sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. december 23. 03:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kedves detektívek jelentek meg New York ikonikus Times Square-én

sherlock-carol_-times-square.jpg

Halihó! Manapság mikor Amerikában sem csak luxus már az élet és megrendülni látszik a Egyesült Államok hegemóniája, foszladozik az "amerikai álom"; a remény szimbólumai jelentek meg New York legendás Times Square-én. Az arra járó tömeg több Sherlock Holmes-szal is találkozhat.

Sherlock Holmes bár kitalált figura, mégis mindig reménységet adott az emberiségnek. Kezdetben a viktoriánus korban, mikor a városiasodás meg az ipari forradalom miatt sokat változott, felgyorsult az akkoriak élete és az emberek nagy része úgy érezte nagyon hamar új elvárásokkal, rejtélyes gépezetekkel vannak körülvéve, ugyanakkor mélyen hittek a babonákban. (Mennyire hasonlít ez a mai világunkhoz is, igaz?) Ekkor jelent meg Conan Doyle brit detektíve, aki gondolkodással, megfigyeléssel és kitartó munkával jó példát mutatott a tanácstalan, félszeg, szorongó emberek felé. Mégpedig azt, ha tanulmányozzuk a világot, figyelünk a tényekre s merünk jól következtetni, akkor nemcsak a természetfeletti félelmeket űzhetjük el, hanem megtanulhatjuk az új tárgyak, kihívások kezelését, valamint embertársaink reakcióit. Utóbbiakkal a gyakorlati életben lehet tudásunk, rutinunk, magabiztonságunk, sikerünk. Az az ismeretlen, rejtélyes nagyvilág melyben szorongunk és szenvedünk jobban megismerhető, kezelhetőbb és így elfogadhatóbb lehet, valódi otthonunkká válhat - ez pedig valljuk be, mindannyiunk életében olyan lehetőség, amit keresünk, amire vágyunk. És, ahogy Sherlock jelzi: amit elérhetünk.

Később ugyanezt a csodálatos üzenetet hozta el Holmes, a Granada sorozat "Sherlock Holmes kalandjai"-val, a páratlan brit színésszel Jeremy Brett-tel a főszerepben. Akkortájt az 1980-as években egyfajta melankólia jellemzte szintén az angolszász világot és a Baker Street-i nyomozó újra lelket öntött az emberekbe. Sőt! Jeremy Brett detektív jelmezben még jótékonysági futáson is részt vett, ahol rákkutatásra gyűjtöttek pénzt.

Aztán a modern időkben már a Robert Downey Jr. és Benedict Cumberbatch főszerepléseivel megformált nyomozók, illetve Sherlock Holmes színdarabok, musicalek adtak/adnak hitet - esetenként munkát - a kemény világunkban helyüket kereső fiatalok népes csoportjának. Amerikában igen kedvelt a Jonny Lee Miller-féle Sherlock és Watson (Elementary) sorozat is, melynek jószívű hőse olyan aktuális problémákkal küzd, mint a droghasználat, a gyilkosságok, az emberi kapcsolatok építése, saját érzelmek feldolgozása, illetve egy élhető életmód kialakítása ezen gondok közepette. Bár ezek a feldolgozások igen eltérnek Conan Doyle eredeti karakterétől, például sokkal idegesebbnek, esetenként bunkóbbnak vagy aljasnak mutatják be Sherlock-ot a világhírű skót író úriember hősénél. Megesik, hogy tanulandó logikai képességeiről is elterelik a hangsúlyt (pl: a BBC Sherlock a 3. évadtól), mégis ezek is szórakozási élményt adnak, meg művészeket inspirálnak. (Kapcsolódó poszt: Csalami Éva egy tehetséges művész)

Holmes nem csupán apró gyerekeknek, álmodozó tiniknek, hétköznapi felnőtteknek, tudósoknak, de alkotó embereknek is képes megváltoztatni az életét. Olyan tehetséges művészeknek adott a világszerte maradandó hírnevet, mint Conan Doyle, Sidney Paget, William Gillette, Basil Rathbone vagy Benedict Cumberbatch. 

Mark Shanahan színész, rendező, író pedig kisfiú volt még, mikor apját rákkal diagnosztizálták. Neki és szeretett édesapjának hatalmas erőt adott Sherlock Holmes ezen nehéz idők leküzdéséhez. Nagy megtiszteltetés, hogy a kemény megpróbáltatások korszakáról, illetve a pozitív következményekről nekünk engedte meg publikálni saját, reménytadó sorait.

mark-shanahan-sherlock-szinre-lep.jpg

(Ezek itt olvashatók: Mark Shanahan - Sherlock színre lép)

Mark megírta A Sherlock Carol című színdarabot, ami Sir Arthur Conan Doyle és Charles Dickens történetein alapul. A darab tavaly New York-ban debütált és idén is játsszák egy csodás színész, Drew McVety főszereplésével, míg ezen a télen már Londonban is megnézhető Ben Caplan előadásában. A darab egyik jellegzetessége, hogy csak rövid ideig, a téli időszakban szerepel mind a new yorki-i New World Stages, mind a londoni Marylebone Theatre műsorán, így igazi karácsonyi s szilveszteri ajándék. 

Vidám videó a new york-i premier estről:

Bár a darab igen sikeres, a jegyek szépen fogynak, az alkotók és a stáb különleges kedvességgel kedveskednek Amerika legnépesebb városának lakói számára: Sherlock Holmes hasonmások lepték el a Times Square-et és bárkivel szívesen beszélgetnek vagy készítenek közös szelfit. Természetesen nagy örömmel csevegnek A Sherlock Carol színdarabról is, tájékoztatást adva az érdeklődöknek.

times-square-sherlock.jpg

Ezek a kedves detektívek és egyedi, bűbájos karácsonyi Sherlock Holmes szerelésük számtalan arra járónak bearanyozzák a napját, a világválság ellenére. A zseniális detektív menő, inspiráló és jókedvre derítő manapság is. Sherlock Holmes örökké a remény szimbóluma marad, aki bárhol feltűnik amikor szükség van rá.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁS:

A Sherlock Carol hivatalos Twitter oldala

Ajánlott oldal: Sherlock Holmes zenével varázsolja el az új generációt - zenés videótúra

sherlock-uj-generacio.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása