sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 03. 02:04 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlockian hírcsokor

sherlockian-hircsokor.jpg

Sziasztok! Egy igazi sherlockian hírcsokorral kedveskedünk most Nektek:

1, A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE:

Ma van a Magyar Tudomány Ünnepe. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján (1996-ban) született döntés arról, hogy november 3 lesz minden évben A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA. Azért ez a nap, mert 1825-ben ekkor Széchenyi István birtokainak egy egész évnyi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság létrehozására és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megalapítását. 

szechenyi-istvan.jpg

Barabás Miklós festménye Széchenyi Istvánról (1836)

Immáron 25 éve, 1997 óta ad otthont a Magyar Tudomány Ünnepének az MTA székháza.

Itt jegyezzük meg, hogy előző bejegyzésünkben pont a Magyar Tudományos Akadémia elnökének előadását ajánlottuk szíves figyelmetekbe. (Elérhetőség: Dr. Freund Tamás - Belső világunk és az információrobbanás hatásai a memóriafolyamatokra)

Bár kedvenc hősünk, az angol nyomozó még nem tagja az MTA-nak az büszkeséggel tölt el minket, hogy a tudomány egyik ikonikus jelképe, aki számos magyar vonatkozással bír. Szoktak róla még hazánkban is tudományos publikációk vagy egyetemi előadások megjelenni. VIP tagunk Prof. Dr. Herke Csongor Tanár Úr pedig kriminalisztikai tanfolyamot tart Sherlock-ról a Pécsi Tudományegyetemen. 

Ráadásul Holmes tiszteletbeli kémikus egy roppant neves tudományos társaságban. 2002 október 16-án erről így számolt be az Index hírportál:

Sherlock Holmes a Királyi Kémiai Társaság tagja

Az Index fiktív létezők jogaiért küzdő aktivistái örömmel jelentik, hogy a brit Királyi Kémiai Társaság rendkívüli tiszteletbeli tagjává választotta Sherlock Holmest.

Sherlock Holmes az első fiktív személy, aki bekerül a társaságba, mely rendszerint Nobel-díjasokat és akadémikusokat választ tagjai sorába.

A Royal Society of Chemistry indoklása szerint Holmes volt az első detektív, aki a kémia tudományát használta a nyomozás eszközeként.

"Holmes-szal kezdődött - bár csak képzeletben - az a tradíció, melyben a tudomány és a racionális gondolkodás kötött szövetséget a bűn legyőzése érdekében." - mondja a társaság sajtóközleményében Dr. David Giachardi, a társaság főigazgatója.

A döntést Holmes Baker Street-i állomás előtt álló szobránál jelentették be hivatalosan szerdán 11 órakor, Arthur Conan Doyle lovaggá ütésének 100. évfordulóján.

(Az Index.hu híre 2002.10.16-án)

A híres alkotást, amit John Doubleday brit művész (szobrász és festő) készített most egy Pinterest-es képpel mutatjuk be Nektek:

sherlock-bs-szobor.jpg

Kapcsolódó cikk: Prof. Dr. Lente Gábor: Sherlock Holmes és a kémia

Persze nem mi lennénk a Magyar Sherlock Holmes Club, ha csak annyit közölnénk, amit a vérbeli hazai Holmes rajongók már tudnak. Mi mindig szeretünk többet kínálni Nektek. Íme a kép a detektívkirály kitünetéséről.

sherlock-kituntetese.jpg

(A kép forrása: CBS NEWS)

Nos, ma mi így ünnepeltük Holmes barátunkkal a tudományt.

2, JEREMY BRETT - SHERLOCK HOLMES RELIKVIÁK:

relikviak.jpg

Nagyon nehéz új és jó hírt hozni Jeremy Brett Sherlock Holmes sorozata kapcsán, többek közt azért, mert a mesternyomozó megformálásában meghatározó angol színművész sajnos rég nem él már, ahogy a sorozat számos más résztvevője sem. Emlékük azonban halhatatlan.

Az amerikai Jeremy Brett Podcast készítői mégis igyekeznek éltetni a témát. Korábban megszólaltatták már Stephen Fry polihisztor művészt, aki mindig nagy tisztelője volt, van és lesz a sorozatnak és különösen Jeremy Brett fantasztikus színészi alakításának. Fry nagy Sherlock Holmes rajongó, több sherlockian dokumentumfilmben és eseményen részt vett már, illetve Mycroft-ot alakította a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Sherlock Holmes Árnyjáték mozifilmben. (Bár a Jeremy Brett Podcast készítő homoszexuális férfiak, akárcsak Stephen Fry beszélgetésükben hangot adtak annak, hogy Conan Doyle hőse a legendás nyomozó nem vonzódott a férfiakhoz. - ezt amúgy a biszexuális Jeremy Brett is így vélte egykor.) Idén a podcast készítő srácok David Burke-kel, azaz a sorozat első Watson-jával készítettek interjút. (A The Jeremy Brett Sherlock Holmes Podcast angol nyelvű adásai a YouTube-on lelhetők és ingyen nézhetők. - elég a YouTube-on a "Jeremy Brett Podcast" kifejezést beütni érte. )

Azonban a podcast vezetőknek más meglepetés is akad a tarsolyukban. A közismert Sherlock Holmes relikviák első kollekciója után készülnek piacra dobni egy második gyűjteményt is. Most bemutatjuk a korábbi és a tervezett új kollekciót egyaránt.

Az első kiadás:

relikviak1.jpg

A tervezett második kollekció: - még csak ELŐJEGYEZHETŐ

relikviak2.jpg

Sajnos a Magyar Sherlock Holmes Clubnak nincs lehetősége ilyen kincsekhez hozzájutni. Szívünk fájdalmára kis társaságunk nehéz időknek néz elébe. Mégis ha akad tehetős magyar sherlockian, aki megengedheti ez(eke)t magának és szeretné is, akkor a képen megtalálja a weboldal címét, ahol kínálják. (A készítők fenntartják maguknak a jogot, hogy változtathatnak a tárgyakon. Valószínűleg szállítási díjjal és jelentős vámmal még pluszban számolni kell.)

Azért, hogy mégis idevarázsoljuk a sorozat jellegzetes hangulatát bemutatjuk a Moriarty introt, amit korábban klubelnökünk SherlockExtra készített. (A nem HD minőségért elnézést kérünk, több, mint 10 évvel ezelőtt még szerényebb volt a technológia.) 

(Kérjük ne iratkozz fel a videó YouTube csatornájára: SherlockExtra betegségei és klubfeladatai miatt már nem készít új videókat. Köszönjük a megértésed.)

3, A SHERLOCK CAROL

mark-shanahan-sherlock-szinre-lep.jpg

Meséltünk már A Sherlock Carol színdarabról. Melynek írója Mark Shanahan írt nekünk egy gyönyörű levelet arról miként inspirálta saját édesapja meg a nagy detektív egy színdarab megírására. (Elolvasható itt: Mark Shanahan - Sherlock színre lép) Tavaly Karácsonykor New York-ban mutatták be az előadást és a híres nyomozót Drew McVety amerikai színész játszotta a színpadon. A darab bemutatója kapcsán Mark levele megjelent angol oldalunkon a sherlockian-sherlock.com-on és a Londoni Sherlock Holmes Társaság linkkel ajánlja az oldalán: A Sherlock Carol színdarabbal a Londoni Sherlock Holmes társaság oldalán)

drew-mcvety-a-sherlock-carol.jpg

Nos, a produkció idén Karácsonykor -, mint már jeleztük - Londonban is megjelenik. Azonban a főhőst Ben Caplan színművész játssza majd, míg New York-ban, ahol ismét adják, ott örömünkre Drew McVety marad Sherlock Holmes. Ezt magától Drew McVety-től tudtuk meg. Vele azóta jó a kapcsolatunk mióta interjút adott nekünk a sherlockian-sherlock.com-on oldalunkra.

a-sherlock-carol-interview.jpg

(A hír ellenőrizhető, alul a Forrásoknál megadtunk információkat.)

4, ENOLA HOLMES 2.

enola-holmes-2-resz.jpg

Bemutatásra került az Enola Holmes 2. Az IGN Hungary cikke szerint elég vegyes kritikákat kapott...

Ide vonatkozó posztjaink: Enola Holmes 2.

Enola Holmes 2 és egyéb Sherlock hírek

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
- 1, A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE:
index.hu/kultur/pol/holmes1016
cbsnews.com/news/its-elemental-iand-i-elementary
Képek: Barabás Miklós - Széchenyi István (1836)
Pinterest - Sherlock Holmes szobor
az említett CBS cikk fényképe
- 2, JEREMY BRETT - SHERLOCK HOLMES RELIKVIÁK:
youtube.com/c/TheJeremyBrettSherlockHolmesPodcast
sherlockpodcast.com
- 3, A SHERLOCK CAROL:
Hírforrás: Drew McVety amerikai színész
A hír ellenőrizhető az alábbi oldalakon:
marylebonetheatre.com/productions/a-sherlock-carol
asherlockcarol.com
demproductions.co.uk/a-sherlock-carol
sherlock-holmes.org.uk/event/a-sherlock-carol-at-the-marylebone-theatre
- 4, Enola Holmes 2: IGN Hungary cikke:
Befutottak az Enola Holmes 2. első kritikái: Vajon érdemes volt újra elővenni Sherlock húgát?

Aktív játékunk: Klubcímer játék

klubhir-magyar.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása