sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 30. 08:58 - SzerzoiJogvedettTartalom

Spock kapitány Sherlock Holmes volt, Britney Spears nem

spock-kapitany-britney-spears.jpg

Leonard Nimoy bolygónk kedvenc Spock kapitánya. Kevesen tudják azonban róla, hogy erős kötődései vannak a világ leghíresebb detektívéhez, a zseniális Sherlock Holmes-hoz.  A Star Trek VI: The Undiscovered Country című filmben Spock ezt mondta: "Egy ősöm azt állította, hogy ha kiküszöbölöd a lehetetlent, bármi is marad, bármilyen valószínűtlen is, az az igazság."  Ennek eredete Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes Kánonjából ered, melyben nyomozója szilárdan hiszi: "Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is." (Igaz ugyan, hogy a Spock-féle verziónak Nicholas Meyer íróhoz ugyancsak köze van, hiszen ez az ő átköltése. Nicholas Meyer számos sherlockian könyv szerzője, és nem csak előadásokat tart a tanácsadó detektívről, de A hétszázalékos megoldás könyv szerzője, melyből egy hazánkban is sugárzott film készült, a brit színésszel Nicol Williamson-nal a főszerepben.)

Az amerikai színész Leonard Nimoy azonban örömünkre további Sherlock Holmes-os vonatkozásokkal bír: 1975-ben Sherlock Holmes-t alakította csodálatosan a The Interior Motive című ismeretterjesztő rövidfilmben. Ez a mai napig megtekinthető a YouTube videómegosztón:

A következő évben pedig újra a Baker Street-i zsenit játszotta, már a színpadon a Sherlock Holmes című darabban. Erről képet tudunk mutatni:

leonard-nimoy-sherlock-holmes.png

1978-ban a Spock kapitányként elhíresült színész az In Search of Sherlock Holmes (S03E12) című dokumentumfilm narrátora volt. A YouTube-on ez szintén fellelhető: 

Nem volt ilyen szerencsés egy női Sherlock megformálásával azonban Britney Spears, akinek még 2003-ban ajánlották fel, hogy játsszon a híres detektív kapcsán a 221bCAUSE filmben. Ebben Britney egy drogfüggő rendőrnőt alakított volna, aki kirúgása után Doyle hősének hírnevét meglovagolva kezd boldogulni, mivel beköltözik a Baker Street 221b-be és úgy jut ügyekhez, hogy a Holmes-nak érkezett levelek alapján kezd nyomozni. Végül az amerikai elnök elrabolt kisfiát menti meg. Britney aláírta a szerződést a filmhez, de az sosem készült el. (Hogy miért azt nem tudni. A krimi írója Ben Trebilcook volt.) Minden esetre a produkció elkészültét a 2004-es amerikai elnökválasztásra tervezték. Végül a film meg Britney kapcsán csak pár 2003-mas újságcikk egy montírozott kép maradt a neten, melyet talán az énekesnő egyik rajongója készített. Az akkortájt internetet bejárt képet a Pravda.ru cikke is kitette:

britney-spears-sherlock-221bcause.jpg

Érdekesség, hogy a 221bCAUSE tervezői nem csupán Britney-re gondoltak a szerep kapcsán, hanem  Jennifer Love Hewitt is volt felkérve, ám ő a hangsúlyos drogos vonatkozások miatt visszautasította a szerepet. - Egyébként Conan Doyle hőse sosem volt olyan erős drogfüggő, mint filmekben mutatják. Nem használt rendszeresen drogot. A skót író hőse az eredeti történetekben nem csak megélte a nyugdíjaskort, de idősebb fejjel is szellemi képességei teljes birtokában volt, bonyolult ügyeket oldott meg, ami nehezen ment volna, ha rendszeres és kemény droghasználó lett volna. Azt se feledjük, ha nyomoznivalója akadt akkor Sherlock Holmes nem élt drogokkal, mert lekötötték a bűntények izgalmai. Neki a legnagyobb örömforrás a rejtélyek megoldása, meg a munkájában elért sikerei voltak.

Minket is edzenek a sikerek. Így különösen büszkék vagyunk rá, hogy a Baker Street Irregulars a legjelentősebb Sherlock Holmes társaság -, mely a sherlockian elitet jelenti, - ezen a hétvégén a New York államban tartott nyári konferenciáján a Magyar Sherlock Holmes Clubról is előadást tart.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz 

AJÁNLÓ:

Cher, mint Sherlock Holmes

Alan Rickman, mint Sherlock Holmes
alan-rickman.jpg

A "Spock kapitány Sherlock Holmes volt, Britney Spears nem" POSZTUNK FORRÁSAI:
- Leonard Nimoy:
The Arthur Conan Doyle Encyclopedia + YouTube videók
- Britney Spears - 221bCause:
theguardian.com/film/2003/jan/06/news3
pravda.ru/showbiz/34214-britney/
filmtotaal.nl/nieuws/294
scriptrevolution.com/scripts/221bcause
chicagotribune.com/news/ct-xpm-2003-01-07-0301070376-story.html

ⓒ A sherlock.blog.hu cikkei szerzői jogvédelem alatt állnak.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása