sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. június 06. 09:52 - SzerzoiJogvedettTartalom

Erzsébetváros elfeledett művésze

erzsebetvaros.jpg

Korcsmáros Pál ugyanúgy május 22-én született, mint Sir Arthur Conan Doyle 1859-ben, csak Pál 57 évvel később, 1916-ban. A magyar fiatalemberből rajzoló, könyvillusztrátor és újságíró lett. Sherlock Holmes képregényeket is készített, amikben hősünk James Bond-szerűen jóképű. Tudjuk, hogy Conan Doyle nem adonisznak teremtette hősét, nekünk rajongóknak azonban bármilyen ábrázattal szép, és kedveljük, ha iránta való szeretetből sármosnak ábrázolják olyan nagyszerű művészek, mint Sidney Paget vagy Korcsmáros Pál.

Hazánk tehetséges illusztrátoráról nevezték el a Korcsmáros Pál-díjat, amit a Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével alapított 2012-ben. Az elismerést az a magyar alkotó kaphatja meg, aki az előző évben legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta a képregényért, hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, vagy külföldi megjelenésekkel. Büszkén jegyezzük meg, hogy VIP tagunk Sváb József grafikusművész már részesült ebben a ragos szakmai elismerésben.

A Korcsmáros úrról elnevezett díj mellett, Pál illusztrált könyvei mai napig szerepelnek a hazai könyvkínálatban. Idén pedig pár sor jelent meg Korcsmáros Pálról az Erzsébetváros című önkormányzati lapban:


" Májusi történetek

Május 22.

Megszületett Korcsmáros Pál (1916-1975)

A grafikus, könyvillusztrátor első képregénye 1955-ben jelent meg. Két évvel később a népszerű Füles magazin egyik alapítója. Ekkor születtek máig népszerű Rejtő Jenő-rajzai. Lakhelyén, a Síp utca 16-18-as számú házon nincs emléktábla, sokan azt se tudják, hogy a kerület lakója volt. "

Arról sajnos egyetlen szó sem szerepelt az önkormányzati kiadványban, hogy ezen a helyzeten változtatni próbálnának. Sajnos mi nem vagyunk alapítvány, egyesület vagy cég, de a Magyar Sherlock Holmes Club úgy véli járna a briliáns grafikusművésznek egy emléktábla. Ezt nem csak azért tartanánk fontosnak, mert a legnagyszerűbb detektívről is csodálatos rajzokat készített, mi művészetkedvelők vagyunk és klubunk Erzsébetvárosban alakult, illetve több tevékenységünket itt végezzük. Hanem főképp azért, mert Korcsmáros Pál Sherlock Holmes-hoz hasonlóan életeket mentett, mégha más módon is, mint a detektív: 1944-ben, az üldözések idején segített a bajba jutottakon; hamis iratokat készített számukra, hogy külhonban új életet kezdhessenek.

Sherlock Holmes-nak a viktoriánus kor óta van ereje ahhoz, hogy felemelje a művészeket, reméljük ez megjelenik majd, ám Korcsmáros Pál embersége miatt is érdemelne méltó megemlékezést. Főleg egy olyan belvárosi helyen, ami bár bulinegyed, de számos egyedülálló kulturális vonatkozása van és méltán említik kultúrnegyedként.

Egyenlőre most annyit tehetünk, hogy ezzel a blogbejegyzéssel emlékezünk Korcsmáros Pálra, ám nagyon bízunk benne, hogy később egy méltó történetté fejlődik az ügye. Akár posztunk, akár az Erzsébetváros lapban megjelent sorok kapcsán, vagy más okból, de reméljük elindul valami pozitív változás és nem marad Erzsébetváros elfeledett művésze.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Felhasznált források: Erzsébetváros önkormányzati havilap, arcanum.com

 

Ajánlott oldalak:

Sherlock Holmes és Conan Doyle magyar vonatkozásai

Ajánlott voksolás: Szavazás a következő nyereményjátékunkhoz

Conan Doyle szülinapja: William Shatner köszöntötte Conan Doyle-t

Hollywood sztárja énekelt a világhírű írónak

- illetve: Erzsébetváros Sherlock Holmes Club

erzsebetvaros_1.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása