sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 04. 09:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

DETEKTÍV JELMEZ HÁZILAG

detektiv-jelmez-kosztum-hazilag-olcson.jpg

Minden évben január 6-ától kezd a FARSANG 

holmes-happy.gif

 - Juhé! Olcsó detektív jelmez. Itt a Sherlockita.

Halihó! Megterveztük a Sherlockitát, ami egy kedvező árú detektív jelmez, mely Sherlock Holmes öltözékéhez nagyon hasonló. Farsangra, halloween partira, busójárásra, szilveszteri bulira, after partira, egyéb kosztümös eseménykre ideális, vagy akár otthon szépítheti a Sherlock Holmes gyűjtemények megjelenését. Iskolai- meg színházi előadásokhoz szintén megfelelhet.

A Sherlockita pénztárcakímélő megoldás abban a világban, amikor a Sherlock Holmes jelmezek 20.000 forintos ár felett kaphatók. Ugyanis az általunk ajánlott kosztüm lényegesen olcsóbban elkészíthető, ráadásul gyermek- és felnőtt méretben egyaránt megvalósítható. Nagy előnye, hogy akár évekig használható. Ráadásul egy saját készítésű jelemez egyedivé is tehető és megvan benne a saját munka öröme.

A Sherlockita több összeállítási móddal rendelkezik és a hozzá használt színek is változtathatók. Holmes fő színei nyomozáshoz a feketén túl a szürke, a zöld, a barna - illetve ezek kombinációi, meg kockás anyagok. Mi feketét használtunk példának, mert ahhoz a legkönnyebb a kellékeket összeszedni, illetve a legkisebb a színárnyalat különbség a sapka és a köpeny között, ezenkívül nem kényes szín és divatszín. A jelmez elkészítése történhet varrással, de akár varrás nélkül is.

A Sherlockita a Magyar Sherlock Holmes Club találmánya. Máshol bemutatni egyedi ötletként szigorúan tilos, viszont klubunk megnevezésével és a sherlock.blog.hu oldalra adott linkkel szabad, engedélyezett.

detektiv-jelmez-sapka-kalap.jpg

I. SHERLOCK HOLMES SAPKA:

Vegyél két azonos baseball sapkát! Az egyiket nevezd ki alsó sapkának a másikat felsőnek! Az alsó sapkát a jelmezt viselő fejéhez kell állítani (, ez a művelet fontos, mert így lesz a fejfedő később kényelmes), majd alsó sapkára fordítva felhelyezzük a felső sapkát. Ennek módjai:

1, Laza rögzítés: - egyszerűen csak egymásra rakjuk őket
Előnye, hogy nincs több rögzítési teendő vele és a jelmezes esemény után is megmarad két baseball sapka. Hátránya, hogy esetenként félrecsúszhat és igazgatni kell.


2, Ragasztós rögzítés:
Az alsó sapkát jól kibéleljük valamilyen papírral vagy egyéb csomagolóanyaggal. Asztallapra helyezzük. Folyékony ragasztó segítségével rögzítjük rajta a fordítva felhelyezett felső sapkát -, akár ragasztópisztoly is használható. Amenyiben úgy látjuk jobbnak vegyük ki a bélést és a rögzítéshez két kezünkkel segítsünk rá kívülről és belülről préselő mozdulatokkal! Hagyjuk megszáradni!


3, Varrásos rögzítés:
Kellő körültekintést igényel, hiszen a két sapka anyaga együtt vastag.

Aki akar a sapka oldalcikkeire vékony kockás szövetet varrhat/ragaszthat, így hasonló és menő lesz, mint Zendaya táncos klippjében. Kezdődjön a party!

Coco Jones & Adam Hicks - Whodunit? - Shake It Up! (Indul a risza!) 
Táncol: Zendaya és Bella Thorne - Disney Channel

A sapka teljes bevarrása is lehetséges kockás anyaggal az ügyesebbeknek.

Díszítés: Ha igény van rá, akkor a felső sapka csúcsán lévő gombra szalag ragasztható - azonos vagy bármilyen más színben. (Esetleg textilfilccel is rárajzolhatók kockák, feliratok, jelek a sapekra.)

Ajánló: Mi a chefs.hu-ról szereztünk be fekete baseball sapkákat. Egyrészt mert a sapkának négy helyett csak két nem látványos szellőzőnyilása van, míg hátul műanyag pánt helyett kivülről a sapka anyagával ellátott tépőzár a rögzítő. Másrészt kedvező ára 1.280 Ft/db, a GLS kiszállítás és a a bolt megbízhatósága miatt. Több, mint 2.400 vásárlói vélemény alapján (5/)4,9-es értékelése van a Google keresőben. A chefs.hu oldalán mindig látszik a termékekből hány darab van még készleten, így bátran rendelhetünk, itt nincs utólag bejelentett készlethiány.

Ha rendelni szeretnél kattints ide: chefs.hu (Felnőtt méret) 

II. KABÁT, KÖPENY:

1, Hosszú szövetkabát: Amennyiben van otthon egyszínű vagy kockás szövetkabát, az máris felhasználható a jelmezhez. Sherlock Holmes és más detektívek gyakran használnak ilyet felsőruházatot.

2, Köpeny: Megfelelhet egyszínű fodrász köpeny, beterítőkendő, festékkendő 

Ezeket olyan 1.050 Forinttól 3.000 Forintos áron be lehet szerezni fodrászkellék szaküzletekben vagy webáruházakban, néha egyéb kozmetikai szaküzletekben.

detektiv-kopeny.jpgIgénybe vehető korábbi partiról megmaradt vagy újonnan vett vámpír köpeny is. (Nem baj, ha a köpenyen vörös szín található, hiszen a vér színe illik egy nyomozó munkájához.) Játékboltokban, parti üzletekben vagy online piactéren érdemes kutatni utána. - Ebben az esetben különböző beszerzési árakkal találkozhatunk, érdemes időt szánni rá, hogy olcsóbbat leljünk fel.

Ez a két mód nem igényel szabás-varrást.

3, Pelerin: Amennyiben szövetből pelerint szeretnénk a Google kereső segítségével több elkészítési módra is lelhetünk: mind a szabás-varrást leíró cikkek, mind YouTube videók formájában. (Olcsó szövetet meg például Budapesten az I LOVE TEXTIL boltjaiban érdemes beszereznünk.)

III. NAGYÍTÓ:

Amennyiben nincs otthon nagyító, akkor játékboltban, optikai szaküzletben, írószer boltban, műszaki webáruházban és egyéb online piactéren kereshető. Jelenleg jó áron kapni az Office Depot üzleteiben is - mérettől függően 559 Forinttól 799 Forintig a Centrum elnevezésű 4x-es, 5x-ös nagyítású nagyítók: Office Depot nagyítók

Elhagyható kiegészítő:

IV. PIPA:

Valódi pipát vagy játék pipát is lehet használni, illetve akár origami papírból készíthetünk egyet: 

Végül pedig bemutatjuk saját Sherlockita jelmezünket:

sherlockita-detektiv-jelmez.jpg

Figyelem a posztban a cikk írásának napján (2023.01.04.) megfelelő adatok szerepelnek. Az árak, a termékek és a boltok elérhetőségei idővel változhatnak.

A Sherlockita a Magyar Sherlock Holmes Club hivatalos öltözete, így esetleges későbbi klubtalálkozóinkon szintén viselhető. (A Sherlockiata szó jelentése: a sherlockian elveket odaadóan követő személy öltözéke. Míg a sherlockian szón a Sherlock Holmes világot és/vagy a világhírű detektívért való rajongást értjük.) - Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó oldal: Hamarosan jön a Sherlockita

sherlockita-bejelento.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása