sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. október 25. 04:14 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes zenével varázsolja el az új generációt - zenés videótúra

sherlock-uj-generacio.jpg

" A kultúra a világ működéséről és működtetéséről szóló közös tudás. "

(Czakó Gábor, Kossuth-díjas író)

A kultúra túlélésünknek, fejlődésünknek és annak lehetősége, hogy az ember a legnemesebb tulajdonságait hozza ki magából és ezt adja át embertársainak, még saját utódjainak is. Az elmúlt évek komoly válságaiban ez az érték, a valódi kultúra haványulni látszik, míg a rosszkedv és a kétségbeesés, az agresszió növekszik. Ilyenkor van szükség egy hősre, aki igazi példakép. Sherlock Holmes ilyen kultikus etalon, nem véletlen, hogy mítosza 135 éve töretlen.

Nekünk magyaroknak úgy tűnhet a sherlockian világ pihen egy ideje, mivel nincs pillanatnyilag mozifilm vagy tévésorozat a férfiról, akinek neve Albert Einsten neve mellett egyedül helyettesítendő a zseni szóval. Valójában külföldön Sherlock Holmes most is kirobbanó sikereit éli. Mint már beszámoltunk róla több országban új Sherlock Holmes kiállítások nyílnak, könyvek jelennek meg róla, de a nagy detektív megfogja a fiatalságot a musical népszerű műfajával is.

A zene, mely minden ember szívének és fülének kedves utat talál az új generáció felé ugyancsak. Most ebbe a kellemes zenei világba viszünk el Benneteket élvezetes videókkal. Egy előadást - ha kedvetek van teljesen megtekinthettek (ingyen, jogtisztán, regisztráció nélkül) -, egyről említést teszünk, és egy harmadikról pár perces fergeteges bemutató show-t nézhettek meg. Aztán felidézünk magyar vonatkozásokat illetve azt, hogy Holmes gondolkodásmódja tanítható az ifjúságnak.

Videótúránkat kezdjük a legendás detektív jól ismert megjelenéseivel és egyben a londoni Sherlock The Musical ajánlójával:

Nos, a felvétel elején majd közben mutatott, megszokott Sherlock Holmes színészek ne tévesszenek meg senkit, mert a Sherlock The Musical szereplője egy színesbőrű színművész. Azon el lehet merengeni így mennyire hasonlít Sir Arthur Conan Doyle eredeti karakteréhez, és más is vajon mennyire hű a műben a Kánonhoz, ám az kétségtelen, hogy a fiatalember, Conlon Bonner sármos, kellemes kisugárzású és tehetséges.

sherlock-the-musical.jpg

A darabban pedig akadnak fülbemászó dallamok:  

Cselekmény leírása izgalmas a Sherlock The Musical előadásnak: 

" Sherlock Holmes, London nagy viktoriánus korszakának nyomozója és hűséges barátja és társa, Dr. John Watson az eddigi legsúlyosabb esettel néz szembe.

Amikor egy magas rangú kormányzati tisztviselő eltűnik, Sherlock versenyt fut az idővel, hogy megfejtse a rejtélyt, és feltárjon egy baljóslatúbb összeesküvést, mint azt a detektív és társa valaha is el tudta volna képzelni. "

Akit érdekel az angol előadás ingyen megtekintheti a YouTube által az alkotók révén, akik elérhetővé tették a teljes zenés produkciót. Íme, idevarázsoljuk Nektek a darabot:

Említést pedig arról a zenés alkotásról teszünk, amiről korábban szintén regéltünk, mégpedig, hogy a BBC Szimfonikus Zenekar és Mark Gatiss decemberben bemutatja A Sátán Kutyáját.

mark-gatiss-sherlock-holmes.jpg

Kapcsolódó poszt: Mark Gatiss lesz Sherlock

Most pedig kanyarodjunk el Londontól, ugyanis Németországban hamarosan indul egy olyan musical a nagy hírű detektívről, ami nem csak több német városban kerül bemutatásra, de igen igéretesnek tűnik. Olyan színpadi látvánnyal, amely az akció közepébe vonja a nézőt. Izgalmas kaland krimi rajongóknak, amely egyesíti a klasszikus musicalek minden elemét, a művésziséget, a mutatványokat és a legmodernebb színpadtechnikát. Kortárs, felejthetetlen élménnyé válik. Itt aztán felcseng a pörgős zene szerelemről, halálról, plusz szenvedélyről. - Ez nem más, mint a Sherlock Holmes Next Generation - Das Musical produkció.

A közönség tanúja lehet a hősök új generációjának születésének, akik új bűnügyi mítoszt teremtenek, és ezzel meghatározzák egy új évszázad hajnalát. Az ifjú hősök első ügyükben nyomoznak. Segítségükre van a történelem talán legnagyobb és leghíresebb detektívpárosa: Sherlock Holmes és Dr. Watson. A két generáció összecsapása rengeteg titokzatosságot meg feszültséggel teli szikrát teremt. A hajsza állami intrikákon, mágián és összeesküvéseken keresztül vezet. A viktoriánus életmód korhű háttere és az ipari korszak aktuális eseményei összefonódnak egy romantikus szerelmi történettel, amely az újkor Brit Birodalmának gyarmati egzotikumának összjátékában bontakozik ki. 

Itt egy majd öt perces, frenetikus ízleítő a Sherlock Holmes Next Generation - Das Musical előadásból:

Természetesen kedvelt nyomozónk nevéhez már korábban is mérhetetlen sok zenei alkotás kötődött, mivel Holmes nemcsak az irodalom, a kriminalisztika, a szobrászat vagy festészet inspirállója, hanem többek közt a muzsika világáé ugyancsak. (Hazánkban kevéssé ismert, de bemutatásra került már Sherlock Holmes balett is.)

Magyarokként büszkén jegyezzük meg, hogy Baumann Károly a patrióta színész, dalénekes, egykor Sherlock Hochmec-ről énekelt tréfás dalt, melyet 1908-ban filmre rögzítettek. (A detektívkirályt játszó színészek közt Baumann Károlyt bizony Mark Campbell színkritikus és író megemlíti angol nyelvű "Sherlock Holmes" című könyvében.) - Szintén énekelt a Fool Moon együttes, méghozzá a Sherlock Holmes nevében című magyar ifjúsági kalandfilmhez: 

(Mind a filmben, mind ebben a videóban ötletgazdánk s első klubelnökünk Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész is szerepelt.)

A Sherlock Holmes magánélete című amerikai krimihez, ami inkább egy hangulatos paródia kedvenc bűnmegfejtőnkről, pedig háromszoros Oscar-díjas zeneszerzőnk, a világhírű Rózsa Miklós zeneszerző komponált filmzenét.rozsa-miklos-zeneszerzo.jpg

Rózsa Miklós a legendás komponista

Persze könnyen lehetne azt gondolni, hogy Sir Arthur Conan Doyle bűnténymegoldó hőse csak kellemes dallamokat meg könnyed nevetést és feszült izgalmat hoz a musical-ek, könyvek vagy a filmek által, de ez nem igaz. Holmes bölcs gondolkodásmódja szintén mindig megragadja az emberek fantáziáját. Szerencsére remek következtető képessége tanulható. Azon férfiak akikről Doyle legendás teremtményét formálta maguk is eszes, remek megfigyelő képességű férfiak voltak - Főleg Dr. Joseph Bell sebész professzor, akiben Holmes legfőbb inspirálóját tisztelhetjük. (Ő egykor Conan Doyle-t tanította az Edinburghi Egyetemen.)

conan-doyle-joseph-bell.jpg

Külföldön számos országban iskolai tananyagként oktatják Sherlock Holmes kalandjait és egykor a Robert Baden-Powell cserkésztáborokban azt tanították gyermekeknek, hogy a természetet Sherlock Holmes módszereivel érdemes felfedezni. A detektívkirály a fejlődni vágyó, kíváncsi ifjúság számára mindig érdekes, rejtélyes és vonzó karakter, aki pozitívan hat(hat) fejlődésükre. A világ újra meg újra felfedezi a kultúra nagy alakjának, Conan Doyle munkaszerető, reálisan gondolkodó hősének értékeit és reméljük, hogy ez a tendencia Magyarországon szintén egyre nagyobb teret nyer.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Musical Spanyolországban: Sherlock Holmes és a varázsfestmény

sherlock-holmes-varazsfestmeny.jpg

FORRÁSOK:

1, Nemzetközileg elismert angol oldalunk: sherlockian-sherlock.com
2, Sherlock The Musical: sherlockmusical.com
3, BBC Szimfonikus Zenekar és Mark Gatiss: A Sátán Kutyája
- londoni Barbican eseményajánló: barbican.org.uk/whats-on/2022/event/bbc-symphony-orchestra-the-hound-of-the-baskervilles
4, Sherlock Holmes Next Generation - Das Musical: sherlockholmes-musical.de

SHERLOCK HOLMES KIÁLLÍTÁSOK KÜLFÖLDÖN:

Japán Sherlock Holmes Kiállítás 

Sherlock Holmes 221 tárgyban

Brit Antik Múzeum nyílt Japánban

A Minnesota Történelmi Társaság Kiállítása Sherlock Holmes-ról

bam-sh-room.gif

Képek: Brit Antik Múzeum nyílt Japánban

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása