sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. november 23. 06:57 - SzerzoiJogvedettTartalom

Ki a gyilkos? A detektívregények legfontosabb könyvei

sherlock-holmes-ny-kiallitas.jpg

Kedves Könyvmolyok!

Idén november 30-tól, 2024. február 10-ig tekinthető meg New York patinás Grolier Club-jában a Whodunit? Key Books in Detective Fiction (Ki a gyilkos? A detektívregények legfontosabb könyvei) kiállítás.

A Grolier Club-ot pár évvel az első Holmes történet megjelenése előtt, 1884 januárjában alapították. A Grolier Club Amerika legrégebbi és legnagyobb közössége a bibliofilek és a grafikai művészetek rajongói számára. Tavaly egyébként januártól áprilisig a Sherlock Holmes in 221 Objects (Sherlock Holmes 221 tárgyban) kiállításnak adott otthont. Az akkori tárlatról is beszámoltunk, a fejlécben használt fotó erről a rendezvényről való.)

" A Whodunit? Key Books in Detective Fiction egy kihagyhatatlan művészeti esemény, amely New York vibráló városában kerül megrendezésre. A tekintélyes helyszínen, a The Grolier Club-ban (47 East 60th Street, New York, NY 10022) megrendezett esemény a detektívregények minden rajongóját lebilincseli.- írja a Trip.com, majd hozzáteszi: - A rendezvény exkluzív lehetőséget kínál arra, hogy a műfaj kulcsfontosságú könyveinek lapjain elrejtett titkokba és rejtélyekbe merüljünk. A legjobb rész? A belépés teljesen ingyenes. Merüljön el a detektívregények lenyűgöző világában, ahol ravasz bűnözők és briliáns nyomozók kelnek életre. Az időtlen klasszikusoktól a modern remekművekig a kiállítás a műfajt alakító könyvek széles skáláját mutatja be. Bővítse ismereteit és a detektívregények iránti megbecsülését, miközben felfedezi a gondosan összeállított gyűjteményt. Akár elkötelezett rajongó, akár egyszerűen csak kíváncsi a műfajra, a Whodunit? A detektívregény kulcsfontosságú könyvei olyan esemény, amelyet nem szabad kihagyni. "

A mostani kiállítás Jeffrey Johnson, a Grolier Club tagjának 19. és 20. század eleji detektívregény gyűjteményéből lett szakértelemmel kiválogatva. A tárlaton emlékiratok mellett könyvritkaságok is szerepet kapnak, így: Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Wilkie Collins, Anna Katherine Green, Arthur Conan Doyle vagy épp Agatha Christie műveiből.

" A detektívregény a kezdetektől fogva az irodalom mellett másodhegedűs szerepet játszik, és könnyű vagy nem komoly olvasmánynak, a sci-fi egyfajta földhözragadt unokatestvérének tekintik. " - nyilatkozta a gyűjtő, Jeffrey Johnson - " Ugyanakkor rendkívül népszerű is volt. Azt, hogy a legnagyobb íróink közül sokan írtak detektívregényt, gyakran figyelmen kívül hagyják. Ahogy azt is, hogy a legjobb detektívregények a jó írást kombinálják a megoldandó rejtéllyel. "

Sir Arthur Conan Doyle révén egy igazi könyvritkaság The Hound Of The Baskervilles (A Sátán Kutyája) első kiadása is szemügyre vehető. A kiadványból egy példány idén szeptemberben rekord áron kelt el a Christie's Aukciósház árverésén, az akkor eladott kötet a Rolling Stones dobosának, Charlie Watts-nak tulajdonát képezte egykoron. (Kapcsolódó cikk: Rekord áron kelt el a Rolling Stones egykori dobosának könyve) 

satan-kutyaja-charlie-watts_1.jpg

"A Sátán Kutyája" az egyik legikonikusabb Sherlock Holmes könyv, amely széles körben elismert példaértékű Edward-korabeli regényként. Az alkotást megjelenésétől kezdve imádták és nagy tiszteletnek örvendett. Sőt, a vizuálisan legvonzóbb első kiadású könyvek között tartják számon, amit valaha úgy adtak ki, hogy a kötése igazi műalkotás. Borítója eredeti piros festőszövet, címmel, a szerző nevével és aranyozott meg fekete színű diszítéssel ellátva. Az első kiadás, az első szám hírhedt ritkaság. 16 teljes oldalas illusztrációt is tartalmaz, amelyek a regény legfontosabb jeleneteit ábrázolják. Készítője Sidney Paget, aki Conan Doyle Sherlock Holmes műveit elsőként illusztrálta és ezzel lett világhírű. 

Megtekinthetővé válik Agatha Christie Sparkling Cyanide (Gyöngyöző Cián) könyve is, melynek borítóján a méregpohár mögött egy zöld koponya látható.

gyongyozo-cian.jpg

A Grolier Club december 19-én, majd 2024 január 23-án és 2024 február 7-én ebédidős körútat is szervez a tárlatra, míg 2024 február 5-én virtuális körútra kerül sor, ahol az érdeklődők kérdezhetnek a kurátortól. Tehát aki New York-ban jár ilyen különleges kulturális élményben is részesülhet.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, The Grolier Club - grolierclub.org
"Whodunit? Key Books in Detective Fiction"
November 30, 2023 - February 10, 2024
2, FineBooks & Collections - finebooksmagazine.com
Origins of the Detective Story Explored in New Grolier Club Exhibition
3, Trip.com
Lunchtime Exhibition Tours: Whodunit? Key Books in Detective Fiction
4, Korábbi cikkünk:
Rekord áron kelt el a Rolling Stones egykori dobosának könyve

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása