatból) óta Andris jelezte, hogy csodás "A másik vérfolt" levelében Edward Montagu-Stuart-Wortley brit katonatiszt 1907-ben II. Vilmossal folytatott beszélgetéseinek átdolgozott feljegyzéseiből egy részletet használt fel, mégpedig  II. Vilmos német császár sorait. Mi nagyon szeretjük a történelmet, büszkeségünkre Sherlock Holmes is nagyon kapcsolódik hozzá, így pláne örülünk a történelmi vonatkozásnak.

tancolo-emberkek-hilton-levele.jpg

Természetesen tovább dolgozunk a klasszikus Sherlock Holmes kapcsán és angol sherlockian-sherlock.com oldalunk fejlesztése mellett, szeretnénk magyarul is befejezni a Conan Doyle leghíresebb hőséről szóló tévhiteket.

Igen tudjuk; helyzetünk nehéz. Elvesztettük a fantasztikus Tahi Tóth Lászlót, jelenlegi klubelnökünk beteg, az olvasóink és rajongótársaink pedig elszórtan élnek az ország eltérő pontjain, meg egy kiállításhoz kellenek majd azok a fránya anyagiak. Közben szívszorító a háború, a Covid-járvány, a mértéktelen környezetszennyezés meg mindaz a sok bűn és butaság, amivel az emberiség jelenleg kifordul magából. Hősünk a Baker Street-i zseni, azonban nem adta fel. Róla veszünk példát, meg szeretjük a kihívásokat és merünk szembenézni velük. Hisszük megvalósulhat a tervünk, érdemes érte dolgozni. Minden siker egy ötlettel kezdődött, meg az érte való dolgozással. Benedict Cumberbatch nyomozójának szobájában látható egy fenséges Goethe szobor. A német polihisztor, bár megélt sok tragédiát, ugyancsak mert remélni, akár a legkeményebb körülmények dacára is.

bbc-sherlock-goethe-bust.jpg

Tőle származik az idézet, amivel most búcsúzunk:

"Ha romba dőlnek legszebb álmaid,
reményeid el ne hagyjanak,
Mert sokszor a romok fölött
a legszebb virágok nyílnak."

(Johann Wolfgang von Goethe)

viragok-romok.jpg

A képen angol vidéki kert egy apátság romjaival.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása