sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 15. 18:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes a világ egyik legnagyobb kulturális fesztiválján

edfest2024.png

Sziasztok!

Míg a világ leghíresebb detektívjére a legtöbb magyar ember sajnos nem tekint kulturális értékként, (még magyar vonatkozásai ellenére sem), addig külföldön Sherlock Holmes a kultúra része, nemcsak a felszínes popkultúra, hanem a mélyebb értelemben vett műveltség alappillére is.

Érthető hát, hogy a világhírű irodalmi alak gyakran megjelenik az EdFesten is, ami az Edinburgh Festival Fringe része. Az Edinburgh Festival Fringe (, mely idén 2024. augusztus 02-26-ig tart,) nem más, mint "one of the greatest celebrations of arts and culture on the planet " (a művészetek és a kultúra egyik legnagyobb ünnepe a bolygón) meg " the greatest platform for creative freedom " (a világ legnagyobb alkotói szabadságának platformja). Ilyen nagyszabású kulturális rendezvényt természetesen a világ legnagyobb műsorszolgáltatója, a BBC is közvetít, sőt ajánlja is hivatalos oldalán. Stílusos megjelennie ezen az eseményen a világirodalom közkedvelt nagy alakjának, hisz Edinburgh a világ első UNESCO-irodalmi városa. Itt, Skócia fővárosában született Földünk egyik legsikeresebb írója, Holmes megalkotója, Arthur Conan Doyle.

Ajánlott cikk:

edinburgh-unesco.png

Az idei EdFest három Holmes-os eseményt kínál színházi repertoárján, de a város még teret ad a detektívhez kötődő élménytúrának " Edinburgh: Sherlock Holmes Immersive Tour with Lunch " néven, ami 4 órás kaland, séta és vacsora formájában, illetve a metropolisz híres nemzetközi könyvfesztiválján szintén számos kiadvánnyal találkozhatunk a pipás nyomkövetőről. (Az Edinburgh Book Festival szintén mindig augusztusban tekinthető meg.)

Mostani posztunkban kicsit a színházi előadásokat mutatjuk be:

szindarab-1.jpg

Sherlock Holmes and the Man Who Believed in Fairies
magyar cím: Sherlock Holmes és az Ember, aki hitt a tündérekben
előadás: augusztus 14.-25. - minden nap: 16:05
helyszín: C ARTS | C venues | C aquila, temple
az előadás hossza: 85 perc

A Wales-ből származó Coed Celyn Productions jegyzi az előadást, melyben a világ legnagyobb bűnüldöző lángelméje a leghatalmasabb ellenfelével találja szemben magát. Olyan valakivel, aki szintén zseniális, roppant befolyásos, minden tud Holmes-ról és mérhetetlenül gyűlöli őt. Míg a bűnüldőző csakis a valós tényekhez ragaszkodik, addig ellensége az okultizmus híve, így szellemekben, babonákban és tündérekben hisz. A darab Holmes vitája Sir Arthur Conan Doyle-lal.

A színdarabot az a Fiona Maher (írónevén: FR Maher) írta, aki korábban Conan Doyle tündéres esetéről már kiadott egy könyvet  " Sir Arthur Conan Doyle and The Secret Of The Cottingley Fairies " címmel. Ennek előzménye, hogy Maher-t korábban meghívták tartson előadást egy varázslótársaság előtt, akit érdekeltek a tündérek. A társaságban ott volt Derren Brown brit mentalista és Reece Shearsmith angol színész, író, komikus is. Maher beszédéből végül újságcikk született a paranormális jelenségekkel foglalkozó, havonta megjelenő Fortean Times magazinban, ez vezetett a könyv majd a színdarab ötletéhez.

Az idős, mozgássérült írónőnek nagy álma volt színpadon látni detektíves történetét, de anyagi okoból támogatást kellett kérnie ehhez. Egy ideig úgy tűnt meghiúsul a terv, ám végül csak sikerült színpadra vinni a művet.

szindarab-2.png

Adventures of the Improvised Sherlock Holmes
magyar cím: A rögtönzött Sherlock Holmes kalandjai
előadás: augusztus 14.-25. - minden nap: 16:30
helyszín: Just The Tonic at the Caves, Just The Big Room
az előadás hossza: 60 perc

Ghostwriters előadásának nincs forgatókönyve, ugyanis improvizációkból áll. A közönség dönthet arról miről nyomozzon a Baker Street-i bűnüldöző és a színészek improvizációin múlik minden. Olyasmi, mint egykor nálunk a Beugró című műsor volt a tévében. Holmes lehet gonosz, Watson rapdalt énekelhet, szóval bármi megeshet. Az improvizációk miatt sosincs két egyforma előadás, így többször is érdemes lehet jegyet váltani rá, annak aki szereti az ilyesmi mókát. Ez a hirtelen ötleteken alapuló színdarab már 2015 óta létezik és rendszeres résztvevője az Edinburgh-i Fesztiválnak.

szindarab-3.png

Sherlock Holmes: The Last Act
magyar cím: Sherlock Holmes: Az utolsó felvonás
előadás: augusztus 15.-25. - minden nap: 14:25
helyszín: Assembly Rooms, Drawing Room
az előadás hossza: 60 perc

Most a Fringe Management jóvoltából látható a világszerte több helyen előadott darab, mely talán akkor járt hozzánk magyarokhoz a legközelebb, mikor idén májusban Prágában mutatták be. Szerzője az a David Stuart Davies, aki neves sherlockian és a legendás Sherlock Holmes színész, Jeremy Brett életrajzírója.

David Stuart Davies-t 1999-ben nyűgözte le a brit színész Roger Llewellyn (első két kép) játéka. Neki írta a színművét, mely 1999 és 2014 között turnézott, több mint 600 előadással 450 helyszínen, és 1999-ben díjat nyert az Edinburgh-i Fesztiválon. Sajnos Roger Llewellyn (, akit a Londoni Sherlock Holmes Társaság is nagyon tisztelt,) 2018-ban elhunyt. Utódja egy szintén igen nagyszerű színész Nigel Miles-Thomas lett.

szzindarabhoz.png

Nigel Miles-Thomas játékát ugyancsak szeretik a detektív külföldi rajongói, akárcsak az előadást. Egyetlen, amúgy jó értékelésnél olvastunk egy olyan kritikát, hogy talán hiba, hogy semmi újat nem ad Holmes karakteréhez. Pedig talán épp ez a népszerűség, a tartós siker kulcsa. Itt a Doyle-féle nyomozót ismerjük meg, akit szeretünk. Hősünk Watson halála után visszaemlékezik közös kalandjaikra, így elkerülhetetlenül a legendás nyomozásaikra is. Ugyan Holmes a gyerekkoráról ugyancsak beszél, de általában összeszedetten, időrendben halad a Kánon eseményeiben, ahogy az egy zseniális elméhez méltó. A színdarab egyfajta " Best of " vagy " Greatest hits " Sherlock Holmes kalandjaiból, melynek megtekintése közben nem kell attól tartani, hogy keveset látjuk kedvenc nyomozónkat. Mind a 14 szereplőt ugyanis őmaga adja elő miközben mesél a színpadon, ez pedig azért is briliáns, hiszen Conan Doyle történeteiből jól tudjuk, hogy a londoni kopó kiváló színész volt, ami így remekül előtérbe kerül. 

Beszámolónk végéhez értünk és nagyon reméljük a detektívek királyáról készült színvonalasabb színdarabok idővel sokkal jobban megjelennek a magyar színházak műsorain is, hisz Sherlock Holmes az emberiség történelmében a színpadokon legtöbbet megjelenített karakter, aki örömöt hozna a magyar nézőknek is.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

andrew-lloyd-webber-musical.png

A CIKK FORRÁSAI:
1,
EDFEST.com (Hivatalos Oldal) - edfest.com:
- Sherlock Holmes and the Man Who Believed in Fairies
- Adventures of the Improvised Sherlock Holmes
- Sherlock Holmes: The Last Act
2,
BBC (Hivatalos Oldal) - bbc.co.uk:
BBC at the Edinburgh Festivals 2024: Information for ticket holders
3,
Korábbi posztunk: a világ első UNESCO-irodalmi városa
4, GetYourGuide - getyourguide.com:
Edinburgh: Sherlock Holmes Immersive Tour with Lunch
5,
Crowdfunder - crowdfunder.co.uk:
Sherlock Holmes & The Man Who Believed in Fairies
6,
Sherlock Holmes & The Man Who Believed in Fairies
- sherlockholmesplay.com
7,
Adventures of The Improvised Sherlock Holmes
- improvsherlock.com
8,
The Arthur Conan Doyle Encyclopedia - arthur-conan-doyle.com:
Sherlock Holmes: The Last Act
9,
Binge Fringe Magazine - bingefringe.com:
REVIEW: Sherlock Holmes: The Last Act, Prague Fringe Festival
10,
The Sherlock Holmes Society of London - sherlock-holmes.org.uk:
The curtain comes down on The Last Act

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása