sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. augusztus 05. 06:48 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes 221 tárgyban kiállítás

sherlock-holmes-ny-kiallitas.jpg

Idén januártól New York patinás Grolier Club-jában volt látható a Sherlock Holmes 221 tárgyban című kiállítás. (A Grolier Club-ot pár évvel az első Holmes történet megjelenése előtt, 1884 januárjában alapították és ez a legrégebbi és egyben a legnagyobb létező bibliofil klub Amerikában.) A Grolier Club a bibliofilek magántársasága az Upper East Side-on és ahogy a fenti fényképen látszik szép otthont adott a tárlatnak. (Mi teljesen odavagyunk a kijelzőn látható Frederic Dorr Steele által készített köntösös, pipás Sherlock Holmes képért, mely legendás illusztrációja hősünknek és ami elegánsan uralta a tárlatot.) A kiállításról a CBS tévéadó is beszámolt.

A 221 természetesen a híres nyomozó Baker Street-i otthonának házszámára utal (Baker Street 221B). A megtekintendő tételeket egy neves sherlockian Glen S. Miranker ajánlotta fel. Glen már 45 éve gyűjt a legendás detektívhez kötődő tárgyakat és ezekből ajánlott fel 221-et a tárlat céljára. A Baker Street-i zseni rajongója korábban is segített tárgyak kölcsön adásával egyéb Sherlock Holmes kiállításokhoz, illetve már két önálló bemutatót szintén rendezett nagy kedvencünkről. (Glen természetesen több Sherlock Holmes Klub tagja is.)

glen-minranker.jpg

Az élménynek azonban nincs vége, ugyanis a kiállítás új helyszínen folytatódik. Most augusztustól december 16-ig a Bloomington-ban található Indianai Egyetem Lilly Könyvtárába kerültek a kincsek. Ennek állományában több mint 450 000 ritka könyv meg 8,5 millió kézirat, illetve a világ legnagyobb mechanikus rejtvénygyűjteménye (Hú! Ezt Sherlock is imádná!) és 150 000 kotta található. Nem mellesleg ez a bibliotéka a Baker Street Irregulars (BSI) archívumának is otthont ad. (A BSI-ről már meséltünk, maga a sherlockian elit és legutóbbi konferenciájukon klubunk is szóba került az egyik előadáson. Kapcsolódó poszt: Változások útján )

Ha valaki olyan szerencsés, hogy még idén az Indianai Egyetemnél jár, akkor ezt a kalandot ne hagyja ki!

A kiállításról némi ízelítő az alábbi videóban tekinthető meg:

(A Lilly Library hivatalos tweet-je a kiállításról, videóban a BBC Sherlock zenéjével.)

221 tárgy amúgy nem olyan sok egy külföldi sherlockiannak. Mivel máshol jobb az életszinvonal, meg nagyobb a Sherlock Holmes termékek kínálata, ezért több ezer tárgyat tudnak a sherlockian gyűjtők felhalmozni. Bizony: magánszemélyek hobbiból ilyen klassz lehetőségeket élvezhetnek. Például: Vip tagunk az amerikai Timothy Kline több, mint 5000 darabos kollekció büszke tulajdonosa. Sokan több szobában őrzik büszkeségeiket.

Mi nem tartunk 221 tárgynál, de célunk, hogy tervezett tárlatunkra ennél több érdekesség legyen. Ha van megunt vagy több példány miatt feles sherlockian tárgyad (könyv, régi pc játék vagy más) nyugodtan küldd el nekünk! Szívesen fogadunk saját készítésű Sherlock alkotásokat is (- például rajz). Itt a poszton megköszönjük és ha összejön a tárlat a kiállítási tétel információs kártyáján is rajta lesz a neved, hogy a látogatók értesülhessenek róla.

Addig is, ahogy külföldön mondják: "Have a nice Sherlockian Day!", azaz Legyen jó Sherlockian Napod!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Felajánlás: Adományok

Voksolás: Szavazás a nyereményjátékhoz

MEGJEGYZÉS: A Sherlock Holmes 221 tárgyban kiállításról év eleje óta tudtunk, de azért csak most említjük a tárlatot, mert miután a Lilly Könyvtárba költözött leltünk bemutatható videót róla.

FORRÁSOK:

libraries.indiana.edu/lilly-library/sherlock-holmes-221-objects
cbsnews.com/news/sherlock-holmes-in-221-objects-exhibit-grolier-club
ihearofsherlock.com/2015/07/episode-79-collectors-corner-glen.html

UTÓIRAT: A Steven Moffat egy Sherlock képet osztott meg posztunkban ígért bejegyzés már készül.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása