sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. április 29. 23:00 - SzerzoiJogvedettTartalom

New York City Tartan Parade - Sherlock felvonulás

new-york-city-tartan-parade.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Mai második posztunkban egy külföldi cégről lesz szó, hiszen nagyon szép hagyományt teremtett, mely kedvenc detektívünkhöz kapcsolódik. Fogadjátok szeretettel Revati sorait a New York City Tartan Felvonulásról!

Kedves látogatók! 

Érdekes eseményről kaptunk hírt a Sherlock Tartan hírleveléből. És hogy mi is ez a Sherlock Tartan pontosan? A vállalkozás 2018-ban jött létre, megálmodója Tania Henzell, aki nem más, mint Sir Arthur Conan Doyle mostoha ükunokája. Ő tervezte azt a különleges színösszeállítású, Sherlock Tartan-nak nevezett anyagot, amelyből a vállalkozás különféle ruhadarabokat készít, viktoriánus koriakat és modernebbeket is. A színösszeállítása a következő: alapszínei a tompa zöld és kék, amin jégkék csík van barna szegéllyel, valamint élénksárga csík sötétzöld szegéllyel. 

És most magáról az eseményről. Tegnap, vagyis április 28-án tartották New York-ban a Tartan Felvonulást (New York City Tartan Parade). Ez volt a 24. alkalom, amikor a világ tartankedvelői összejöhettek, bár tavaly a járványhelyzet miatt a rendezvénysorozat csak virtuális formában valósulhatott meg. A kelme tiszteletére, a hagyományok ápolására szervezik a Tartan Hetét, aminek a fénypontja a felvonulás. A hét nap eseménysorozataiban központi szerepet foglal el a skót kultúra, vagyis a tartanon kívül képviseltetik magukat a skót felföldi tánc, a klánszervezetek és természetesen a skót kutyafajták is. 

Tania nem egyedül vett részt a felvonuláson, elkísérte a fia, Harry is. A fiatalember nagygalléros köpenye, nadrágja, mellénye, nyakkendője és vadászsapkája Sherlock Tartan-ból készült. Az öltözék hatalmas sikert aratott. tania-es-harry.jpg

Az alábbi képen Tania és Harry egy gyönyörű ír farkaskutyával láthatók. 

tartan-sherlock-dog.jpg

A felvonulásra ezrek voltak kíváncsiak. A menetben, amit a főudvarmester (Grand Marshall) vezet, háromezer skót dudás is részt vett. Volt már főudvarmester többek között Sir Sean Connery, Brian Cox és Sir Billy Connolly. Az idei parádé vezetője Karen Gillan színésznő volt, aki olyan sorozatokból ismert, mint a Ki vagy, doki? vagy A galaxis őrzői. 

A 2022-es felvonulásnak különös apropója, hogy Tania és Harry pontosan száz évvel azután vettek részt rajta, hogy Sir Arthur Conan Doyle is a városban járt. Az író 1922-ben a Carnegie Hall-ban tartott előadást a spiritualizmusról.

Tania arról is beszámolt a hírlevélben, hogy megnézte a „Sherlock Holmes 221 tárgyon keresztül” kiállítást a Grolier Club-ban. A tárlat egyik szenzációja annak a beszédnek a leirata, amelyben Doyle elmagyarázza, hogy miért ölte meg Holmest – ez a szöveg még soha nem volt kiállítva.

tartan-sherlock-new-york.jpg

Javasoljuk, hogy látogassatok el a Sherlock Tartan honlapjára, ahol csodás ruhadarabokban lehet gyönyörködni.

 www.sherlockholmestartan.com

A beszámolót készítette Revati a Magyar Sherlock Holmes Klub társelnöke. 

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása