sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. szeptember 24. 07:27 - SzerzoiJogvedettTartalom

REJTÉLYES KÖNYVEK KAVALKÁDJA - Első rész

kemiai-konyvritkasagok.jpg

Szép napot! Új cikksorozatunkban a rejtélyek, az olvasás vagy épp a kémia meg a könyvritkaságok kedvelői lelhetnek csemegékre. Ugyanis a Kossuth Kiadó logikai feladványokat tartalmazó köteteire és VIP tagunk Professzor Dr. Lente Gábor által bemutatott kémiai könyvritkaságokra hívjuk fel a figyelmet.

Kezdjük az utóbbival, hisz ezeknek is van kapcsolódása hozzánk. Korábban kedves olvasónk K.B. adománya révén beszereztünk egy 115 éves Conan Doyle könyvet a nagy detektívről, amely már ritkaság és amit leendő kiállításunkon tervezünk bemutatni. Sherlock Holmes szerette az olvasást, irodalomban művelt volt. Watson doktor azon kezdeti megállapítására, hogy a szépirodalomban járatlan később rácáfol Arthur Conan Doyle eredeti műveiben. Holmes detektív munkájának része és hobbija is egyben a kémia volt. Sherlock könyvtárában kémiai kiadványoknak is lennie kellett, illetve saját kémiai kísérleteit maga is írásba foglalta.

Nos, örömmel jelentjük, hogy létrejött a Metaverzum MédiaműhelyA Metaverzum Médiaműhely a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán alakult meg, célja természettudományos ismeretterjesztő videóanyagok és podcastok készítése elég széles közönsége számára. Nagyjából január végére várható, hogy teljes lendülettel beindul a működése, ám videói már most követhetők. A YouTube-on található PTE TTK Kémiai Intézet nevű csatornájuk kémiai könyvritkaságokat és látványos kísérleteket (pl: a fáraó kígyója) mutat be. A felvételek -, amiket érdemes nyomon követni -, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával jönnek létre.

Most a "Kémiai könyvritkaságok" sorozat első részét mutatjuk be. Ebben a Robert Downey Jr. "Sherlock Holmes Árnyjáték" filmjében feltűnő világhírű Eiffel-toronyról is megtudhatunk érdekességet, meg valaki kivégzése is szóba kerül. A kémia érdekes és menő, ha Sherlock Holmes műveli vagy amikor a Pécsi Tudományegyetemről Lente Gábor Tanár Úr mesél róla:

A sorozatnak már további részei is megjelentek. Az izgalmas, rövid videókat a fent belinkelt YouTube csatornán lehet követni. Kellemes tanulást!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Előző posztunk: Nyereményjáték info 2. - a játék 26-án, most hétfőn indul

Ajánlott cikk:

dr-lente-gabor-sherlock-holmes-kemia.png

parizs-eiffel-torony-faliora.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása