sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. szeptember 24. 09:09 - SzerzoiJogvedettTartalom

REJTÉLYES KÖNYVEK KAVALKÁDJA - Második rész

sherlock-rejtely-konyvek.jpg

"A lelki megismerésnél nincs fontosabb. Sokáig önmagamnak is rejtély voltam,
a sok olvasás után már nem."
- Magay Dániel, magyar olimpiai bajnok vívó és vegyészmérnök 

Szép napot! Ebben a cikksorozatunkban a rejtélyek, az olvasás vagy épp a kémia meg a könyvritkaságok kedvelői lelhetnek csemegékre. Ugyanis a Kossuth Kiadó logikai feladványokat tartalmazó köteteire és VIP tagunk Professzor Dr. Lente Gábor által bemutatott kémiai könyvritkaságokra hívjuk fel a figyelmet. Utóbbiakról már az előző posztunkban meséltünk (REJTÉLYES KÖNYVEK KAVALKÁDJA - Első rész), most jöjjenek a remek, elmét edző feladványok.

Mint tudjátok jó együttműködésünk van a Kossuth Kiadóval, már több, mint egy éve. Nagyjából az első évfordulón az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy együttműködésünk tovább bővítette a kiadó. Náluk fantasztikus Sherlock Holmes vagy egyéb krimi könyvek szerezhetők be és segítségük mindig nagyban segíti munkánk minőségi fejlődését, így színvonalasabb információkat tudunk kínálni Nektek.

A világhírű detektív mellett a kiadóval közös szenvedélyünk az olvasás és a rejtélyek. Az olvasás fontossága kétségtelen, hisz fejleszti az önismeretet, az emberismeretet, fokozza a szellemi fejlődést. Most két olyan kötetet ajánlunk figyelmetekbe, melyek rejtélyeket is tartalmaznak. Fiatalabb korosztálynak készültek, de szerintünk az érettebbeknek is remek agytornát kínálnak. Ráadásul most online olcsóbban beszerezhetők az eredeti árhoz képest.

Dan Moore Sherlock Holmes - Rejtélyek Könyve 

sherlock-holmes-rejtelyek-konyve.jpg

Dan Moore hivatásos rejtvény szakértő és feladvány szerkesztő könyve 2018-ban jelent meg, de mindig aktuális. Feladványai nem évülnek el. Baranyi Katalint az ekultura.hu szerkesztőjét is magával ragadta a kiadvány, így írt róla:

" találhatunk a könyvben logikai fejtörőket, matematikai feladványokat, s olyan problémamegoldó feladatokat is, amelyekben bűvös rácsokkal, szónégyzetekkel, alig különböző képekkel vagy furcsa számokkal kell bíbelődni. Különösen viktoriánus a hangulata azoknak a játékoknak, amelyekben ódon fényképeket, a korszakban nagyon divatos árnyképeket vagy finom rajzú rézkarcnyomatokat kell elrendezgetni és megfigyelni. Engem néhány fejtörő annyira megfogott, hogy már mindenkinek feladtam, akinek csak tudtam, sőt, magam is bősz rejtvénygyártásba kezdtem a kötetből tanult minták alapján… 

S nemcsak a kipróbált feladatok hatottak rám ennyire inspirálóan, hanem a könyv utánozhatatlan hangulata: ahogyan például egy ódon nyúlpite-recepten tesztelhetjük a memóriánkat vagy épp a Holmes-novellák legemlékezetesebb szereplői köszönnek vissza a kártya- és keresztrejtvényekben. Közben pedig szó esik médiumokról és a spiritizmusról, széfről és számkombinációkról, körtés zseléről és mentacukorról, velocipédről és bokszoló nyulakról, Bell telefonjáról és régi bélyegekről, a Reichenbach-vízesésről és a nagy brit világkiállításról is..." (Idézet: ekultura.hu - A teljes cikk itt)

A rejtvénykönyvben a két legördögibb feladvány megoldását lepecsételt oldal tartalmazza.

Ha mindez nem lenne elég van még pár további ok, amiért érdemes lehet megvenni, vagy annak akinek megvan újra tanulmányozni:

1, Dan Moore idén új Sherlock Holmes rejtvénykönyvvel jelentkezett:

"Sherlock Holmes logikai feladvány az óra ellen: Állítsd meg az időt! Ki győzi le a nagy detektívet?"

Ennek külföldi borítói:

dan-moore-sherlock-konyv-2022.jpg

Amennyiben magyarul is megjelenik, akkor talán segítséget jelenthet az előzmény könyvben lelhető gondolkodásmód hozzá.

2, A feladványok másokkal együtt is játszhatók, megbeszélhetők. Remek programot jelenthetnek bármely baráti társaság vagy tanulócsoport számára.

(3, Az időnként megrendezett nyereményjátékainkban Dan Moore fejtörőihez hasonló feladványok megjelenhetnek. Így kedves, játékos kedvű olvasóinknak támpontot jelenthet a kiadvány.)

Dr. Gareth Moore: Nyomozz, mint Sherlock Holmes

nyomozzmintsherlockholmes.jpg

Akiknek nehéz Dan Moore előbb említett könyve, azoknak itt van Dr. Gareth Moore "Nyomozz, mint Sherlock Holmes" kiadványa. Könnyebb, de szintén élvezetes fejtörőkkel és kedves grafikákkal.

Nagyon jó lenne, ha a gyermekek úgy kerülnének ki általános iskolából vagy a szülői otthonból a nagybetűs ÉLETbe, hogy ismerik ezt a kötetet és feladványait.

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES CLUB AJÁNLÁSÁVAL:

" A mentális egészséghez, a jó problémamegoldó képességhez nagyon fontos a jól működő agy és a logikus gondolkodás. Nagyszerű, hogy Dr. Gareth Moore Nyomozz, mint Sherlock Holmes és Dan Moore Sherlock Holmes - Rejtélyek könyve a szellemi képességek fejlesztését szolgálja játékos, élvezetes formában. Mindenki talál bennük olyan feladványokat melyek igazán megmozgatják az agytekervényeket. A Magyar Sherlock Holmes Club megtiszteltetésnek érzi, hogy a Kossuth Kiadó jóvoltából ilyen remek kiadványokhoz juthatott, és főleg a mai világban mikor egyre nagyobb szükség van/lenne a szellemi munícióra, akkor a tudást értékelő, kereső és művelő kedves olvasóinak ilyen színvonalas köteteket ajánlhatunk. " - SherlockExtra, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke

Mindkét könyv strapabíró keménykötésben jelent meg, de szerintünk a tudást szerető olvasók puhafedéllel is becsben tartva őriznék és vigyáznának rájuk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ÉS MEGRENDELÉS LEHETŐSÉG:

A KOSSUTH KIADÓ SHERLOCK HOLMES KÖNYVEI

 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: Ebben a cikkben Baranyi Katalin az ekultura.hu szerkesztőjének véleményét is felhasználtuk, hogy tőlünk független véleménynek is teret adjunk. Az idézéshez engedélyt kértünk és kaptunk az ekultura.hu főszerkeszőjétől Galgóczi Tamástól. Köszönjük szépen.

A cikksorozat első része itt:

kemiai-konyvritkasagok.jpg

NYEREMÉNYJÁTÉK most hétfőtől. Tudnivalók: NYEREMÉNYJÁTÉK INFO 2.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása