sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. május 10. 04:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

A SZUMÁTRAI ÓRIÁSPATKÁNY- Kánon és Sherlock Holmes tévhitek

giant-rat-sherlock-holmes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Klubunk legfőbb célja továbbra is a Sherlock Holmes-szal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Egyrészt kifejezzük milyen téves eszmék terjedtek el a világhírű író Sir Arthur Conan Doyle eredeti művei, azaz a Kánon kapcsán, másrészt a nagyszerű detektív karakteréről.

Tudjuk nehéz, szinte lehetetlen a dolgunk, mert az agymosásban érdekelt médiában (filmek, sorozatok, bulvárlapok) nem érdek megjelentetni egy olyan hőst, mint Sherlock, aki merte használni az eszét, fejleszteni szellemi képességeit és szívós munkával, kitartással sikereket ért el, ami a mai ifjúságnak jó példa lehetne. Mi vagy külföldi sherlockianok gyakran hiába jelezzük bizonyos médiumoknak, hogy az általuk megjelent információk a világirodalom és a bűnüldözés egyik legnagyobb fiktív alakjáról roppant torzak, hamisak. Az észérvek, a bizonyítékokat jelentő idézetek, Sherlock Holmes könyvek vagy sherlockian publikációk, előadások nekik nem számítanak. Ők utólag helyesbíteni sem szándékoznak, csak annyit jeleznek vissza, hogy újságírójuk dolgozott és nem akart rosszat, nem tényeket írt csak feltételezéseket, aztán a tévhiteket pedig tovább hirdetik. (Innentől kezdve tagadhatatlanul tudatosan.) - Különösen fájó ez akkor, ha olyan médiaemberek építenek ilyen hamis világot, akiknek gyerekeik vannak, mert az sem érdekli őket, hogy saját gyermekeikre is hazug, tudást lebecslő világot hagynak. Nekik nem számít Conan Doyle munkássága/művészete, a Sherlock-nak mintául szolgáló Dr. Joseph Bell professzor emléke, a kultúra tisztelete s őrzése, a logikus gondolkodás éltetése, a sherlockianok által megteremetett és régóta életben tartott hagyományok. Nem számítanak saját nézőik/olvasóik és az azok felé való hitelesség, csak a profitért futószalagon, gyorsan, kapkodva előállított "produktum". Gyakran a szerzők olyan személyek, akik sosem olvasták Conan Doyle írását és filmekből kicsipegetett jelenetekből vagy felületesen keresett, a neten felbukkanó első bulvárcikkekből osztják az észt. Közben gyakorlatilag jelenlegi fogyasztóik mellett, a saját gyermekeiknek, a jövő generációinak is ártanak, hiszen az internet nem felejt, később is visszakereshetőek a talmi médiatermékek, így gyűrűzik az agymosás a jövő generációira is.

Mi lehet a lehetőségünk ennek a káros helyzetnek a megoldására? Ti kedves rajongók. Az, hogy olvassátok Doyle eredeti műveit, a hitelesebb sorozatokat  nézitek (pl: Granada sorozat Jeremy Brett főszereplésével). Továbbá akár Magyarországon, akár külföldön bizalmat szavaztok a Sherlock Holmes Kluboknak, elhiszitek, hogy ezen rajongói társaságoknak professzorok meg művészek nem véletlenül ajánlják fel munkáikat, gyakran ingyen, bérmentve. Ha úgy vélitek; fontosabb egy-egy forrásokat sem megjelőlő, áltudományos köntösbe bújtatott bulvárcikknél egy olyan poszt, ami magából Conan Doyle Kánonjából idéz s pontosan magyaráz. Tehát azzal segíthettek, ha a tudásra, minőségre szavaztok és Sherlock Holmes kapcsán az igazságot próbáljátok meg átadni másoknak.

Most folytatjuk Sherlock Holmes felfedezését és örömmel élvezzük világát Veletek. Ennek kapcsán a Kánonról szóló tévhiteket bővítettük, az ötödik ponttal. Megtekintés:

5, Az összes történet (Doyle Kánonja) Sherlock Holmes minden este

- magyarázatban a "Szumátrai Óriáspatkány", link:

https://sherlock.blog.hu/2021/06/09/tevhitek_a_kanonrol

Most ennyi lenne a tévhitekről szóló kis beszámolónk. Reményeink szerint hamarosan nagyszerű hírrel jelentkezhetünk Sir Arthur Conan Doyle műve kapcsán.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása