sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 24. 03:09 - SzerzoiJogvedettTartalom

A Sherlock Carol darabbal a Londoni Sherlock Holmes Társaság oldalán

mark-shanahan-sherlock-szinre-lep.jpg

Halihó! Ebben a posztunkban ledobjuk a "bombát" külföldi sikereink kapcsán. Sőt, nem is egy "bombát", hanem valóságos szőnyegbombázást végzünk. Amiket elértünk azért régóta, keményen küzdünk és hazánk meg a magyarok jó hírét viszi a világban. Utóbbi miatt a mi sikereink természetesen a Tiétek is. :-)

Biztos emlékeztek rá, hogy angolul kitettük, de magyarul szintén elhoztunk Nektek Mark Shanahan csodálatos cikkét, melynek címe Sherlock színre lép. Az egyik legmeghatóbb írás, amit jó barátunk, a pipás detektív lenyűgöző hatásáról mi eddig olvastunk. Külön megtiszteltetés, hogy a Holmes-ot játszó színész Drew McVety ajánlására Mark a mi oldalainkat találta érdemesnek arra, hogy megjelentesse. (Drew McVety amerikai színész korábban interjút adott sherlockian-sherlock.com  lapunkra, azóta is baráti online kapcsolatot ápolunk vele. McVety ismerős lehet Nektek olyan tévésorozatokból, mint az Esküdt Ellenségek, A Felejthetetlen vagy A Férjem Védelmében.)

drew-mcvety-a-sherlock-carol.jpg

De a csodáknak még nincs vége!

A Sherlock Carol színdarab nagy örümünkre feltámad, bár már elköltözik New York-ból, ahol tavalyi premiere volt. A tehetősebb magyar sherlockianoknak jelezzük, hogy közelebb érkezik hazánkhoz. (Ha jól tudtok angolul és igénybe vehetitek, hajrá és jó szórakozást kívánunk!)

2022 november 18 és 2023 január 7 között a londoni Marylebone Theatre tűzte az előadást műsorára. (A színház címe: Rudolf Steiner House 35 Park Rd, London NW1 6XT, weboldala pedig: marylebonetheatre.com).

Az esemény kapcsán a Londoni Sherlock Holmes Társaság (The Sherlock Holmes Society of London) annyira színvonalasnak tartotta az oldalunkat meg Mark Shanahan sorait, hogy lapján az eseményről két aktív linket jelentetett meg:

1, a Marylebone  színház előbb említett weboldalát

2, a mi angol oldalunkról Mark Shanahan cikkét

Nézzétek -> sherlock-holmes.org.uk/event/a-sherlock-carol

londoni-sh-tarsasag-weboldalan.jpg

Nagy megtiszteltetés ez nekünk és boldoggá tesz bennünket.

Szintén ehéten ért az a megtiszteltetés minket, hogy Steve Emecz az MX Publishing elnöke elküldte a könyvkiadó új könyveit nekünk ajándékba PDF formátumban. Sherlockian ismereteink fejlesztésében lesz hasznos ez számunkra. Hatalmas mennyiségű Sherlockian könyvhöz jutottunk, melyek közül már többről volt tudomásunk, ám megvenni nem állna módunkban őket. - Az MX Publishing amúgy a világ legnagyobb Sherlock Holmes kiadója, kimondottan kedvencünk történeteit adja ki különböző szerzőktől.

Tavaly novemberben Steve Emecz megajándékozott miket egy helyes adventi sherlockian kalendárral, melyet kis képen itt tekinthettek meg:

sherlock-adomany.jpg

Akkoriban a kép elején látható csodálatos Baker Street 221B-s posztert is ajándékba kaptuk Lou Coty nevű kedves amerikai olvasónktól. (Imádjuk.)

(Az adományról szóló poszt Sherlockian Kincsek új tárgyi adományok)

Igyekszünk nem sírni és panaszkodni, mert mi nagyon szívesen dolgozunk Sherlock Holmes-ért ingyen, de klubunk gyakran van nehéz helyzetben.  Bár ez a blogunk a blog.hu szolgáltatónak hála ingyenes, az angol lapunk komoly webtárhely- és domain-díjjal működik. A vezetőségünk tagjai külön-külön városokban élnek, így sajnos bizonyos sherlockian szakanyagok (papír könyvek, magazinok, kiállítási szakanyagok) továbbításához nem tudjuk elkerülni a csomagolási- s postaköltségeket. Munkánk közben informatikai eszközeinket is amortizáljuk. Tavaly hiába próbáltunk magyar lehetőségeket igénybe venni, hogy legalább egy használt laptophoz hozzá jussunk, munkánk folytatáshoz. Végül mikor már azt hittük közel a vég, akkor külföld - , ami jelenleg jobban elismer minket, mint saját hazánk - nagy segítséget nyújtott. Steve Emecz - , mivel tiszteli tevékenységünket, - küldött számunkra egy új Lenovo laptopot. Nagyon hálásak vagyunk neki és az mxpublishing.com kiadónak.

A most esetleg irigykedőknek jelezzük, hogy sokat fáradozunk a klubért és oldalainkért, immár 2010 óta. A magánszemélyek nekünk adott tárgyi adományai ritkák és teljesen törvényesek, hiszen értük nem nyújtunk semmilyen hasznos ellenszolgáltatást. Klubunk még sosem érte el, hogy angol oldalának éves tárhelydíjának legalább fele megtérüljön. Mások támogatását becsületes munkával érjük el, bizalmukat azzal szerezzük, hogy tudják nem működne ilyen tevékenység már évek óta tisztesség nélkül. 

Egy Sherlock Holmes kiállításra is azért látunk idővel esélyt, mert arra szívesen küldenek az emberek sherlockian tárgyakat és egyre inkább látjuk, hogy a magyarok követnek minket és ehhez a célhoz szívesen csatlakoznak. (Az eddigi adományaik mind visszakereshetőek itt a blogon.)

Mi magyarok pedig csodákra vagyunk képesek. Hisszük, hogy a kitartás meg a kemény munka eredményt hoz. Közben szívünkben él a remény. Éppen ezért himnuszunk a Hooligans zenekar "Menj küzdj az álmodért!" című dala: 

Illetve valljuk a világhírű Sherlock Holmes színész Basil Rathbone hitvallását: "Tűzz ki magad elé egy nagy és értékes célt!" (Basil Rathbone életbölcseleiteiről bővebben a Kellemes Húsvéti Ünnepeket! posztunkban olvashattatok.)

Most pedig kanyarodjunk el a Baker Street-re! De nem Londonba, vagy nem is a Sherlock Holmes nevében című film Pék utcájába. Hanem New York városában és világszerte a sherlockian szívekben is van egy Baker Street, mégpedig a Baker Street Irregulars. Ez a világ legjelentősebb sherlockian társasága. Ez az 1934-ben New York-ban alapított szervezet titkos. Bizonyos összejövetelei zártak és tagsági felvételének feltételei titkosak. (Azért mi józan ész alapján sejtünk a feltételek közül párat.) Úgy tartják a társaságnak több, mint 300 tagja lehet és bár ezzel kevesebb tagot számlál, mint a Londoni Sherlock Holmes Társaság, vagy a Francia Sherlock Holmes Társaság (Société Sherlock Holmes de France), de ennek oka, hogy utóbbiakkal szemben a Baker Street Irregulars (BSI) tagsága nem megfizethető. (Hasonlóan a mi VIP tagságunkhoz.)

Baker Street Irregulars-ba kizárólag sherlockian tudás alapján vesznek fel tagokat, vagy más Sherlock Holmes klubokat. Náluk a színvonal számít és ők a sherlockian világ krémje, az elit, mindennek a csúcsa. Felvétel esetén egyszer csak értesítést küldenek a tagságról. Most július végén tartott konferenciájukon egyik jeles tagjuk a mi Magyar Sherlock Holmes Clubunk-ról fog beszélni. (Emailben jelentkezett nálunk és kért rólunk információkat.) Mindez azért nagy szó, mert a műveltebb sherlockianok nagyon nehezen fogadnak be maguk közé személyesen ismert új embereket is, még kisebb sherlockian klubok esetén is: akár több évig eljárhat nyitott eseményeikre valaki közben vezethet remek Sherlock Holmes blogot, mégsem biztos, hogy befogadják. Mi pedig úgy értük el azt, hogy szóba kerülünk a BSI-nél, hogy angol lapunk csak 2013 óta létezik, vagyis még nincs 10 éve, hogy működik. Ráadásul kevesen szerkesztjük (Revati + SherlockExtra), illetve sajnos a webmesterünk és klubelnökünk gyógyíthatatlan betegségei miatt volt, hogy szüneteltetni kényszerültünk munkánk. Anyagi okokból és a most érintett betegségek miatt mi személyesen se tudunk találkozni külföldi sherlockian-okkal, illetve mivel vezetőségünk angolul tudó tagjai csak írnak és olvasnak angolul, így online Zoom konferenciákon se tudunk beszélni velük. (Pedig indiai túrára meg Zoom találkozókra egyes klubok már hívtak minket, csak nem tudtunk élni ezekkel.) Tehát kizárólag a sherlockian-sherlock.com oldalunkra letett tudásunk és munkánk színvonala győzte meg őket, hogy érdemes figyelni ránk. Szerintünk a BSI konferencián a hallgatóságnak így olyan titokzatosak leszünk, mint ők nekünk. De valószínűleg mi vagyunk a világon az egyetlen Sherlock Holmes Klub, aki ilyen nehéz körülmények ellenére felkeltette megtisztelő figyelmüket.

Annál nagyobb érdem, hogy a Londoni Sherlock Holmes Társaság és a Hawaii Shaka Sherlockianok, meg a Cseh Sherlock Holmes Társaság, plusz a világ legnagyobb Sherlock Holmes könyvkiadója (MX Publishing) mellett most nekik is számítunk: egyszerűen nincs. Külföldön ez a top, ez a csúcs. Nem tudjuk felvesznek-e minket vagy sem, de, hogy képben vagyunk náluk az már tudásunk legnagyobb elismerése. Mérhetetlenül büszkék és boldogok vagyunk, nem is hittük volna, hogy valaha ezt elérhetjük. Heart's on Fire, a szívünk tűzben ég.

Hogy van-e még a csúcson túl? Igen, egy másik  irtónagy csúcs Veletek. Érjük el a magyar csúcsot! Hozzuk össze az I. Magyar Sherlock Holmes Kiállítást! Bízzunk magunkban, fogjunk össze, dolgozzunk és mutassuk meg, hogy nekünk ez a nagy, nehéz kihívás megy. Hozzuk össze honfitársaink, külhoniak és - nem utolsósorban - saját magunk örömére egy egyedülálló, magyar kulturális eseményt, olyat, ami eddig még nem volt.

Sőt, ha sikerül állandó tárlatot fenntartanunk majd, az még gyermekeink és unokáink örmét és kulturális fejlődését is szolgálhatja.

Időnk, türelmünk akad. Szerencsére nem kell kapkodnunk.

Támogassatok minket! Akár pénzzel, sherlockian tárggyal (saját készítésű is lehet - pl: rajz vagy Fekete lótusz). Álljatok mellénk akár más felajánlással vagy azzal -, az ingyenes, de ugyanolyan fontos dologgal -, hogy akinek tudtok ajánlotok minket.

Ha bízunk benne és nem adjuk fel, akkor elérhető a nagy és értékes cél.

A kapott felajánlásokat nemcsak Klubkönyvünkben jegyezzük, hanem becsületesen, ahogy eddig is, itt a blogon online jelezni fogjuk ki mivel járult hozzá a célhoz. (Ahogy segítőnk kéri teljes- vagy fantázianevét, esetleg monogramját kiírva mondunk köszönetet.)

Ígérjük a tudásunk adjuk, meg saját sherlockian kincseinket is betesszük majd a tárlatba. A klubot pedig bízzátok ránk, azt visszük továbbra is, fenntartjuk. (Jó lenne ha idővel kulturális alapítványként vagy egyesületként is összeérhetnének ezek a szálak, de talán az már a Mount Everest. Egyenlőre legyen egy külön "Múzeum Alap".)

Olvashattátok Mark Shanahan Sherlock színre lép írásában, hogy Conan Doyle teremtménye, aki a remény szimbóluma, milyen hatalmas csodákat képes hozni az emberek életébe. Bízzunk Sherlock Holmes-ban és  tegyünk meg ezzel a különleges hőssel egy közös csúcshódítást!

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Adományozási lehetőségek: Adományok

Ingyenes szolgáltatásaink Nektek

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása